in

Lightroom versus Lightroom classic: welke moet ik hebben?

Wie het over nabewerking heeft, komt veelal uit bij de bekende grote namen: Luminar, Photoshop, Capture One en Lightroom. Waarvan de laatste misschien wel de bekendste is, maar ondanks die bekendheid ook de meeste vragen oproept. Lightroom kent namelijk meerdere versies. Welke moet je kiezen …? We helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

Heb je altijd al willen werken in Lightroom Classic, maar wist je niet hoe je alle mogelijkheden kon leren toepassen? Of gebruik je het programma al, maar wil je ontdekken wat er allemaal nog meer mogelijk is? Kijk dan eens naar onze online cursus over Lightroom 2023! 

Wat is Lightroom?

Allereerst: wat zijn Lightroom en Lightroom Classic nu precies? Lightroom en Lightroom Classic zijn raw-converters en foto-editors, waarmee je je gemaakte foto’s tot in detail kunt bewerken. Een vlekje verwijderen? Schaduwen verbeteren? Of herfstkleuren wat extra aanzetten? In Lightroom is het in een handomdraai gedaan, evenals uitgebreidere taken, zoals lensfouten camoufleren en vertekening corrigeren. Lightroom en Lightroom Classic kennen een bijna oneindige functionaliteit, waar nog bij komt dat de programma’s je ook nog in staat stellen om een archief of collectie op te bouwen. Lightroom Classic en Lightroom omvatten eigenlijk de totale workflow van het beheren, bewerken en publiceren van je foto’s.

Dankzij nabewerking kunnen we (veel) meer uit onze foto’s halen.

Lightroom versies

In de volksmond spreken we over Lightroom. Maar wat bedoelen we nu eigenlijk? Lightroom kent namelijk meerdere versies. En die versies worden nog weleens door elkaar heen gebruikt. Adobe, de ontwikkelaar, heeft het ook niet direct gemakkelijker gemaakt. Ze hebben namelijk versies in het verleden hernoemd, waardoor er nóg meer versies lijken te bestaan: Lightroom 5, Lightroom 6, Lightroom Classic, Lightroom, Lightroom Mobile, et cetera. Snap jij het nog …?

Gelukkig is het tegenwoordig eigenlijk heel simpel. Vergeet alle genoemde versies. Er zijn er heden ten dage nog slechts twee: Lightroom en Lightroom Classic. Wil je dus aan de slag, dan hoef je dus nog slechts een keuze te maken voor één van deze twee. Of, als je niet kiezen kunt, voor allebei!

Lightroom kent twee versies: Lightroom en Lightroom Classic.

Koop of huur

Voorheen was het mogelijk om de Adobe-producten los aan te schaffen door een eenmalige aankoop. Je kreeg dan een downloadlink of een (inmiddels ouderwetse) cd-rom, waarmee je het programma installeerde. Als het programma verouderde, kon je het blijven gebruiken of kiezen voor een nieuwere versie. De laatste versie die nog los te koop was, is echter Lightroom 6. Deze voorloper van Lightroom Classic stamt alweer uit 2015 en kent allang geen ondersteuning meer.

Wie nu wil werken met Lightroom of Lightroom Classic, kan deze producten dus niet meer los kopen. Lightroom Classic en Lightroom maken deel uit van Adobe Creative Cloud, dat via een abonnement verkrijgbaar is. Je betaalt dus maandelijks of jaarlijks een bedrag om Lightroom of Lightroom Classic te kunnen gebruiken.

Al snel wordt geroepen dat een abonnement gedurende meerdere jaren duurder is dan de vroegere eenmalige losse aanschaf. En inderdaad, dat kunnen we niet ontkennen. Daartegenover staat dat je te allen tijde beschikt over de meest recente versie van Lightroom. Je hebt dus altijd de beschikking over de allernieuwste functies en mogelijkheden. Daar komt bij dat je ook niet bang hoeft te zijn dat je toekomstige nieuwe camera niet ondersteund wordt. Het leuke van Creative Cloud is bovendien dat er een speciaal fotografenabonnement is, voor een relatief aantrekkelijke prijs. Daarmee heb je de beschikking over Lightroom, Lightroom Classic én Photoshop. Completer kan bijna niet.

Lightroom-versies worden via een abonnement aangeboden.

Lightroom Classic

We hebben dus twee versies. Lightroom en Lightroom Classic. Beide zijn verkrijgbaar via een abonnement. Maar welke van die twee kies je?

Lightroom Classic is de versie met een rijke historie. Zoals de naam al aangeeft, betreft het de ‘klassieke’ versie. Deze versie borduurt voort op het solide ontwerp, zoals het programma altijd al bedoeld was. Zo maakt het programma gebruik van een Catalogus-bestand, dat het hart vormt. In dit bestand worden kort samengevat alle bewerkingen, wijzigingen, trefwoorden enzovoort bijgehouden. Zie het als een notitieboekje met alle informatie over jouw foto’s. Lightroom Classic is ontworpen om dit notitieboekje lokaal op te slaan, dus op bijvoorbeeld je harde schijf. De software is dan ook bedoeld voor gebruik op een desktop-pc of laptop, en biedt zowel ondersteuning voor Windows- als Mac-gebruikers.

