in

Kleinere dieren fotograferen in een studio: zo pak je het aan


12 maart 2021, 07:40

Honden en katten zijn natuurlijk niet de enige huisdieren die je kunt fotograferen. Wat dacht je van alle kleinere dieren zoals hamsters, cavia’s en konijnen? Ook dat kunnen gewillige modellen zijn!

Wat heb je nodig?

Behalve natuurlijk je camera en zoomlens, zorg je voor een tafeltje of plateau. Net als bij grotere huisdieren fotografeer je kleinere dieren op ooghoogte. Je zet ze altijd wat hoger omdat je lampen anders zo laag staan dat je er zelf niet meer onder komt en op ooghoogte kunt fotograferen. Bovendien kan je assistent er ook wat makkelijker bij. Zorg wel dat deze assistent altijd in de buurt van het dier blijft, zodat je konijn of cavia niet van het tafeltje valt. Anders dan een kat, belanden niet alle dieren netjes op hun poten!

Alles klaarzetten

De aandachtspanne van de meeste kleine diertjes is beperkt, dus houd er rekening mee dat je niet veel tijd voor je shoot hebt. Zorg dus dat je studiosetting helemaal klaarstaat. Voor katten en honden is het vaak prettig om te wennen aan de omgeving terwijl jij je spullen opbouwt. Maar kleinere dieren kun je beter in de omgeving zelf laten wennen.

Schoonmaakspullen

Ook nu is een doekje of keukenrol onmisbaar. Niet om kwijl of snot weg te vegen, maar wel om keutels of urine van je ondergrond te verwijderen. Veel kleinere diersoorten hebben de neiging alles laten lopen wanneer ze bang zijn. Kortom: schoonmaakspullen bij de hand en als je met kleedjes als ondergrond werkt, zorg dan voor een reserve-exemplaar!

Diersoorten

Je eigen huisdier(tje) ken je waarschijnlijk goed, maar het dier van een ander wat minder. Bereid je voor door informatie op te zoeken over het karakter van de diersoort die je voor de lens krijgt. Je kunt er dan achter komen wat de nieuwsgierigheid wekt en wat het beestje juist zal afschrikken.

Verdiep je ook in het leefritme van het huisdier. Hamsters zijn bijvoorbeeld nachtdieren en zullen overdag vooral slapend voor je camera verschijnen. Wil je een nachtdier fotograferen, plan je shoot dan ’s avonds of heel vroeg in de ochtend.

Hamster Milo, gefotografeerd met continulicht.

Annette Hagemeijer, annettehagemeijer.zoom.nl
Nikon D810 · ISO 400 · F 3,5 · 1/800 SEC · 105 MM

Konijnen

Goed om te weten is dat konijnen vluchtdieren zijn. Als een konijn bang is, duikt hij in elkaar en gaat hij plat op de grond liggen. Een studio is vaak een enge omgeving voor dit dier, waardoor je hem echt even de tijd moet geven om te wennen. Dit doe je vooral door hem te negeren en met het baasje gaan praten, zodat het konijn aan je stem wennen. Ook aan het licht moet hij wennen!

Vooral bij konijnen is flitslicht niet aan te raden. Continulicht of natuurlijk licht vinden deze dieren vaak minder eng. De stelregel bij konijnen is: hoe minder aandacht je het dier geeft, hoe groter de kans is dat het nieuwsgierig wordt en zich opricht zodat jij foto’s kunt maken.

Een konijn in de studio kun je op z’n gemak stellen met bijvoorbeeld wortelloof.

Annette Hagemeijer, annettehagemeijer.zoom.nl
Nikon D810 · Exif onbekend

Hamsters en gerbils

Leuke foto’s met diertjes als hamsters en gerbils krijg je met een paar zonnebloempitjes. Je laat ze door de assistent geven of voor ze leggen, zodat ze het pitje tussen hun pootjes nemen en op hun achterste pootjes het pitje oppeuzelen. Behalve pitjes zijn de beestjes ook dol op gedroogde meelwormen, te krijgen bij de dierenwinkel. Het leuke aan hamsters is dat je ze iets kunt aangeven. Maak daar gebruik van.

Cavia’s

Net als een konijn, kun je een cavia het beste negeren. Ook een cavia duikt ineen als hij bang is. Omdat het kopje vaak ook wat naar beneden ‘valt’, leg je een plankje of kussentje op de tafel. Het doek dat je als ondergrond gebruikt, drapeer je daaroverheen zodat het een egaal vlak blijft. De assistent legt de pootjes van de cavia op de verhoging zodat jij goed in de oogjes kunt fotograferen.


Soms is het leuk om bijzondere vriendschappen tussen dieren te fotograferen.

Annette Hagemeijer, annettehagemeijer.zoom.nl
Nikon D810 · Exif onbekend


De voorpootjes van deze haarloze cavia staan op een verhoging. Met een plexiplaatje eronder geef je bovendien een lichte reflectie.

Annette Hagemeijer, annettehagemeijer.zoom.nl
Nikon D810 · Exif onbekend

Hulpmiddelen

Als een diertje heel beweeglijk is, zet hem dan in een mandje of kistje. Sommige dieren vinden een papieren of andere gladde ondergrond te glibberig. Mandjes zijn dan een uitkomst, een kleedje ook. Zorg wel dat je een tweede kleedje paraat hebt voor het geval het huisdier net zijn behoefte doet.

Accessoires en decoratie

Knuffeltjes, kleine decoratie of stukjes eten geven een schattige twist aan je foto. Zorg wel altijd dat alles wat je in hun omgeving legt, onschadelijk is voor het dier. Bij een hond kun je soms nog snel wat tussen de kaken vandaan halen, bij kleine dieren lukt je dat niet. Let vooral op bloemetjes en planten, etenswaren en items waarvan kleine stukjes plastic kunnen losraken. Als je accessoires gebruikt, let dan ook op dat je het diertje nog voldoende ziet en de aandacht niet verschuift naar die grote knuffelbeer naast hem.

Wil je je vrienden en familie samen met je huisdieren een wens sturen? Denk eens na over een themafoto zoals deze vrolijke Paas-foto.

Lia Hulsbeek Brinkman, hulsman.zoom.nl
Nikon D750 · ISO 640 · F 4 · 1/320 SEC · 50 MM

Wat moet je niet doen?

Bij honden en katten zijn piepjes en geluidjes een fantastisch hulpmiddel om de aandacht te trekken. Pas hier bij kleinere dieren mee op! Over het algemeen schrikt dit eerder af dan dat het de aandacht trekt. Etende diertjes zijn leuk, maar haal de etensresten tussendoor wel weg. Want voordat je het weet ben je uren bezig om in Photoshop alle stukjes wortel uit je konijnenfoto te poetsen.


Als een konijn zich begint te wassen, weet je dat hij zich op zijn gemak voelt.

Anna Rose Hendrickx, 2anna3.zoom.nl
Nikon D500 · ISO 100 · F 2,8 · 1/200 SEC · 70 MM

Moeder met haar kroost. Het beeld wordt extra speels door het kistje.

Mieke Tol, mieketol.zoom.nl
Canon 6D · ISO 1000 · F 3,2 · 1/40 SEC · 50 MM

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zoom Stories: Zwangerschaps-shoot door Christine Pandel

Gezocht: onontdekte pareltjes in Kroatië