in

Kleurzweem verwijderen in Photoshop Elements


4 januari 2015, 10:17

Soms hangt er een kleurzweem over een afbeelding, alsof je de foto bekijkt door een gekleurde zonnebril. Dat kan komen door een verkeerd ingestelde witbalans, reflecties, een foute lichtinstelling of een camera zonder lowpass-filter. We helpen je het probleem op te lossen in drie simpele stappen.

Voor en na

foto: Ingrid Vandenborne (oli)

01 Dupliceren


De meeste fotobewerkingsprogramma’s hebben functies om de kleuren en belichting automatisch te verbeteren. Meestal zijn dit alles-of-niets oplossingen waarbij je geen flauw benul hebt wat er precies gebeurt tijdens de correctie. Bovendien geeft het resultaat soms weer een nieuwe kleurzweem. Op de volgende manier herken je de kleur die de kleurzweem veroorzaakt, zodat je die eenvoudig kunt neutraliseren. Deze methode voeren we uit in Photoshop Elements, maar met de professionele Photoshop gaat het precies zo. Open het deelvenster Lagen met Venster, Lagen en maak een kopie van de achtergrondlaag. Dat doe je door op deze laag te klikken en dan de toetscombinatie Ctrl+J (Mac OS: Cmd+J) in te drukken.

02 Gemiddeld


Deze werkwijze gaat ervan uit dat het gemiddelde van alle pixels neutraal is. In de meeste gevallen is dat ook zo. Klik in het deelvenster Lagen op de nieuwe laag, om deze actief te maken. Pas vervolgens Filter, Vervagen, Gemiddelde toe. Hierdoor wordt de laag gevuld met de kleur die overeenstemt met de kleurzweem die in de afbeelding zit. In dit geval verdwijnt de afbeelding en wordt het volledige vlak gevuld met een bruingroene tint. Nu weten we welke tint de kleurzweem veroorzaakt en kunnen we de kleurzweem gaan neutraliseren.

03 Aanpassingslaag


Hiervoor plaats je een aanpassingslaag Niveaus. Klik op het menu Laag, ga naar Nieuwe aanpassingslaag en navigeer naar Niveaus. Bevestig met OK. Open de instellingen van de aanpassingslaag door in het deelvenster Lagen bij de bovenste laag op het icoon van de Niveaus te klikken. In dit venstertje zie je drie pipetten. Selecteer het middelste, grijze pipet. Dit gebruik je om de neutrale waarden te selecteren. Klik met het pipet op het gekleurde vlak en het verandert in neutraal grijs. Ten slotte verwijder je in het deelvenster Lagen de middelste laag. Je sleept deze gekleurde laag gewoon naar de prullenmand. Hierdoor zullen de oorspronkelijke, natuurlijke kleuren tevoorschijn komen. Eventueel kun je in de aanpassingslaag met het witte en het zwarte pipet het wit- en het zwartpunt nog herstellen. Voeg de lagen samen met Laag, Eén laag maken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Cameragadget: Led Lenser

Modelfotografie op urbexlocatie