in

Lightpainten met staalwol21 april 2015, 12:00

Lightpainten met staalwol kan spectaculaire foto’s opleveren met lange sluitertijden. In dit artikel leggen we je uit wat je nodig hebt en hoe je hiermee aan de slag kunt.

Stap 1 Wat heb je nodig?

  • – Staalwol met het nummer 0 of fijner is het beste. Hoe fijner de staalwol, hoe langer deze brand. Super fijne staalwol (0000) kun je online bestellen bij bijvoorbeeld carclean.nl, dat is de staalwol die is gebruikt voor deze foto’s. Je kan het bij (lokale) bouwmarkten krijgen, maar dat kan verschillen per filiaal en plaats. Staalwol met het nummer 00 is te krijgen bij de meeste bouwmarkten, maar brandt wel minder lang.
  • – Een mogelijkheid om de staalwol in brand te zetten en rond te draaien. Een veel gebruikte constructie is een garde aan een ketting. Die heb ik voor deze foto ook gebruikt.
  • – Een rustige locatie met veel ruimte. Let ook op dat er geen brandbare dingen in de buurt staan, bijvoorbeeld droog gras of afval.
  • – Donkere kleding. Dit zorgt ervoor dat de zwaaiende persoon minder goed zichtbaar is op de uiteindelijke foto.
  • – Een veiligheidsbril, handschoenen, een muts om je haar te beschermen en kleding die je hele huid bedekt. Zeker als jij gaat zwaaien met de staalwol!
  • – Een statief.
  • – Een aansteker.
  • – Een zaklamp.

Zoek een rustige locatie met veel ruimte.

Stap 2 Voorbereiding

Allereerst is je eigen veiligheid het belangrijkste. Je bent tenslotte aan het ‘spelen’ met vuur. Zorg ervoor dat je kleding aantrekt die je hele huid bedekt. Om je ogen te beschermen kun je een veiligheidsbril dragen. Als je dicht op de actie zit, kun je je lens beschermen met een UV-filter. Houd water, een brandblusser of een blusdeken bij de hand.
De staalwol zit meestal verpakt per bolletjes. Deze bolletjes moet je nog wat uit elkaar pluizen voordat je ze in de garde doet zodat ze nog wat fijner worden. Hierdoor brandt de staalwol gemakkelijker en krijg je meer vonken. Als je dit gedaan hebt kun je de staalwol in je constructie doen.

Staalwol uit elkaar gepluisd in de constructie.

Stap 3 Staalwol rondslingeren

Je hebt eigenlijk maar twee dingen nodig: een garde waar een oogje in het handvat zit en een metalen ketting. De garde kun je bijna overal krijgen, een metalen ketting kun je bij een bouwmarkt of doe-het-zelf zaak kopen. De ketting moet niet te lang zijn, als de ketting te lang is kun je er namelijk niet gemakkelijk mee zwaaien. Als je de lengte van je arm aanhoudt met nog een stukje extra is de lengte prima. Zaag één van de oogjes van ketting open en doe deze door het oog van de garde, buig het oog van de ketting zodat hij vast zit aan de garde. Vergeet niet om elke keer voordat je gaat zwaaien te controleren of de constructie nog stevig genoeg is.

Stap 4 Scherpstellen

Scherpstellen gaat in het donker lastig, daarom hebben wij Peter (onze zwaaier) op zichzelf laten schijnen met de zaklamp. Door dat extra lichtpuntje was het gemakkelijker om scherp te stellen. Met liveview heb ik nog ingezoomd en gekeken of ik écht goed scherp had gesteld. Daarna heb ik de autofocus uitgezet, zo voorkom je dat je camera opnieuw gaat scherpstellen en je uiteindelijk een onscherpe foto hebt. Het uitzetten van de autofocus kan bij mijn camera ook op de body, maar op je lens zit vaak ook een schuifje om de autofocus om te zetten naar manuele focus. Als je dat doet, blijft de scherpstelling staan waarop je net hebt scherpgesteld. Let op dat je de camera niet meer verplaatst of uit- of inzoomt. Dan moet je opnieuw scherpstellen.

