in

Komende dagen grote kans op noorderlicht in Nederland

Als het mee zit is de komende dagen in Nederland een zeldzaam natuurspektakel te fotograferen: het noorderlicht, ook bekend als aurora borealis. Door recente zonnevlammen, krachtige explosies op de zon, is de kans op het waarnemen van dit fenomeen in ons land aanzienlijk toegenomen.

openingsfoto (Noorderlicht bij Petten): Sebastiaan van Stam

Wat is het noorderlicht?

Het noorderlicht, of aurora borealis, is een natuurverschijnsel waarbij de hemel wordt versierd met groene, rode en paarse dansende wolken. Dit spektakel ontstaat wanneer geladen deeltjes, uitgestoten door de zon tijdens een zonnevlam, in botsing komen met de atmosfeer van de aarde. Normaal gesproken is dit fenomeen vooral te bewonderen in de poolregio’s, maar sterke zonneactiviteit kan ervoor zorgen dat ook wij in Nederland getuige kunnen zijn van dit kosmische ballet.

Het vastleggen van het noorderlicht vereist enige voorbereiding en kennis van fotografie:

Locatie: Zoek een donkere plek op, ver verwijderd van stadslampen en andere lichtvervuiling. Gebieden met een wijds uitzicht op het noorden bieden de beste kans om het noorderlicht te zien.

Apparatuur: Een camera die in staat is om te fotograferen bij lange sluitertijden is essentieel. Gebruik bij voorkeur een statief om de camera stabiel te houden en een afstandsbediening of de zelfontspanner om trillingen te voorkomen.

Instellingen: Start met een wijde hoeklens (10-20 mm) bij een volledig open diafragma (bijv. f/2.8). Zet de ISO tussen 1600 en 3200 en begin met een sluitertijd van 15 tot 20 seconden. Pas de instellingen aan op basis van de zichtbaarheid van het noorderlicht.

De beste momenten voor waarneming

Het noorderlicht is het beste zichtbaar tussen schemering en diepe nacht, vooral tijdens heldere, wolkeloze nachten. Houd de voorspellingen voor zonneactiviteit en het weer in de gaten om de optimale tijd voor waarneming te bepalen. Helaas kan de volle maan deze dagen wel wat roet in het eten gooien, hopelijk kan een dikke wolk deze verbergen op het juiste moment.

Er zijn diverse apps zowel voor iOS als Android om de actuele sterkte van de het noorderlicht in de gaten te houden. Installeer deze om dit goed in de gaten te houden. Zodra de KP waarde boven de 6 komt begint de kans groot te worden om het noorderlicht ook in Nederland waar te nemen.  Gisteren gaven de apps ruim 8 KP aan.

Het waarnemen en fotograferen van het noorderlicht in Nederland is een unieke kans die je niet wilt missen. Met de juiste voorbereiding en een beetje geluk kun je getuige zijn van een van de meest magische natuurverschijnselen zonder daarvoor ver te reizen. Deel je ervaringen en foto’s op Zoom.nl en geniet van het noorderlicht. Mocht het deze keer niet lukken, niet getreurd, want het jaar 2024 en 2025 zijn jaren met extra veel kans op noorderlicht. Dit komt doordat de zon een cyclus van 11 jaar heeft wat betreft uitbarstingen en we nu op de piek daarvan zitten. 

Noorderlicht bij Wassenaar

Nijkerk

Noorderlicht bij Zeedijk, Marrum


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Photoshop – Nieuwe elementen genereren met AI

Probeer ál onze fotografiecursussen 7 dagen gratis