in

Komende nacht kans om 130 vallende sterren per uur te fotograferen | Tips voor de grootste kans3 januari 2019, 13:31

Komende nacht kun je uitzonderlijk veel vallende sterren waarnemen en fotograferen. Wel 130 per uur! Laatste keer dat er zo veel vallende sterren waren te zien was in 1976 en volgende keer pas in 2085. Met deze tips maak je de meeste kans.

De sterrenregen wordt veroorzaakt door de jaarlijks terugkerende meteorenzwerm Boötiden. Twee vallende sterren per minuut kun je dus zien. Tenminste als het weer een beetje mee zit. Zoals het er nu uit ziet is de kans niet overal in Nederland groot genoeg, maar we blijven hopen. En met deze tips ben je optimaal voorbereid!

Beste tijdstip

De beste tijd is morgenochtend vroeg, rond 06:30, het is dan donker en de maan zorgt niet voor lichtvervuiling, het hoogtepunt is echter al om 4:45 uur. Richt je camera rond die tijd naar het oosten.

Beste locatie

De weersverwachting ziet er voor grootste delen van het land helaas niet gunstig uit. Het lijkt behoorlijk bewolkt te worden. Wil je de meeste kans maken, zoek dan een locatie in het zuiden of westen van het land.
Hoe donkerder het is, des te beter. Zorg daarom dat je zo ver mogelijk weg bent van kunstmatige lichtbronnen. In een donker weiland of op het strand maak je duidelijk meer kans om vallende sterren te zien, dan midden in de stad.

Het weer

Houd het weer dus in de gaten, en zorg dat je klaar staat op het moment dat het wolkendek openbreekt.
Volg het weer bijvoorbeeld via : buienradar.nl


foto: ellend

Beste instellingen

Voor meteorenfotografie heb je een camera nodig die je handmatig in kunt stellen op lange sluitertijden. Het gebruik van een draadontspanner of afstandsbediening is hierbij handig. En vanwege de lange sluitertijden is een statief noodzakelijk.

Gebruik een lens met een zo groot mogelijke hoek, bijvoorbeeld een 24 mm objectief. Zet je diafragma ver open, dus een klein getal, bijvoorbeeld F2.8. Op die manier valt er zoveel mogelijk licht in je camera.
Zet de autofocus uit en stel je objectief handmatig scherp op een ster, of als dat niet goed lukt op oneindig. Controleer je scherpstelling door in te zoomen achterop je camera en pas de focus zo nodig aan.

Stel dan je sluitertijd in op 600/brandpunt, dus
600/24mm = 25 seconden of
600/12mm = 50 seconden.
Stel je iso-waarde in op ongeveer 800/1600 kiezen.

Dus:
* camera op statief met afstandsbediening
* groothoekobjectief monteren
* diafragma zo groot mogelijk, bv F2,8
* autofocus uit, handmatig scherpstellen (met behulp van inzoomen op liveview)
* sluitertijd bepalen
* iso bepalen en zo nodig aanpassen

Wat zijn vallende sterren?

In de ruimte zweven gruis- en stofdeeltjes. Wanneer zo’n deeltje de dampkring van de aarde binnendringt, ontstaat een lichtgevend spoor. Dit is dan te zien als een vallende ster, die ook wel meteoor genoemd wordt.

foto links: baseaid | foto rechts: petertulner

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit zijn de beste camera’s van 2018 | Een overzicht

De allermooiste foto’s van 2018 op Zoom.nl!