in

Kooptip: Waarom iedere fotograaf een 50mm F/1.8 nodig heeft

Eline Sips

Heb je hem nog niet in bezit? Zorg dan dat je deze zomer de 50mm F/1.8 nog aan je objectievenarsenaal kan toevoegen! Het is namelijk een onmisbaar objectief, voor iedere soort fotograaf.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Wil je een extreme lichtsterkte? Deze 50mm heeft een diafragma van F/0.95!

Handzaam

Ook het gewicht en formaat maken de 50mm F1.8 een ideale lens. De prime past vaak nog in de kleinste cameratas maar is vanwege het gewicht ook prima de hele dag om de nek te dragen. Zeker wanneer je op reis gaat en moet besparen op ruimte en gewicht, is het lensje een welkome vervanger van je andere objectieven.

Weinig licht nodig

Vanwege het diafragma van F1.8 kan je zelfs bij weinig licht goed uit de voeten. Dit is niet alleen handig bij het fotograferen, maar ook bij video kan je sfeervolle beelden maken, zonder extra lamplicht te gebruiken. Vooral de lichtsterkte en kwaliteit van het glas maken het een goede aanvulling op een standaard kitlens.

Perfecte scherpte en onscherpte

Prime lenzen onderscheiden zich van zoomlenzen door o.a. de kwaliteit van hun glas. Dit is vooral terug te zien in de scherpte. Scherp is bij deze lenzen ook écht scherp. Bovendien ziet alles wat onscherp is er ook mooi zacht uit. Dat noemt men de bokeh. De meest herkenbare situatie is lichtjes die veranderen in zachte onscherpe bollen. De 50mm F1.8 maakt dus alles een beetje mooier, of het nu scherp of onscherp is.

Betaalbaar

‘Quality comes at a price’ is het bekende gezegde. Dat geldt echter niet voor dit super lensje. Het is een van de meest betaalbare lenzen die er beschikbaar zijn. Prijzen van de verschillende merken variëren tussen de €100,- en €200,-. Voor iedere vatting is er wel een versie beschikbaar. Ook dat is dus geen excuus om dit perfecte lensje niet in je bezit te hebben!

Veelzijdig

Portretfotografie, straatfotografie, macrofotografie; het kan allemaal met 50mm. Het bereik ligt precies tussen groothoek en tele, waardoor het voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden. Wil je zien hoe veelzijdig 50mm precies is? Alle foto’s in deze collectie zijn met deze lens gemaakt!

louni

Canon heeft ook een Tilt & Shift objectief van 50mm!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gebruik oude lenzen op je nieuwe body

Het geheim achter goede portretverlichting – Alle soorten op een rijtje