in

Leica Q: hoogwaardige full frame compact10 juni 2015, 15:28

De Leica Q is de eerste in een nieuwe lijn compactcamera’s van Leica. De camera heeft een full frame sensor en een vast 28 mm F1,7 objectief.

De Leica Q is de eerste camera in een nieuwe lijn digitale compactcamera’s die het Duitse merk op de markt zal gaan brengen. Naast de full frame sensor en het lichtgevoelige vaste objectief, heeft Leica de Q voorzien van snelle en intuïtieve bediening. Het Leica Summilux 28mm f/1.7 ASPH. objectief maakt de nieuwe Leica Q ideaal voor het fotograferen in bestaand licht situaties en heeft een beeldhoek die scènes met natuurlijke perspectieven en verhoudingen reproduceert. De Leica Q richt zich met deze eigenschappen op straat-, architectuur- en landschapsfotografen. In combinatie met een 24 MP Full-Frame CMOS sensor, die precies is afgestemd op het objectief, levert de camera rijk gedetailleerde opnamen met een extreem lage ruis in optimale kwaliteit bij ISO-waarden tot 50.000. De camera heeft een touchscreen, waarop je de scherpstelling kunt kiezen, door je beelden kun scrollen en ook het beeld kunt vergroten.

Scherpstellen

De autofocus werkt zeer snel en biet een bijna real-time nauwkeurige scherpstelling. Tegelijkertijd verwerkt de nieuw ontwikkelde beeldprocessor van Leica Maestro II, die speciaal aangepast is voor het gebruik in de Leica Q, de gegevens van de sensor met een enorme snelheid en maakt het zo mogelijk te fotograferen tot tien beelden per seconde met JPEG+DNG.

Het objectief is ook geschikt voor macro-opnamen en je kunt vanaf 17 cm van je onderwerp scherpstellen. Die 17 cm is de afstand tussen de sensor en het onderwerp. Bovendien kun je snel schakelen tussen automatische en handmatige scherpstelling met een duimknop op het objectief. Op handmatig krijg je dan een beelduitsnede te zien in de zoeker, zodat je snel en trefzeker kunt scherpstellen.

In de handmatige scherpstelling modus biedt Live View twee extra elektronische scherpstelhulpmiddelen: 1) Focus Peaking geeft door gekleurde markering van de randen punten in het onderwerp aan die scherp gesteld zijn en 2) Live View Zoom laat de fotograaf tegelijkertijd de scherp gestelde delen van het onderwerp controleren met een maximaal zesvoudige vergroting.

Kadreren

De elektronische zoeker heeft een resolutie van 3,68 Megapixels en oogt daardoor zeer scherp. In de zoeker of op het lcd-scherm, kun je beeldkaders voor 35 en 50 mm-objectieven zichtbaar maken. De camera maakt dan een uitsnede van het beeld. Bij straatfotografie kan dat handig zijn, omdat je bewegende onderwerpen in beeld kunt zien komen. Je maakt dan de foto als ze op de beste plaats in het kader staan. De geselecteerde uitkadering wordt bewaard in de JPEG-bestanden, terwijl de RAW-bestanden, in DNG-formaat, het hele beeldveld, van het 28mm objectief opslaan.

Video

De lichtsterkte en het mooie bokeh van het objectief zijn grote voordelen bij het filmen met de Leica Q. Video wordt opgenomen in Full HD en afhankelijk van de scène, kunnen gebruikers voor video-opname in MP4-formaat kiezen tussen 30 en 60 volledige beelden per seconde. Een geïntegreerd wind-ruis filter zorgt voor een helder geluid.

Delen

De Leica Q beschikt over een geïntegreerde Wi-Fi module voor draadloze overdracht van foto’s en video naar andere apparaten en het op afstand bedienen van de camera via WLAN met behulp van een smartphone of een tablet-pc. De Leica Q App., voor iOS en Android apparaten, kan voor deze functies gratis worden gedownload van de Leica website, de Apple App Store of Google Play Store. De Leica Q App. maakt het ook mogelijk de instelling van parameters als diafragma en sluitertijd aan te passen. De Leica Q ondersteunt ook NFC, Near Field Communication, voor een snelle en eenvoudige verbinding met een smartphone.

De flitser kan ook op continulicht gezet worden, voor bij het filmen. Hij kan ook gedraaid worden om indirect te flitsen.

Ook voor de accessoires heeft Leica weer alles uit de kast gehaald: links de cameraholster en rechts de fingerloop

Accessoires

Een uitgebreid scala van apparatuur en premium accessoires zijn beschikbaar voor de nieuwe Leica Q. Deze omvatten een ‘ever-ready case’, een holster, een beschermer en een dag tas, allemaal exclusief vervaardigd voor de Leica Q in hoogwaardig zwart leer. Het assortiment omvat ook systeemtassen in verschillende maten en stijlen, pols- en draagriemen en tevens specifieke technische apparatuur als de Leica SF 26 cameraflitser, een handgreep, tafel- en reisstatieven en een selectie balhoofden (bezoek www.leica-camera.com voor meer details). Net als de camera, wordt elk item voor de Leica Q in het assortiment functioneel ontworpen voor een eenvoudige bediening, gemaakt van alleen de beste materialen om de veelzijdigheid, betrouwbaarheid en lange levensduur te verzekeren.

Software

Adobe Photoshop Lightroom 6®, de professionele digitale workflow-oplossing voor Apple Mac OS X en Microsoft Windows®, is ook opgenomen als onderdeel van het Leica Q leveringspakket. Deze digitale software voor het beheren en bewerken van foto’s en video’s biedt een uitgebreide reeks functies en ondersteunt de DNG files van de Leica Q. Leica Q bezitters kunnen, nadat ze hun camera geregistreerd hebben, de software gratis van de Leica-camera.com gebruikers website downloaden.

Prijs en beschikbaarheid

De Leica Q komt in juni beschikbaar bij de geautoriseerde Leica dealers in Nederland. De adviesverkoopprijs incl. BTW is € 4.060,00. De reeks optionele accessoires komt direct na de lancering van de camera beschikbaar.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Olympus Stylus traveller SH-2

Jouw fotoclub: Creative Photographers Group te Eindhoven