Door de zaklamp gericht op de persoon die gaat zwaaien kun je makkelijker scherpstellen.

Stap 5 Instellingen

De instellingen waren even aftasten, de tunnel die wij hadden uitgekozen als locatie was erg sterk verlicht. Daarom heb ik ervoor gekozen mijn iso laag te houden en mijn diafragma wat kleiner. Zo had ik meer zekerheid dat ik geen overbelichte foto zou krijgen bij het gebruik van een langere sluitertijd. Als je met lange sluitertijden aan de slag gaat, betekent dat je een statief moet gebruiken. Ik heb mijn camera op de zelfontspanner gezet. Dan is er twee seconden vertraging tussen dat ik op de ontspanknop druk en dat de daadwerkelijke foto werd gemaakt. Zo voorkom je trillingen die kunnen zorgen voor bewegingsonscherpte. Ik heb gefotografeerd met een groothoeklens, zodat ik er veel spetters op kon krijgen. Probeer voordat je gaat zwaaien eerst uit welke instellingen de juiste zijn voor je omgeving. Toen ik tevreden was met de belichting van mijn omgeving, heb ik mijn instellingen zo gezet dat de omgeving weer wat donkerder werd. Ik hield er al rekening mee dat de staalwol veel licht geeft. De omgeving kun je in de bewerking nog wat terughalen. Controleer na afloop van het zwaaien of je tevreden bent met je beeld en verander je instellingen als je nog niet helemaal tevreden bent. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op ISO200 – f18 – 10 sec op 16mm.

Met dit soort fotografie kun je niet zonder statief.

Stap 6 Zwaaien

Het zwaaien vergt ook wat oefening, zeker als je het nog nooit hebt gedaan. Oefen eerst een keer zonder de staalwol in de brand te steken, zodat je gewend kan raken aan hoe je het gemakkelijkst kan zwaaien en hoe hard. Denk erom: hoe harder je zwaait, hoe meer lucht er bij de staalwol komt en hoe sneller het is opgebrand. Probeer zelf welk tempo het beste werkt en of het gewenste effect oplevert. Wij zwaaiden niet al te hard, om zo meer spetters vast te kunnen leggen.

Stap 7 Raw

Ik heb in raw gefotografeerd om in de bewerking nog wat meer mogelijkheden te hebben. Onder andere de witbalans klopte bij mijn foto’s vaak niet helemaal. In camera-raw is dit gemakkelijk op te lossen. Ik heb onder andere de belichting aangepast, de hooglichten, schaduwen, contrasten, levendigheid en verzadiging.

Stap 8 Photoshop

Vervolgens heb ik de foto geopend in Photoshop. Daar ben ik met lagen gaan werken. Allereerst heb ik de niveaus aangepast, ik wilde de voorgrond een paar tikjes lichter hebben. Ik heb de niveaus zodanig aangepast tot ik tevreden was met de voorgrond. Daarna heb ik op het laagmasker van de niveaus alle delen met zwart ingekleurd die ik niet lichter wilde hebben. Als laatste heb ik nog wat meer helderheid en contrast aan de foto toegevoegd.

En dan is dit de eindfoto.

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Marloes van Antwerpen. Een enthousiast hobbyfotografe die ervan houdt om nieuwe dingen uit te proberen op het fotografisch vlak. Naast het uitproberen van nieuwe technieken en creatieve dingen vind ik urban exploring ontzettend gaaf om te doen. Verder komt mijn cavia Mieps regelmatig voor mijn lens en ben ik gek op mooie bokeh.
marloeshi.zoom.nl
www.marloeshi.com

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Samsung NX500

Hdr-foto’s maken met Photomatix