in

Intense portretten met het Dodge and Burn effect in Photoshop5 december 2016, 14:00

Bij portretfotografie zie je steeds vaker dat er meer contrast, details en diepte wordt toegevoegd om het portret intenser over te laten komen.
Fotograaf Wil Crooymans legt in deze blog uit hoe je zo’n effect op een snelle manier in Photoshop kunt creëren met ‘Dodge and Burn’ oftewel ‘Doordrukken en Tegenhouden’ via een grijslaag.

Steeds meer fotografen versterken het effect van hun (portret)foto’s middels het gebruik van ‘Dodge and Burn’ oftewel ‘Doordrukken en Tegenhouden’. Een snelle methode om dit effect te bereiken is het werken met een grijslaag, welke je in een paar stappen creëert vanuit de originele foto. Via deze methode heb ik onderstaand effect in een paar minuten bereikt.

Het resultaat; zonder en met ‘Dodge and Burn’ effect

Stap 1. Achtergrond 2x kopiëren
Om de ‘Dodge and Burn’ grijslaag te creëren kopiëren we de achtergrond laag twee keer middels ‘CTRL j’

Stap 2. Negatief beeld maken van de bovenste laag
De bovenste laag (laag 1 kopiëren) zetten we om naar ‘Negatief’ middels ‘CTRL i’ (Afbeelding/Aanpassingen/Negatief).

Laag omzetten naar ‘Negatief’

Stap 3. Modus bovenste laag wijzigen in ‘Intense licht’
Vervolgens wijzigen we de modus van de bovenste laag in ‘Intense licht’, waarna we bijna niets meer zien van de originele afbeelding.

Modus wijzigen in ‘Intense licht’

Stap 4. Details terug halen middels ‘Oppervlakte vervagen’
Nu gaan we de details weer terughalen middels Filter/Vervagen/Oppervlakte vervagen. Een geschikte instelling om mee te starten is een straal van 30 pixels en een drempel van 40 pixels. Als je wat meer ervaring hebt opgedaan met deze methode kun je wat gaan spelen met deze instellingen.

Details terughalen middels ‘Oppervlakte vervagen’

Stap 5. Bovenste laag verenigen met laag 1
Om de ‘dodge and Burn’ laag in de modus ‘Bedekken’ te kunnen zetten, dienen we de bovenste laag eerst te verenigen met laag 1 middels ‘CTRL e’

Stap 6. Laag 1 omzetten naar zwart-wit
Dan zetten we laag 1 om naar zwart-wit via ‘CTRL u’ (Afbeelding/Aanpassen/Kleurtoon-Verzadiging) door de knop Verzadiging geheel naar links te schuiven (-100) en hebben we onze ‘Dodge and Burn’ laag!

Stap 7. ‘Dodge and Burn’ laag vervagen
Voor het juiste effect gaan we de ‘Dodge and Burn’ laag nog wat vervagen middels Filter/Vervagen/Gaussiaans vervagen, waarbij een waarde van 10 pixels voor een sterk en een waarde van 30 voor een zwak ‘dodge and Burn’ effect zorgt. Kies hierbij een waarde waarbij je de lijnen, lichte en donkere delen nog goed kunt herkennen.

Vervagen ‘Dodge and Burn’ laag

Stap 8. Modus ‘Dodge and Burn’ laag in ‘Bedekken’ zetten
De laatste stap is de modus van de ‘Dodge and Burn’ laag om te zetten in ‘Bedekken’. Nu ontstaat meteen het ‘dodge and Burn’ effect. Door de ‘Dodge and Burn’ laag uit en aan te zetten, kun je het effect op alle delen van de foto beoordelen. Je kunt het effect eenvoudig versterken door middel ‘CTRL j’ de ‘Dodge and Burn’ laag nog een keer te kopiëren.

‘Dodge and Burn’ effect middels de modus ‘Bedekken’

Als je het ‘dodge and Burn’ effect niet wilt toepassen op bijvoorbeeld de achtergrond, kun je deze in de ‘dodge and Burn’ laag (in de modus ‘Normaal’) egaal grijs maken. Dit kun je doen middels het penseel, waarbij de voorgrondkleur is ingesteld op 50% grijs. Dubbelklik hiervoor op het vakje met de voorgrondkleur en stel je met de Kleurkiezer de volgende waarden in: H: 0, S: 0%, B: 50%. Schilder nu de achtergrond egaal grijs.

Als je het effect in bepaalde delen van de foto nog wat wilt versterken of verzwakken kun je dit handmatig doen in de ‘dodge and Burn’ laag middels ‘Doordrukken en Tegenhouden’.

Ik wens je veel Photoshop fun met deze snelle ‘dodge and Burn’ methode en hoor graag wat je ervaringen zijn!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Olympus OM-D E-M1 Mark II Hands-on – Wilde paarden in Spanje

Gebruikersreview: Sony FDR X3000R