in

Je foto’s verplaatsen naar een NAS: hoe werkt dat met Lightroom?

Onvermijdelijk komt de dag dat je merkt dat je computer behoorlijk volloopt en je opslagruimte niet meer toereikend is. Al die foto’s nemen heel wat ruimte in. Maar foto’s verwijderen is natuurlijk geen optie. Je wilt je herinneringen graag tot in eeuwigheid bewaren. Tijd om wat foto’s over te hevelen naar een andere bestemming. Waar kies jij voor? De cloud? Een NAS, of een ander medium zoals een externe harde schijf?

Wil je veel meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lightroom Encyclopedie 2023, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwste functies in Lightroom 2023 uitleggen en laten zien.

Foto’s verplaatsen naar een andere locatie is een koud kunstje, mits je dat verplaatsen maar in Lightroom doet, en niet rechtstreeks in Windows Verkenner of Mac Finder. Zolang je het verplaatsen in Lightroom doet, blijven al je foto’s ook keurig onderdeel van je Bibliotheek en kun je erbij wanneer je wilt.

In ons voorbeeld gaan we onze foto’s verplaatsen naar de cloud. Wij gebruiken hiervoor iCloud van Apple. Maar heb jij een andere clouddienst of hevel jij liever je foto’s over naar een NAS of naar een andere medium, zoals een externe harde schijf? De werkwijze is in alle gevallen vrijwel gelijk. Je kunt dus ons stappenplan in de meeste gevallen gewoon volgen.

Medium opnemen

De eerste stap is het opnemen van het gekozen medium in de Bibliotheek. Hiervoor klik je op het plusteken bij het paneel Mappen aan de linkerzijde van je scherm. In het venster dat verschijnt, kies je de optie Map toevoegen.

Kies via het plusteken voor Map toevoegen.

Nu zal Windows Verkenner of Mac Finder zich openen, waarbij je kunt kiezen welke map je wilt toevoegen aan je Bibliotheek. Wil je je NAS gebruiken? Selecteer dan je NAS. Liever je externe harde schijf? Selecteer dan die. Zorg wel dat je medium aangekoppeld is en zichtbaar is in Windows Verkenner of Mac Finder. In ons voorbeeld kiezen we voor opslag in de cloud en meer specifiek de service iCloud. Selecteer het medium van je keuze.

Nadat je het medium geselecteerd hebt, kun je eventueel ervoor kiezen om een nieuwe map aan te maken binnen je medium. Zo komen je foto’s straks in een eigen aangewezen map te staan. Mac-gebruikers klikken op Nieuwe map. Windows-gebruikers kunnen een nieuwe map aanmaken door in het venster te gaan staan en via de rechtermuisknop te kiezen voor Nieuwe map maken. In ons voorbeeld maken we een map aan met de naam LR iCloud in iCloud Drive.

We maken een nieuwe map aan in de cloud.

Map selecteren en vullen

Nadat je je nieuwe map hebt aangemaakt in het medium van je keuze, is deze uiteraard leeg. Je moet deze map nog selecteren voor gebruik. Klik op Selecteer of op Kiezen. Je zult nu Mac Finder of Windows Verkenner automatisch verlaten en terugkeren naar Lightroom Classic.

Klik op Kiezen (Mac) om de map op te nemen in Lightroom.

Kijk nu eens naar je mappenstructuur. Je zojuist aangemaakte map zal zichtbaar zijn. Je kunt nu foto’s of mappen verplaatsen naar je nieuwe map op je externe medium. Het verplaatsen van foto’s en mappen hebben we eerder besproken in de paragraaf over mappen en verzamelingen. Pak een map op en versleep deze naar je nieuwe, externe map. Of maak een selectie van foto’s en doe hetzelfde. Dat ruimt lekker op en geeft weer wat ruimte op je lokale schijf!

De nieuwe map staat in het mappen-overzicht.

Sleep foto’s naar de map om ze erin te plaatsen.

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto’s

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nieuwe Apple MacBook Pro’s en iMacs

Sigma 70-200mm F2.8 DG DN OS Sports