in

Inspiratie voor newbornfotografie: maak gebruik van accessoires

Bij newborn-fotografie worden vaak wat accessoires gebruikt. Maar of je ze gebruikt, en welke je dan kiest, dat is een persoonlijke keuze. Gebruik dit artikel dan ook als inspiratie om jouw stijl te vinden.

Of en zo ja, welke accessoires je gebruikt bij een newborn-shoot, bepaal je helemaal zelf. Sommige fotografen gaan helemaal los met knuffeltjes, mutsjes en andere props. In special-props-winkels kun je je helemaal uitleven. Andere fotografen hebben het niet zo op al die spulletjes, zij willen de baby het liefst zo naturel mogelijk vastleggen.

Tot die laatste groep behoort Patricia. Haar belangrijkste accessoire? “Mijn licht.” Toch is werken met props haar niet vreemd. Lange tijd werkte ze met verschillende voorwerpen, eventueel op verzoek van de ouders. Zo weet ze goed wat kan werken en wat je vooral moet laten.

Ik was nog bezig met detailopnames toen het kindje heerlijk begon te gapen. Door de close-crop wordt de nadruk nog meer op het gapen gelegd. Dit is mijn grootste reden om niet met verwachtingen te starten in een shoot, want dan kun je snel dit soort momenten vergeten. Om beweging mooi vast te leggen en extra kracht te geven is lichtvoering wel heel belangrijk. Vlak licht kan een moment dusdanig afzwakken dat het niet meer tot zijn recht komt.

Patricia van den Bogaart
Canon 5D III · ISO 250 · F 4,5 · 1/200 SEC · 50 MM

Manden, schalen, emmers

Vaak geeft het een schattig effect om een kleintje in een mand, emmer of schaalvormig object te plaatsen. Zolang je het kindje in een comfortabele positie kunt leggen, is dat ook een prima manier om te fotograferen.

Zorg er daarbij voor dat de mand niet te klein is. Patricia: “Pas de grootte altijd aan op het formaat van het kind. Sterke baby’s met sterke beentjes gaan namelijk springen en rollen zo de mand om. Dat geldt ook voor emmers of houten kistjes. Leg je ze met één beentje afhangend naar beneden, dan kunnen ze de ondergrond raken en zich afzetten waardoor ze omrollen.”

Om zo veel mogelijk gevaar te voorkomen, heeft Patricia wat handige tips. Zo deed ze in de manden zo’n vijf kilo rijstkorrels zodat ze niet konden omvallen. “De schalen ondersteunde ik waar nodig. Ik kocht sowieso het liefst schalen met een stevige en vlakke bodem en soms plaatste ik links en rechts van de schaal nog wat dingen ter ondersteuning.”

Ook kan een spotter, iemand die op de baby let, handig zijn tijdens de sessie wanneer je veel met props werkt. “Het makkelijkste is om te werken met een vast iemand, omdat die begrijpt wat je aan het maken bent tijdens een sessie”, tipt Patricia. “Ouders worden hier soms ook voor ingezet, maar weten niet altijd wat je precies bedoelt.”

De baby ligt hier in feite meer op het ruggetje met een klein slagje naar de zijkant gedraaid. Door de wikkeldoek en het kuiltje in mijn bean bag zorg ik dat de baby fijn compact en geborgen blijft liggen. Ook al slaapt de baby nog niet, ik kan zo fotograferen terwijl de baby relaxt blijft.

Patricia van den Bogaart
Canon 5D III · ISO 2500 · F 2,5 · 1/8000 SEC · 50 MM

Wikkeldoeken

Patricia heeft een hele verzameling van wikkeldoeken in de breedste zin van het woord. Omdat ze geen vaste klant is van de props-shops, haalt ze die overal vandaan. “Ik zoek naar sjaals of mooie stoffen. Ik knip zelf stroken van 1 tot 1,5 meter bij 30 centimeter.” Met deze werkwijze heeft Patricia altijd originele wikkeldoeken en vaak tegen een voordelige prijs. Heb je dus een wat krappere beurs, dan is dit een handige manier om aan voldoende spullen te komen! “Ook in tweedehandswinkels vind je soms mooie pareltjes.”

Eigenlijk ligt de baby hier gewoon op het ruggetje op een bean bag, maar door een handje boven het hoofdje te plaatsen en een ander standpunt te kiezen, kan ik variëren in mijn selectie zonder dat de baby daarvoor extra gestoord hoeft te worden. Ook levert het vaak unieke foto’s op, omdat het een ander effect geeft dan alleen recht van voren.

Patricia van den Bogaart
Canon 5D III · ISO 2500 · F 2,5 · 1/8000 SEC · 50 MM

Hoe weet je of je accessoires veilig zijn?

Van knuffelbeertjes tot bloemen en speeltjes, bij newborn-fotografie zie je van alles voorbijkomen. Voor alle props geldt dat je altijd even moet kijken van welke materialen ze gemaakt zijn en of die materialen wel geschikt zijn voor kleine baby’tjes. Wil je zeker zijn dat je de accessoires veilig kunt gebruiken? Ga dan shoppen bij de speciale props-shops. Ook handig om te checken is of je de spullen kunt wassen.

Dit is een macro-opname waarbij ik vooraf goed het gedrag van de baby wist. Iedere keer vloog het beentje de lucht in, zodat ik rustig mijn plek kon innemen ten opzichte van het licht en een mooie unieke foto kon maken. Hier werkt de compositie zeker mee om het voetje nog meer de ruimte te geven zodat het ‘zwevend’ effect wordt benadrukt. Makkelijk is het zeker niet, maar wel de moeite waard!

Patricia van den Bogaart
Canon 5D III · ISO 500 · F 4,5 · 1/500 SEC · 50 MM

Tip: niet te veel

Overdaad schaadt. Als je met styling werkt, zorg dan dat alles op elkaar is afgestemd en de baby het hoofdonderwerp blijft. “Je kunt balans aanbrengen in het kleurenpalet dat je kiest en dit aanpassen aan je stijl. Aanvullende kleuren kunnen samen zeker ook mooi werken om zo variatie aan te brengen. Kies je voor een witte achtergronddeken en bijvoorbeeld een felblauwe wikkeldoek, dan is het contrast tussen beide te groot en is je foto uit balans.”

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

26 fotolocaties om wilde paarden te fotograferen

How it’s made: een foto van een steigerend paard