in

Irix 45mm f/1.4 – Lichtsterk standaardobjectief


15 maart 2020, 16:42

Irix heeft haar langverwachte 45mm f/1.4 fullframe objectief voor fotocamera’s aangekondigd. Daarmee presenteert Irix een vierde foto-objectief naast de bestaande 11mm, 15mm en 150mm Macro. Een cine-versie van dit objectief was al iets langer beschikbaar, maar nu komt deze 45mm f/1.4 er er dus ook voor fotografen.

Dragonfly

De nieuwe 45mm is opgebouwd naar de ‘dragonfly’-kwaliteitsmaatstaf van Irix, wat inhoudt dat er veel gebruik gemaakt is van metaal en glas en dat het objectief weatherproof is. De filtermaat van 77mm maakt duidelijk dat deze 45mm geen lichtgewicht zal zijn, maar heel veel specs zijn er op dat gebied nog niet vrijgegeven. De beeldkwaliteit is hoog, meldt Irix, want er is ontwikkeld op maximale prestaties vanaf volle opening. Irix heeft bovendien aandacht besteed aan een lekker zachte bokeh. Dit betekent dat je de 45mm uitstekend kunt inzetten voor portret- en studiowerk.

Scherpstellen

De buitenzijde van de brede scherpstelring is voorzien is van de karakteristieke rubberen bekleding met “hulpgrip” voor precies scherpstellen. De scherpstelslag is lekker lang, wat prettig is voor een manual focus objectief. De 45mm stelt intern scherp en ondersteunt alle cruciale camerafuncties die met scherpstelling te maken hebben, behalve dus AF. Wel worden zaken als instelafstand en belichtingsparameters opgeslagen in de exif.

Prijs en beschikbaarheid

Deze nieuwe, lichtsterke standaardlens zal leverbaar worden voor Nikon F, Canon EF en Pentax K bajonet. Prijzen en levertijden zijn echter nog niet bekend gemaakt.
www.irixlens.com

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

6 foto-accessoires die je altijd in je cameratas zou moeten hebben

Zo pas je de beeldverhouding van je foto aan in Lightroom