in

Komende weken kans om vallende sterren te fotograferen

Volgens Weeronline en Nu.nl heb je de komende weken veel kans om vallende sterren te fotograferen. De komende periode vallen namelijk verschillende meteorenzwermen samen. In dit artikel vertellen we je wat meer over dit nieuws en geven we je een aantal tips en tricks voor het fotograferen van vallende sterren.

Goed, de komende weken kun je dus een hoop vallende sterren spotten en fotograferen. Deze week kun je, met een beetje geluk, de Orioniden spotten. Deze stukjes ruimtesteen zijn afkomstig van komeet Halley. Deze vallende sterren zijn echter niet goed te zien, vanwege matige omstandigheden (onder andere veel bewolking). Gemiddeld kun je uitgaan van twee meteoren per uur, niet zoveel dus.

In de weken na komende week neemt de kans op het spotten van vallende sterren nog meer toe. De omstandigheden worden dan nog wat beter en begin november kun je dan rekenen op wel ongeveer 17 tot 26 vallende sterren per uur. In de nacht van 17 november ligt de piek. Daarna neemt de kans weer af, omdat de maan dan weer vol wordt.

Zelf kun je ook uitzoeken wanneer de juiste momenten zijn om vallende sterren te gaan fotograferen. Op Hemel Waarnemen staat duidelijk aangegeven wanneer meteorenzwermen langskomen.

Meer leren over het fotograferen van de nacht? In de Zoom Academy cursus Fotografeer de avond en nacht leer je alles over het fotograferen in het donker.

vallende sterren

Foto: PietJetse – ISO 1600 · ƒ/1.4 · 15s · 16mm

Tips om vallende sterren te fotograferen

Als je op pad gaat om vallende sterren te fotograferen, is het belangrijk dat je dat ‘s nachts doet. Omdat het licht van vallende sterren namelijk niet zo sterk is, zijn ze overdag niet te zien. Een locatie met veel lichtvervuiling is ook niet aan te raden, vaak zijn sterren dan ook niet of slecht te zien. Ga dus niet aan de rand van Amsterdam staan, maar zoek een donker plekje op. Nieuwsgierig naar een paar van de donkerste plekjes van Nederland. In het artikel 5 fotolocaties om vallende sterren te fotograferen vertellen we je er alles over. Hieronder geven we je daarbij nog wat tips.

vallende sterren

Foto: FrankPlaum – ISO 3200 · ƒ/2.8 · 25s · 12mm

1. Gebruik een lange sluitertijd

Je eerste ingeving zal misschien zijn om te klikken op het moment dat je de vallende ster ziet, zodat je hem kunt vangen. Dit is echter niet de juiste manier om vallende sterren te fotograferen. Door de ster op deze manier vast te leggen, bevries je namelijk de beweging, waardoor je niet de mooie lijn van de ster krijgt. Daarbij wordt je foto met een korte sluitertijd waarschijnlijk te donker om überhaupt een ster vast te leggen. Ga dus voor een lange sluitertijd, een wijd open diafragma en een zo laag mogelijk iso getal. In het artikel Tips voor het fotograferen van vallende sterren vertellen we je uitgebreid over de instellingen.

vallende sterren

Foto: EllenD

2. Neem een statief mee

Als je vallende sterren gaat fotograferen, maak je gebruik van lange sluitertijden en wanneer je gebruik maakt van lange sluitertijden, is het altijd slim om een statief te gebruiken. Zo voorkom je bewegingsonscherpte van je hand en kun je de camera rustig zijn werk laten doen. 

vallende sterren

Foto: Corne102

3. Let op het weer

Het weer is natuurlijk altijd van invloed op je fotografie, maar als je vallende sterren gaat fotografen is het weer extra belangrijk. Logischerwijs kun je bij veel bewolking geen, of heel weinig, sterren zien. Vermijd dus bewolkte dagen.

Ook dagen waarop de maan vol of ver vol is, zijn de omstandigheden niet optimaal. De maan zorgt namelijk voor lichtvervuiling, waardoor je de wat zwakkere sterren niet goed kunt zien.

Lees ook:

vallende sterren

Foto: PeterTulner

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo fotografeer je de schoonheid op straat – Het Perfecte Plaatje thuisopdracht 2

Je onderwerp vervormen in Photoshop: werken met transformeren