in

Irix 45mm f/1.4 GFX Dragonfly voor Fujifilm – Betaalbaar middenformaat


22 januari 2021, 11:06

Irix presenteert de 45mm f/1.4 GFX Dragonfly voor Fujifilm GFX middenformaat camera’s. Deze lichte groothoek heeft een bereik dat vergelijkbaar is met 35mm op een fullframe camera.

De manual focus Irix 45mm f/1.4 heeft een zeer concurrerende prijs van € 845,- en is geschikt voor 100+ megapixel sensors, aldus Irix. Daarmee is het een uiterst betaalbaar middenformaatobjectief dat ideaal is voor allround fotografie, maar ook voor zeer precies studiowerk.

Beeldcirkel

Wie de specificaties erop naleest, zal ontdekken dat de GFX-versie gebaseerd is op de Irix 45mm voor fullframe dslr’s. Irix meldt er zelf niets over, maar vermoedelijk is de beeldcirkel van de fullframe-versie dusdanig groot dat die ook geschikt is voor de 1,7x grotere sensor van Fuji’s GFX-modellen. In de optische constructie is kwistig gebruik gemaakt van HR- en ED-glas om zaken als chromatische aberraties te voorkomen, terwijl een asferisch lenselement vertekening onder de duim houdt. De hoge lichtsterkte van f/1.4 is opmerkelijk voor een dergelijk objectief. In combinatie met de 9 afgeronde diafragmabladen zou dit voor een mooie zachte bokeh moeten zorgen én de mogelijkheid bieden om te werken met een extreem kleine scherptediepte.

Degelijk gebouwd

Irix bouwt degelijke objectieven, en ook deze 45mm is gemaakt van een magnesiumlegering met weersbestendige afdichtingen op cruciale plaatsen. De brede rubber focusring heeft handige ‘rand’ en een een lange slag zodat je heel precies kunt scherpstellen. Eenmaal scherpgesteld kun je de ring vergrendelen in die positie. Helaas is de Irix 45mm door het gebruik van glas en metaal en de filtermaat van 77mm met 1120 gram geen lichtgewicht.

Prijzen en beschikbaarheid

De Irix 45mm f/1.4 GFX Dragonfly heeft een adviesprijs van € 845,-, maar de levertijd is nog onbekend.
www.irixlens.com
www.irix.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nikon Z 6 II – Duidelijke verbeteringen

De beste alternatieven voor Photoshop en Lightroom in 2021