in

Lightroom en Lightroom Classic synchroniseren: een stappenplan


15 februari 2021, 07:48

Lightroom Classic is nog steeds geliefd onder professionele fotograferen, vooral omdat er net iets meer mogelijk is. Toch wil die professional ook onderweg of op de bank weleens wat editen op de tablet. Dat kan! Je kunt tegenwoordig Lightroom Classic laten synchroniseren met Lightroom. Zorg dat je beide versies hebt en bent aangemeld met hetzelfde account.

Stap 1

Als je in Lightroom Classic aan het werk bent, dan zie je rechtsboven in je scherm, waar ook de verschillende modules staan, een symbool van een wolkje. Dit symbool staat helemaal achteraan. Als je op de wolk klikt, krijg je een statusupdate te zien van je cloudopslag. Zo zie je hoeveel ruimte je hebt gebruik van de totale beschikbare opslag. Onder in het venster kun je het synchroniseren pauzeren of aanzetten. Zorg dat het synchroniseren ingeschakeld is, zodat dit voortdurend automatisch gebeurt.


Statusupdate in Lightroom Classic betreffende
cloudopslag en synchronisatie.

Stap 2

Om nu daadwerkelijk foto’s te synchroniseren met Lightroom, is het noodzakelijk om naar de Bibliotheek-module te schakelen. Aan de linkerzijde van je scherm zie je onder andere het paneel Catalogus. Als dit paneel geopend is, zie je minimaal vier subgroepen: Alle foto’s, Alle gesynchroniseerde foto’s, Snelle verzameling en Vorige import.

Wat betreft de samenwerking tussen Lightroom Classic en Lightroom is de map met de naam Alle gesynchroniseerde foto’s belangrijk. In ons voorbeeld zie je dat die map momenteel drie foto’s bevat. Alleen de foto’s die in die map staan, worden gesynchroniseerd tussen de verschillende versies van Lightroom en dus tussen je verschillende apparaten.


De map Alle gesynchroniseerde foto’s is onderdeel van het paneel Catalogus.

Stap 3

Wil je nu wat foto’s klaarzetten om onderweg te kunnen bewerken, versleep dan de gewenste foto’s naar de genoemde map. Selecteer hiervoor je te verplaatsen foto’s en verplaats ze met ingedrukte muisknop.

Wij kiezen ervoor om een drietal foto’s uit onze map met de naam Desktop te verplaatsen naar de map Alle gesynchroniseerde foto’s. Heb je al bewerkingen op die foto’s gedaan, dan worden die uiteraard meegenomen. Er gaat dus niets verloren. Nadat je de foto’s verplaatst hebt, zie je dat het wolkje rechtsboven in je scherm een blauw icoontje krijgt. Dit geeft aan dat de synchronisatie bezig is. Wanneer het blauwe icoontje weer verandert in een groen vinkje, is de synchronisatie klaar en staan je foto’s in de cloud, met alle bewerkingen tot dan toe.


Het verplaatsen van foto’s naar de synchronisatiemap.


De drie nieuwe foto’s worden toegevoegd.

Stap 4

De drie nieuwe foto’s zijn toegevoegd en zijn klaar om bewerkt te worden met Lightroom op je telefoon of tablet. Start Lightroom op je tablet of telefoon. Zorg dat je in de Bibliotheek komt met het overzicht van al je foto’s. Hiervoor kun je indien nodig klikken op het icoontje met de staande boeken linksboven in je scherm. Zodra je Lightroom geopend hebt, gaat de automatische synchronisatie aan de slag. Al snel verschijnen de nieuwe foto’s in je overzicht en kun je beginnen met ze te bewerken.


De nieuwe foto’s zijn verschenen in Lightroom op de iPad.

Stap 5

Je kunt nu aan de slag met de foto’s. Alles wat je doet, wordt gesynchroniseerd. Je hoeft dus niets tussendoor op te slaan of iets dergelijks. Ga aan de slag met je bewerkingen en doe wat je wilt. Als je vervolgens Lightroom afsluit nadat de synchronisatie voltooid is, staan al je bewerkingen wederom in de cloud.

Start je nu Lightroom Classic weer op en ga je weer naar de map met Alle gesynchroniseerde foto’s, dan zullen daar je foto’s verschijnen met de aanpassingen zoals je ze op je tablet gedaan hebt. Wil je de betreffende foto’s uit de synchronisatie halen? Versleep ze dan vanuit de map Alle gesynchroniseerde foto’s naar een lokale map in je mappenoverzicht.

Samengevat verschijnen dus je foto’s die in de cloud staan in de map Alle gesynchroniseerde foto’s in Lightroom Classic. De synchronisatie werkt uiteraard twee kanten op. Je kunt dus ook andersom werken: foto’s importeren op je telefoon of tablet en die vervolgens verder bewerken in Lightroom Classic.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

8 fotolocaties voor een loveshoot

Architectuurfotografie met natuurlijk licht: vormen, lijnen en schaduwen