in

Je foto’s traceren op internet

Marloes van Antwerpen

Als je actief bent op veel verschillende fotowebsites en veel werk online zet, bestaat de kans dat je werk zich intussen al heeft verspreid over het internet zonder dat jij dat weet. Dit kun je checken. We leggen je uit hoe!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Het controleren of je foto’s ergens op internet staan zonder jouw medeweten is toch wel een beetje spannend. Je weet tenslotte niet waar ze opduiken. Geen zorgen: misschien duiken ze wel nergens op, wat alleen maar fijn is.

We testen Google Image Search en Tineye met de volgende foto. We weten dat deze op elke mogelijke wijze al is bewerkt en gebruikt op internet. Helaas is het niet meer te doen om iedereen te e-mailen of ze de foto alsjeblieft offline willen halen, om zo het verspreiden te voorkomen.

Met Google Image Search kun je een afbeelding zoeken door een trefwoord in te typen, maar ook andersom door het uploaden van een afbeelding. Dat gaat heel simpel. Ga naar Google afbeeldingen door op de homepagina van Google rechtsboven op ‘afbeeldingen’ te klikken. Klik vervolgens op het kleine cameraatje in het tekst-invoerveld. Dan kun je ervoor kiezen of je een foto wilt uploaden of een URL (directe link naar een foto online, bv www.zoom.nl/foto.jpg) wilt invoeren. Als je dit hebt gedaan gaat Google voor je op zoek naar afbeeldingen die hetzelfde zijn en toont ook soortgelijke afbeeldingen.

Tineye(.com)

Tineye werkt eigenlijk hetzelfde. Je kunt zoeken met een URL of een afbeelding uploaden. Het programma gaat dan opzoek naar afbeeldingen die hetzelfde zijn of naar afbeeldingen die jouw foto bevatten. Resultaten kunnen met beide zoekmachines verschillend zijn. Dus je kunt voor de zekerheid beide zoekmachines proberen.

ImageRights

Als laatste is er nog een (betaalde) website die actief voor jou op zoek gaat naar kopieën van je foto’s. Je kunt je foto’s uploaden naar de website, en deze geeft jouw foto een unieke ‘vingerafdruk’ om hem te herkennen online. Als je foto dan op een andere website tevoorschijn komt, krijg je een bericht van de service inclusief de stappen om je rechten te claimen. ImageRights kun je de eerste 30 dagen gratis gebruiken, en daarna kun je kiezen uit een van de verschillende abonnementsvormen.

En dan?

Wat als je je foto terugvindt op een website waar jij hem niet op hebt gezet? Bijvoorbeeld een wallpaper site of een blog van iemand. Maak voor jezelf uit of je wilt dat je foto wordt verwijderd. Punten om te overwegen: is je werk aangepast, staat je naam/bron erbij vermeld, is het commercieel gebruikt of door een hobbyist? Als je dit in overweging hebt genomen kun je besluiten wel of niet contact op te nemen. We raden je aan om eerst via een contactformulier of e-mailadres contact op te nemen. Vaak kun je samen wel een oplossing bedenken.


Geen contactgegevens te vinden? Op http://www.whoistheowner.net/ kun je de url intypen en zo hopelijk meer te weten komen over de eigenaar van de website. Als je zo nog geen e-mailadres van een eigenaar kunt vinden, kun je het hostingbedrijf nog een e-mail sturen met het verzoek tot meer informatie over de websitebeheerder.


Commercieel gebruik op het internet

Het werk van een ander commercieel gebruiken mag niet zomaar. Dit heeft te maken met het auteursrecht. In het internettijdperk is het gemakkelijk om aan een foto te komen en vaak is de eigenaar niet meer te achterhalen. Is je werk commercieel gebruikt zonder jouw toestemming? Probeer eerst met het bedrijf contact te zoeken en samen een oplossing te vinden. Reageert het bedrijf niet of willen ze niet meewerken? Dan kun je ervoor kiezen om juridisch gelijk te halen. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook een advocaat inhuren. Bedenk je wel dat het ontzettend lang duurt voordat zo’n procedure is gestart en afgerond. Neem ook mee dat als je de zaak verlies het je een fiks bedrag kan kosten. Maak voor jezelf uit of het je dat wel waard is.

Foto’s beschermen

Je kunt je foto’s beschermen met een watermerk. Vaak ”verpest” dit je foto, omdat je het watermerk het beste bij je onderwerp kunt plaatsen. In een hoekje wordt het er zo afgehaald of weggeshopt. Ook hier moet je voor jezelf de keuze maken: wil ik wel of geen watermerk op mijn foto’s. Het helpt wel een beetje, mensen pakken niet snel een foto met een watermerk. Maar aan de andere kant is het zo: als ze die specifieke foto willen gebruiken, dan lukt het ze wel om het watermerk te verwijderen.

Daarnaast kun je in de metadata van de foto ook je eigen copyright toevoegen. Je kunt in je camera instellen wie de maker is en dus het auteursrecht heeft. Dit zal bij elk merk anders in te stellen zijn, dus kijk even in je handleiding hoe het moet bij jouw camera.

Als je je foto’s op een site plaatst met een rechtermuisknop of download beveiliging, wil dat niet altijd zeggen dat het onmogelijk is om de foto te kopiëren. Een screenshot maken is een optie, maar vaak kun je via andere wegen toch een foto eraf halen.

Het is dus vrij lastig om ervoor te zorgen dat je foto’s nooit worden gebruikt en zonder jouw toestemming van het internet gehaald worden. Het enige wat je kunt doen is je er niet al te druk om maken als het wel gebeurt. Tenslotte is het ook een compliment: ze vinden jouw foto mooi genoeg om te gebruiken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Quiz: wat weet jij van sluitertijd en diafragma?

4 tips voor het maken van een fotoboek