in

Klonen in Lightroom: kopiëren en plakken11 augustus 2020, 16:34

Het Retoucheerpenseel heeft ook nog een optie om te ‘klonen’. Hierbij werkt het penseel puur als een kopieer-en-plakpenseel en wordt het gekopieerde materiaal niet aan de omgeving aangepast.

Voor

Na

Klonen

De standaardinstelling van het Retoucheerpenseel is uiteraard Retoucheren, maar daarnaast kun je de Modus ook op Klonen instellen. Klonen lijkt op retoucheren, met als verschil dat de gekopieerde pixels nu niet aan de nieuwe omgeving worden aangepast. Meestal zul je dat niet willen, omdat het dan alleen maar moeilijker wordt om onzichtbaar te werken, maar soms is het nodig omdat die automatische aanpassing juist tot een ongewenst effect leidt. Dat gebeurt vooral als je iets wilt vervangen dat vlak naast een object met een andere kleur zit. Die andere kleur gaat dan ‘bloeden’ in het geretoucheerde deel, omdat Lightroom de kleuren wil aanpassen en laten overvloeien. Ook bij fijne details die zo goed mogelijk moeten passen, werkt klonen soms beter dan retoucheren.

Rechte lijn maken

In dit voorbeeld willen we een persoon met een rood shirt wegpoetsen, omdat die heel ongelukkig net achter een groene paal vandaan stapte. Als je dit met Retoucheren probeert, zul je zien dat het groen van die paal in het geretoucheerde stuk vloeit, of dat er andere ongewenste aanpassingen plaatsvinden. Dat lossen we dus op door Klonen te kiezen (na het aanbrengen kun je dat ook nog doen). Daarnaast gebruiken we een trucje om een mooie rechte lijn vlak langs die paal te maken. Zet de Doezelaar op 0 en de Grootte van het penseel hoog genoeg, en klik op het bovenste stuk van de lijn die je zou willen trekken. Klik daarna op het onderste punt terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt. Lightroom weet hierdoor dat dit geen tweede rondje moet worden, maar dat beide rondjes de uiteinden van een rechte lijn moeten zijn.

Met een klik bovenaan en dan Shift-klik onderaan laat je Lightroom weten dat het een rechte lijn moet trekken tussen de twee rondjes. Lightroom kiest alleen nu nog geen goed bronmateriaal.

Uitlijnen

De kans dat Lightroom meteen de perfect bron kiest, is erg klein. Daarbij moeten we dus even helpen. Als je op de /-toets drukt, zal Lightroom opnieuw een bron kiezen. Dat geldt overigens zowel bij klonen als bij retoucheren. Soms kun je zo een vreemde keus corrigeren. Maar hier zal dit vermoedelijk nog steeds niet afdoende zijn, omdat we echt een perfecte aansluiting nodig hebben. Je kunt gelukkig ook ingrijpen en de bron (of de bestemming) met de hand verslepen. Zo kun je heel nauwkeurig de bron bepalen, waardoor het gekloonde materiaal mooi uitlijnt met het hekwerk van de brug. Helemaal perfect is het niet, maar goed genoeg om niet op te vallen als je het niet weet. Je kunt de vrouw rechts van de paal op vergelijkbare wijze proberen weg te halen, maar daar is geen perfect bronmateriaal voor te vinden. Wil je dat echt goed doen, dan zul je moeten uitwijken naar een programma als Photoshop.

We verslepen de bron met de hand, zodat we een perfect aansluitend stukje kunnen vinden.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo verwijder je rode ogen | Photoshop Quick Tip

Vijf veelgemaakte fouten bij het instellen van je camera