in

Inspiratie – Fotograferen in een stadspark

Stadsparken zijn prachtige kleine stukjes beheerde natuur in het drukke stadsleven. Mensen maken er vaak gretig gebruik van en dat is ook niet zo gek, want hier heb je even de mogelijkheid om je terug te trekken uit het bruisende stadsleven. Er is dan ook van alles te fotograferen. In dit artikel sommen we daarom een aantal van de mooiste stadsparken van Nederland voor je op.

Het maakt niet uit in welke stad je komt, vrijwel iedere stad heeft zijn eigen park. Voor het fotograferen van die parken kun je alle kanten op. Zet je de mensen op de foto, of ga je juist voor de georganiseerde natuur in het park? In het artikel hieronder sommen we alle locaties voor je op, daaronder brengen we de locaties even voor je in kaart en daaronder geven we je nog een aantal tips voor het fotograferen van stadsparken. Op zoek naar nog meer fotolocaties? Al onze locatieartikelen kun je hier vinden.

Meer leren over fotografie? Volg dan onze Zoom Academy cursusbundel Landschap in Nederland.

1. Vondelpark

Het Vondelpark in Amsterdam is misschien wel het bekendste park van Nederland. Het park is 2 kilometer lang en drukbezocht. Wil je lege parken en natuur op de foto zetten, dan is het Vondelpark misschien niet de beste locatie. Liever op zoek naar een wat minder bekend park in Amsterdam? Ga dan eens naar het Oosterpark, een ander gezellig park in de stad.

Foto: dennisvdwater – ISO 250 · ƒ/11 · 1/40s · 41mm

2. Haarlemmerhout

Het Haarlemmerhout heeft een oppervlakte van 60 hectare en is ook het oudste stadsbos. Je kunt hier heerlijk wandelen en genieten van de omgeving. Het Kleine Hout, een deel van het Haarlemmerhout, is een gezellig park waar je bijvoorbeeld ook een kinderboerderij kunt vinden. 

Foto: melanie.mensink – ISO 250 · ƒ/3.9 · 1/80s · 25.8mm

3. Sonsbeek

Misschien wel het bekendste park van Arnhem, is het Sonsbeekpark. Het park ligt vlakbij het centrale station, wat het enorm makkelijk te bereiken maakt. Andere prachtige parken in Arnhem zijn park Zypendaal en Gulden Bodem. 

Foto: jd1987 – ISO 640 · ƒ/9 · 61s · 48mm

4. Dakpark

Het dakpark in Rotterdam is een wel erg bijzonder park. Het park is namelijk, zoals de naam al zegt, gelegen op het dak van een grote parkeergarage. Je kunt hier genieten van het park en van het uitzicht.

Foto: andrebrits – ISO 160 · ƒ/11 · 1/140s · 14mm

5. Maximapark

In het Maximapark in Utrecht is enorm veel te doen. Zo heeft het park een vlindertuin, een Japanse tuin en een parkpergola. Verder is er Het Lint; een strook land van bijna 10 kilometer lang waar je heerlijk kunt recreëren. Een ander park in Utrecht dat zeker de moeite van het bezoeken waard is, is het Wilhelminapark.

Foto: hreuvekamp – ISO 100 · ƒ/11 · 1/320s · 34mm

6. Stadspark Maastricht

Goed, het stadspark van Maastricht heeft dan misschien niet de meest creatieve naam, maar dat maakt het park er niet minder mooi op. Het park heeft zes deelparken, de oude stadsmuur loopt door het park en verder vind je er onder andere kunst, vestingwerken en een vogelvolière en een hertenkamp.

Foto: MauriceMeerten

7. Zuiderpark

Aan de rand van Den Bosch ligt het Zuiderpark. Dit park van zo’n tien hectare groot beschikt over een hoop bankjes, wandelpaden, bruggetjes en zelfs een speelweide. Ook in het Zuiderpark kun je een hertenkamp vinden en kun je weer heerlijk wandelen en tot rust komen.

Foto: Kariver – ISO 320 · ƒ/5.6 · 1/250s · 400mm

8. Prinsentuin Leeuwarden

Prinsentuin in Leeuwarden is een park waar je simpelweg gewoon heerlijk kunt genieten. Op zonnige dagen stroomt het park vol met mensen die van het zonnetje willen genieten. Verder kun je een hoop mooie jachthavens in het park bewonderen en heb je een prachtig uitzicht op de stad.

Foto: WhySoZeerious – ISO 200 · ƒ/7.1 · 30s · 25mm

9. Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen in Groningen is een schitterend park waar je je helemaal uit kunt leven met fotograferen. Het is een uitgestrekt park, waar je heerlijk kunt ontspannen en waar je ook nog fijn kunt wandelen. Er worden regelmatig evenementen gehouden, dus als je dat interessant vind, is dit zeker de moeite om in de gaten te houden.

Foto: Melvin-Jonker – ISO 100 · ƒ/22 · 1/6s · 18mm

12. Broersepark

Het Broersepark in Amstelveen heeft prachtige slingerpaadjes, vijvers en bruggetjes. Het is het oudste park van Amstelveen en je kunt er ook een twee herdenkingsmonumenten vinden. Het park is erg fotogeniek, dus breng er zeker een bezoekje.

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad en heb je inspiratie nodig voor het fotograferen van stadsparken? Wij zetten een paar van de mooiste foto’s in onze galerij Stadsparken.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips – Je eigen daglichtstudio in huis

Viltrox AF 56mm F1.7 XF/Z