in

Lichtsterke standaardzoom – Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD21 september 2018, 11:43

Het probleem van het kleine gamma objectieven voor de Sony fullframe mirrorless camera’s lost zich vanzelf op nu ook andere partijen zich op de E-Mount storten. Zoals Tamron met deze 28-75 standaardzoom.

De Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD is de eerste lens in een hele serie compacte en betaalbare lenzen voor de fullframe Sony-camera’s. Ondanks dat het bereik niet helemaal gelijk is, opereert de nieuwe Tamron in het vaarwater van een serie 24-70 mm-lenzen zoals de Sony Vario-Tessar T* FE 24-70 mm F4 en de Sony FE 24-70 mm F2.8 GM. De eerste is behoorlijk minder lichtsterk dan de nieuwe Tamron en de tweede is flink duurder. Kortom: een goede positie voor de Duitse lenzenbouwer.
Een lichtsterke standaardzoom kan best groot en zwaar zijn. Zo niet deze nieuwe Tamron, die qua uiterlijk, omvang en gewicht perfect in balans is met de compacte fullframe Sony-camera’s. Niet zo gek, want de lens is natuurlijk speciaal voor deze serie ontworpen.

Het design van de lens is eenvoudig en zonder opsmuk. Dat geeft een rustig beeld, maar zonder enige knop of schuif moet je om te switchen van bijvoorbeeld autofocus naar handmatige focus het menu induiken. De materialen zien er prima uit, zeker gezien de betaalbaarheid van de lens. De scherpstel- en focusring draaien soepel, met een fijne weerstand. De autofocus werkt snel en bijna altijd zonder twijfel. Tamron heeft voor die klus een geheel nieuwe AF-motor ingebouwd. Deze RXD-motor is daarnaast geruisloos, een groot voordeel tijdens filmen.

Beeldkwaliteit

De gemaakte beelden zijn helder, scherp en hebben een fijne ‘krisp’. Bij F 2,8 loopt de scherpte aan de hoeken iets weg, maar dat is eenvoudig te corrigeren en daarnaast niet erg, omdat je die randscherpte bij F 2,8 vaak helemaal niet nodig hebt.

Met het grote diafragma van F 2,8 over het hele zoombereik kun je een onderwerp mooi van de achtergrond isoleren. Dat levert in combinatie met de goede scherpte mooie plaatjes op. De achtergrondonscherpte is krachtig van karakter; een kwestie van smaak of je dat kunt waarderen. Los daarvan: de bokeh-bollen zijn mooi rond. Chromatische aberraties zijn prima onderdrukt, maar bij invallend licht komt er weleens een flare het beeld binnenvallen. Dit kan sfeerverhogend werken, al is dat natuurlijk ook een smaakkwestie.

De Tamron is een goede keus voor Sony-fotografen die op zoek zijn naar een lichtsterke compacte standaardzoom. De beeldkwaliteit is bovengemiddeld goed en de compacte maten en het bescheiden gewicht maken het een fijne lens voor de Sony fullframe-modellen. Daarnaast is de prijs gunstig. Tamron kan hier weleens een bestseller aan hebben.

Plus- en minpunten
optisch sterk
compact en licht
geen fysieke knoppen op lens

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelTamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD
  Prijs€ 799,-
  LeverancierTranscontinenta, www.transcontinenta.nl
  Brandspuntafstand28-75 mm
  LichtsterkteF 2,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie15 elementen in 12 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenSony
  Gewicht/ Afmetingen objectief550 gram/73×117,8 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Meer evolutie dan revolutie – Sony RX100 VI

Sony FE 24mm f/1.4 GM Preview – Bijzondere nieuwe telg in de Sony-familie