Reportageflitser
Hoewel je met daglicht of gewone lampen prima kunt fotograferen, gaan wij uit van flitsers. Met één flitser kun je al uit de voeten, maar toch raden wij twee flitsers aan. Want dan kan één flitser het model of product uitlichten en gebruik je de andere voor een haarlichtje of richt je die op de achtergrond. Hier kun je gewone opsteek- of reportageflitsers voor gebruiken.
Hoe meer vermogen ze hebben, dus hoe hoger het richtgetal, hoe meer mogelijkheden ze bieden. Flitsers van cameramerken zijn meestal erg prijzig en vallen daarom buiten het budget, zodra je er twee of meer wilt hebben. Gelukkig maken Yongnuo en Godox goed betaalbare reportageflitsers met een richtgetal van ongeveer 60. Dat is ruim voldoende voor in de thuisstudio. Je koopt ze vanaf ongeveer 100 euro per stuk. Om flitsers los van de camera aan te sturen, is aanvullend een trigger nodig. Een eenvoudige triggerset voor twee flitsers heb je al vanaf 50 euro.
Chantal Scholten
Olympus E-M1 · ISO 200 · F 2 · 1/250 SEC · 45 MM
Flitshouders
Daar komt per flitser nog een eenvoudig lampstatief met een kantelbare flitshouder bij. Zo’n set kost ongeveer 30 euro. Verder heb je een lichtvormer nodig om het licht te verzachten. Een paraplu is een goedkope en goede oplossing. Je hebt er al eentje vanaf een tientje. Paraplu’s zijn er in verschillende varianten: reflecterend of transparant. Bij de eerste variant richt je de flitser in de paraplu, waardoor het licht weerkaatst; bij de tweede flits je door de paraplu heen. Een reflecterende paraplu geeft wat meer gericht licht, wat mooier is. Makkelijk zijn paraplu’s die beide opties bieden.
Studioflitsers
Behalve met reportageflitsers kun je ook met echte studioflitsers werken. Merken als Falcon Eyes en Metz hebben sets met twee flitsers, softboxen en statieven voor ongeveer 200 of 300 euro. Het vermogen is beperkt tot 200 wattseconde, maar dat is voor een kleine studio doorgaans voldoende. In plaats van een trigger wordt een kabel gebruikt om de flitser aan de camera te koppelen. Je moet dus wel controleren of jouw camera een flitscontact voor het betreffende stekkertje (X/PC-contact) heeft. Anders kun je er een adapter bij kopen die je op de flitsschoen zet.
Raoul Baart
Nikon D800 · ISO 100 · F 3 · 1/250 SEC · 105 MM
Achtergrond
Met dit budget is er ruimte om een echt achtergrondsysteem te kopen met papieren rollen voor jouw portretfoto’s. Die rollen hang je via speciale beugels aan de wand of op een speciaal statief. Er zijn systemen met één of twee rollen. Het prijsverschil is niet zo groot en ze kosten ongeveer 100 euro. Een rol papier kost, afhankelijk van de breedte, ongeveer 30 tot 60 euro. Kies wel rollen die breed genoeg zijn voor wat jij op de foto wilt zetten.
Voor productfotografie is een producttafel of opnametafel waarvan de ondergrond naadloos doorloopt in de achtergrond een goed idee. Je hoeft dan niet altijd maar met losse ondergronden en achtergronden te werken. Zo’n opnametafel heb je al vanaf ongeveer vijf tientjes.
Je kunt al deze spullen telkens neerzetten en weer opruimen, of de opstelling semivast maken. In het laatste geval schuif je alles na afloop bijvoorbeeld tegen de muur aan of zet het in een hoek van de kamer neer. Belangrijk is dan wel dat je een plek in huis kiest waar het niemand in de weg staat en er niets beschadigd kan raken.