in

Kies de camera die het beste bij je past2 juni 2014, 11:55

Er bestaan enorm veel camera’s. Dat maakt het kiezen er niet gemakkelijker op. Er zijn er niet alleen veel, camera’s bestaan ook nog eens in allerlei soorten. Zo heb je compactcamera’s, spiegelreflexen en systeemcamera’s. Wat is nu wat en welk type past het beste bij wat jij voor ogen hebt?

Tip 01: Telefoon

In een artikel waarin het draait om de keuze van een camera die het beste bij jou past, is het misschien vreemd om met een smartphone te beginnen. Toch is dat wat we doen. Telefoons hebben immers een steeds betere camera aan boord en daar zijn fraaie foto’s mee te maken. Het voordeel van fotograferen met een smartphone is dat je dat toestel toch al bij je hebt.

Het is een kleine moeite om hem even te pakken en een kiekje te maken. Het is lekker laagdrempelig. Ook kijkt niemand er tegenwoordig van op als je met je mobiel staat te fotograferen. Er is dan ook nog nooit zo veel gefotografeerd als nu, en een groot deel van die foto’s is gemaakt door mensen die normaal gesproken helemaal niet met een camera zouden rondlopen. Een smartphone is dan ook perfect voor iedereen die eigenlijk niets met camera’s heeft. Mikken en klikken, zonder je druk te maken of alle knopjes en instellingen wel goed staan.

Tip 01 Die smartphone heb je toch al bij je, dus een foto is zo gemaakt.

Top 02: Klik en deel

Voordelen van fotograferen met een smartphone zijn er dus genoeg. Je hebt hem toch op zak en het werkt super eenvoudig. Je kunt hem overal mee naartoe nemen en dus altijd foto’s maken. Ideaal om vast te leggen wat je allemaal doet en meemaakt. Daarnaast kun je de foto’s bewerken en van effecten voorzien met leuke apps. Het blijft dus niet alleen bij fotograferen. De platen hoef je niet voor jezelf te houden. Je kunt ze ogenblikkelijk met de rest van de wereld delen.

Zijn er dan geen nadelen? We noemen het liever beperkingen. Zo zit er vrijwel nooit een optische zoomlens op. Om iets dichterbij te halen of juist meer omgeving in beeld te nemen, moet je er zelf naartoe gaan of verder weg gaan staan. Verder is de beeldkwaliteit minder goed dan bij gewone camera’s en heb je minder grip op het toestel. Smartphones worden immers steeds platter en je kunt je vingers alleen ‘op het richeltje’ (de zijkant dus) kwijt.

Tip 02 Een smartphone is veelzijdig. Fotograferen, bewerken, delen en nog veel meer.

Tip 03: Compactcamera

De beeldkwaliteit van een compactcamera is beter dan die van een smartphone. Dat komt vooral omdat er een aanzienlijk grotere beeldsensor in zit. Het is vooral te zien als er bij minder licht gefotografeerd wordt, zoals op een zwaarbewolkte dag of binnenshuis. Een camera is groter en dikker en er zit soms een handgreep op, zodat je hem makkelijker en beter kunt vasthouden. Veel modellen zijn alsnog zo klein dat ze makkelijk in je broekzak of jaszak pakken. Je kunt zo’n camera dus elke dag bij je dragen, al heb je dan wel een extra apparaatje mee.

Het aantal instellingen en knoppen is groter dan bij een smartphone. Je hebt zodoende meer mogelijkheden om je lekker uit te leven. Het toestel is immers puur bedoeld om foto’s te maken en verder niets anders. Tegenwoordig zijn er compactcamera’s met aanraakschermen en zelfs met wifi aan boord. Foto’s delen kan dan via een draadloos netwerk of door contact te maken met je tablet of smartphone. Mogelijkheden en beeldkwaliteit, dat zijn de grootste pluspunten ten opzichte van een smartphone.

Tip 03 Een compactcamera is zeer handzaam en biedt meer mogelijkheden.

Tip 04: Spiegelreflex

Voor wie fotograferen een liefhebberij is, is een spiegelreflex een goede keuze. Dit is wel een flink grotere camera dan een compactcamera. Je stopt hem niet in je (jas)zak en hij is ook niet bedoeld om altijd maar bij je te hebben. Een spiegelreflex neem je mee als je er vrij zeker van bent dat je foto’s gaat maken. De beeldkwaliteit is superieur. Vele malen beter dan bij smartphones en compactcamera’s.

Daarnaast zijn er enorm veel instelmogelijkheden, waarmee je elke foto helemaal naar smaak kunt maken. Dit betekent wel dat je ook wat meer van fotografie af moet weten om echt het onderste uit de kan te halen. Als het je liefhebberij is, is dat geen probleem. Maar het is niet handig als je een gelegenheidsfotograaf bent en het je puur om het moment gaat (en de camera dus maar bijzaak is).

Dan is een smartphone of compactcamera toch geschikter. Spiegelreflexen hebben overigens talrijke automatische standen, dus iedereen kan ermee fotograferen. Alleen gebruik je dan de mogelijkheden maar in beperkte mate.

Tip 04 Met een spiegelreflex maak je foto’s van topkwaliteit.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Retoucheren portretten in vijf eenvoudige stappen

Review: Nikon 1 V3