in

Lentekriebels – Fotograferen in het voorjaar26 maart 2016, 11:03

Na een koude en grijze winter kijken veel natuurfotografen reikhalzend uit naar de lente. Deze cursus helpt je alvast op weg.

De piek van de lente valt tussen half april en half juni maar daarvóór valt er ook al heel wat te beleven. De zon klimt stilaan wat hoger en op een windstille dag is het genieten van de eerste warme zonnestralen. Bomen en struiken vormen de eerste knoppen. Narcissen en krokussen steken voorzichtig hun kop boven de grond. Vogels worden actiever en fluiten enkele schuchtere strofen en de grutto’s en ooievaars arriveren mondjesmaat. Hoog tijd om met je camera het veld in te trekken.

Narcissen fier in het veld, het is voorjaar! foto: CamillaGroenhoff

Uitrusting

De grote verscheidenheid aan onderwerpen in de natuur vraagt om specifiek materiaal. Veel fotografen zetten de eerste stappen in natuurfotografie met camera en kitlens, bijvoorbeeld een 18-55mm F3,5-5,6. Wie hogere eisen stelt aan beeldkwaliteit, zal de kitlens al snel willen vervangen door een scherper en lichtsterker model. Populaire lenzen onder landschapsfotografen zijn een 24-70mm F2,8 of een 24-105mm F4,0 lens gecombineerd met een fullframe camera. Een dergelijk bereik laat je toe om landschappen zowel weids als in detail te fotograferen. Om de ontwakende dieren beeldvullend te fotograferen, heb je een grotere brandpuntsafstand nodig. Populaire en nog min of meer betaalbare lenzen voor wildlifefotografie zijn de 300mm F4,0 en de 100-400mm F4,5-5,6.

In het voorjaar zijn zangvogels volop actief met het zoeken naar een partner en het maken van een nest. foto: Fred-horst

Wie liever kleine onderwerpen als bloemen en insecten fotografeert, kan beter een macrolens aanschaffen. Deze zijn speciaal daarvoor ontworpen. Ze kunnen scherpstellen op zeer korte afstand en vergroten als het ware het onderwerp. Elk merk heeft z’n eigen macrolens, waarbij de 100mm F2,8 ongetwijfeld het populairst is. Wie niet meteen zo’n grote investering wil doen, kan ook werken met extension tubes of tussenringen. Dit zijn holle ringen die je tussen lens en camera plaatst om de beeldafstand te vergroten. Hierdoor wordt het beeld op de sensor groter en de scherpstelafstand korter. Deze ringen bevatten geen glas, waardoor je niets aan kwaliteit verliest. Met deze ringen kun je met een standaardlens zoals de 24-105 mm toch kleine onderwerpen in detail fotograferen.

Nu de lente op volle toeren draait, verschijnen ook de eerste insecten en vlinders. foto: heidi-brouwers

Scherptediepte en compositie

De mooiste effecten krijg je wanneer je een bloem isoleert tegen een zachte achtergrond. Vermijd storende elementen die de aandacht van het onderwerp weg afleiden. Door met weinig scherptediepte te fotograferen (zoals bij een diafragma van F 2,8) houd je de achtergrond zacht. Je kunt bijvoorbeeld het onderwerp in de schaduw plaatsen, terwijl de achtergrond fel belicht blijft en er mooie kleureffecten ontstaan. Valt er geen schaduw op de bloemen, dan kun je ook met je eigen lichaam wat schaduw maken. Een andere mogelijkheid is door de vegetatie heen fotograferen, zodat een diffuus kader om de bloemen ontstaat en het onderwerp extra wordt benadrukt.
Besteed aandacht aan de compositie. Probeer te vermijden dat het onderwerp in het midden staat, maar regeltjes zijn er natuurlijk ook om af en toe eens van af te wijken.

Met onscherpte kun je een mooi kader rondom de voorjaarsbloem maken. foto: CemalKazankaya

Natuuragenda
Maart. Bosanemoon, speenkruid en sleutelbloemen staan in bloei. De padden- en kikkertrek is begonnen.
April. Vanaf half april bloeien de boshyacinten. Ook de mooie kievitsbloemen staan in bloei. Blauwborsten en rietgorzen zitten volop te zingen. De eerste vlinders, waaronder het oranjetipje, verschijnen. De vogeltrek is in volle gang. Ondergelopen akkers en weilanden zijn ideaal om steltlopers te fotograferen. De ijsvogel is volop aan het nesten.
Mei. Daslook staat in bloei. Alle bomen en struiken staan in het blad. Zonnige dagen met mistige ochtenden komen in deze periode vaak voor. Vochtige graslanden met grote ratelaar en boterbloemen zorgen voor mooie gele bloemenweides. De landbouw draait op volle toeren en op het platteland valt er heel wat te beleven.
Juni. Vlinders en libellen vliegen volop. De gerst- en tarwevelden worden volwassen. Waterlelies en klaprozen staan in bloei. Juni is tevens de maand voor orchideeën.

Sfeervolle landschappen

Zonnige dagen gevolgd door koele en windstille nachten zijn ideaal voor de vorming van nevel en mist. Gecombineerd met wat zonlicht bij zonsopgang zijn dit de omstandigheden waar elke landschapsfotograaf naar uitkijkt. Probeer vooraf enkele locaties uit te zoeken en ideeën te vormen. Zo kun je het mooiste moment van de dag optimaal benutten. In tegenstelling tot macro- en wildlife, fotografeer je landschappen juist met veel scherptediepte. Je wilt immers het hele landschap mooi scherp. Een diafragma tussen F 11 en F 16 is hiervoor ideaal. Houd de iso zo laag mogelijk (bijvoorbeeld 100) voor zo min mogelijk ruis, maar houd rekening met de omstandigheden. Bij weinig licht of bij veel wind loop je de kans dat trillingen tot onscherpe foto’s leiden, zelfs wanneer je vanaf statief werkt. Op die momenten kun je de iso dus best wat hoger instellen, zodat de foto’s zeker scherp zijn.

Scherpstellen bij landschappen gaat het beste met de hand. Bij weidse landschappen kun je de scherpstelling instellen op oneindig. foto: TiemePool

Samenvattende tips

1 Gebruik mobiele apps zoals WeatherPro of Windfinder om het weer beter in te schatten.
2 Probeer minstens een half uur voor zonsopgang in het veld te zijn. Het mooiste moment van de dag is zo voorbij.
3 Op zonnige dagen, gevolgd door koele, windstille nachten is de ochtend steevast het beste moment. Met wisselvallig weer, met af en toe zon, wolken maar ook een stevige bui, zijn de omstandigheden ’s avonds vaak het mooist.
4 Ga rustig te werk. Concentreer je op het onderwerp en neem de tijd om het optimaal in beeld te brengen. Je kunt geen tien onderwerpen fotograferen in één ochtend.
5 Op de website www.waarneming.nl staat wanneer bepaalde dier- of plantensoorten gezien worden.
6 Leer ook wat bij over de natuur, die kennis helpt je ongetwijfeld bij het fotograferen

Naast sfeer en licht zijn er nog meer elementen in de foto aanwezig zijn om de kijker te boeien. foto: M-otje

Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief.
Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.
Ga snel naar:
www.zoom.nl/nieuwsbrief

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nik Filters vanaf nu gratis te downloaden

Review: Olympus PEN-F