in

Lightroom Quick Tip – Een sterke zwart-wit-omzetting maken


27 september 2017, 10:00

Wil je een zwart-wit-omzetting maken, maar weet je niet helemaal hoe je dit moet aanpakken? In deze Quick Tip leer je hoe je dit kan doen in Lightroom!

Wil je juist geen zwart-wit, maar wil je die mooie herfstkleuren eruit laten knallen? Bekijk dan deze Lightroom QuickTip!

De video

Voor en na


Foto: Goos Veenendaal

Van kleur naar zwart-wit

Importeer de foto in Lightroom. Kies bovenaan voor de module Ontwikkelen en klik onder het menu Standaard bovenaan op Zwart-wit. Je krijgt nu een basisomzetting van de foto. Zoals je ziet, bevat deze omzetting heel veel grijstinten. Om meer contrast in je foto te krijgen, gaan we deze aanpassen. Kies daarom voor de optie zwart-wit in het menu HSL / Kleur / Zwart-wit. Daar kan je namelijk per kleur de zwart-wit-mix veranderen.

Door in Lightroom de originele foto naast de zwart-wit-omzetting weer te geven, kan je zelf al een goede inschatting maken waar de kleuren zich bevinden die je gaat aanpassen. Dit doe je door onderaan in je beeld op de [Y/Y] knop te klikken. Je ziet nu je voor- en na weergave.

In het gras zit vanzelfsprekend veel groen, maar ook veel geel en oranje. In de bergen zit juist erg veel blauw. Als je extreme aanpassingen doet in je zwart-wit-mix, dan zal je zien dat het verloop tussen de oorspronkelijke kleuren niet meer gelijkmatig loopt. Zoom daarom af en toe goed in op de foto, om de details te controleren.

De witte omlijning van de takken wordt hier veroorzaakt door het extreme ‘kleur’verloop

De belichting corrigeren

Ook de belichting is van grote invloed op de zwarte en witte tinten in de foto. Corrigeer deze onder het menu standaard. Let vooral op de helderheid en het contrast. Bij een zwart-wit-foto werkt een sterk contrast namelijk erg goed. Als er een groot verschil tussen wit- en zwart zit, met daarbij weinig grijstinten, dan heeft de foto vaak meer impact.

Het resultaat

Meer inspiratie opdoen, voordat je zelf aan de slag gaat? Bekijk dan eens deze indrukwekkende collectie Sterk in zwart-wit

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nederlandse fotograaf reist de wereld rond dankzij Instagram volgers

Jullie mooiste fotolocaties voor de herfst in Nederland!