in

Laowa 14mm f/4 FF RL Zero-D – Fullframe vertekeningsvrij


23 september 2020, 09:49

Venus Optics presenteert de 14mm f/4 FF RL Zero-D voor fullframe camera’s. Dit is een supergroothoek die praktisch vertekeningsvrij is en daardoor ideaal geschikt voor architectuurfotografie.

Er waren al een 9mm f/2.8 Zero-D voor DJI en MFT, een 17mm f/4 voor Fuji GFX en een 12mm f/2.8 voor fullframe, maar met de Laowa 14mm f/4 FF RL Zero-D is er nu dus ook een ‘budget’ variant voor fullframe. Volgens Venus Optics heeft het een ‘close-to-zero’ vertekening (vandaar het Zero-D in de naam) en een beeldhoek van 114°. De meeste supergroothoekobjectieven hebben een bepaalde mate van tonvormige vertekening die achteraf of in de camera gecorrigeerd moet worden, met kwaliteitsverlies aan de randen en in de hoeken tot gevolg. Bij de Laowa treedt dit probleem dus niet op.

Correctie van hoek tot hoek

De Laowa 14mm f/4 FF RL Zero-D is voorzien van 2 asferische lenselementen en 3 ED-lenselementen om vertekening en kleurschifting te corrigeren van hoek tot hoek. De scherpstelling gebeurt handmatig, en bij de Leica M-versie is er een meetzoekerkoppeling ingebouwd om het scherpstellen te vergemakkelijken.
Het objectief is met 58 x 59mm zeer compact en weegt slechts 228 gram. Dankzij een ruim bemeten 52mm filterdraad is het bovendien mogelijk om schroeffilters aan de voorzijde te gebruiken zonder last te hebben van vignettering.

Prijs en beschikbaarheid

De Laowa 14mm is leverbaar vanaf eind september voor Leica M- (zwart) en L-mount, Nikon Z- en Sony E-mount. De Canon RF- en een zilveren Leica M-vatting volgen vanaf midden oktober. Prijzen vanaf $549,- in de USA. De Nederlandse prijs is nog niet bekend op moment van schrijven.
www.venuslens.net
www.venuslens.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je een goede panoramafoto

Sony a7C – Instappen in het alpha-team?