Lightroom Classic kent een speciale Bibliotheek-module om foto’s te ordenen.

Tethering

Maar Lightroom Classic kent nog een paar noemenswaardige functies, die je op dit moment nog niet vindt in de andere versie. Zo is het met Lightroom Classic mogelijk om je foto’s direct tijdens het schieten je Catalogus in te krijgen. Vooral studiofotografen omarmen deze zogenaamde tethering-functie. Het is klikken en binnen een paar tellen verschijnt je gemaakte foto in Lightroom Classic. Handig voor als je meteen je resultaat wilt checken of als je anderen laat meekijken. Of en hoe tethering voor jou beschikbaar is, hangt af van je merk en model camera. Is deze functie belangrijk voor je, check dan eerst of ook jouw camera ondersteund wordt.

Met tethering importeer je je foto’s tijdens het schieten rechtstreeks in Lightroom Classic.

Samenwerken met andere programma’s

Lightroom Classic kan veel. Héél veel. Maar soms wil je een bepaalde functie of aanpassing doen in een ander programma. Liever de ruis verwijderen met een andere externe editor? Of die storende elementen verwijderen? Vanuit Lightroom Classic switch je makkelijk naar jouw favoriete andere bewerkingsprogramma’s, zoals Topaz, Luminar, Helicon, Photoshop (uiteraard) enzovoort. Heb je je specifieke klusje in dat andere programma afgerond? Sla je werk in dat programma op en keer terug naar Lightroom Classic. Daar verschijnt de nieuwe versie van je foto. Een superhandige functie dus.

Samengevat

Lightroom Classic is dus met name geschikt voor fotografen die met grote hoeveelheden bestanden werken, veelal in raw schieten, de uitgebreide Bibliotheek-module omarmen en werken op een pc of Mac. Zulke fotografen geven er de voorkeur aan bestanden op te slaan op lokale schijven, externe schijven of een NAS.

Lightroom

Lightroom Classic is dus geen ‘lichtgewicht’ programma. Maar dat is Lightroom ook niet. Sterker nog: Lightroom kent exact dezelfde bewerkingsmogelijkheden als zijn ‘grote broer’ Lightroom Classic. Je mist dan weliswaar de eerdergenoemde functies zoals tethering, samenwerking met andere programma’s dan Photoshop, plug-ingebruik en de uitgekiende Bibliotheek, maar in de basis is Lightroom gelijk aan Lightroom Classic. Vlekken verwijderen? Lensfouten oplossen? Een gebouw rechtzetten? Dat gaat in beide versies even gemakkelijk. Het verschil zit ‘m namelijk niet daar, maar elders. Te weten in de cloud.

Herinner je het Catalogus-bestand nog, het ‘notitieboekje’? Dat staat bij Lightroom Classic op je harde schijf. Bij Lightroom niet. Daar is de cloud de spil van alles. Zowel je notitieboekje als je foto’s worden allemaal in de cloud van Adobe bewaard. Dankzij die cloud ben je niet meer afhankelijk van de opslagruimte van je pc of Mac, en hoef je ook niet bang te zijn dat je je foto’s en bewerkingen kwijt bent na een crash. Alles staat immers veilig in de cloud, die dus altijd voorziet in een back-up.

Lightroom Classic en Lightroom: verschillende interfaces maar gelijke functionaliteit.

Leer van anderen

Zoals Lightroom Classic een paar hele speciale features heeft, zo kent Lightroom er ook een aantal. Een hele mooie is de mogelijkheid om te leren van anderen in de community. Heb je nog niet zoveel ervaring met het bewerken van je foto’s, kijk dan eens wat anderen zoal creëren en welke stappen zij zetten.

Foto’s terugvinden

Heb je geen trefwoorden ingevoerd bij je foto’s? Lightroom werkt steeds meer op basis van kunstmatige intelligentie (AI), en is in staat dankzij het speciaal ontwikkelde Adobe Sensei foto’s voor je terug te vinden op basis van objecten, onderwerpen, plaatsen of mensen.

Overal kunnen werken

Ben je ver van huis en heb je niet je laptop bij je? Of je tablet? En heb je toch ergens de beschikking kunnen krijgen over een computer met een internetverbinding? Log dan via het web in op jouw Adobe Lightroom-account en bewerk je foto’s simpelweg in je browser. Zolang er ergens een computer met een internetverbinding is, kun je aan de slag. Zelfs aan de andere kant van de wereld!

Foto’s laten zich zelfs in een browser bewerken.

Samengevat

Lightroom is een juweel. Vooral als je veel op verschillende apparaten toegang wilt hebben tot jouw beelden. De cloud maakt deze toegankelijkheid mogelijk, evenals automatische back-ups van jouw waardevolle werk. Het enige wat je altijd tot je beschikking moet hebben, is een goede en stabiele internetverbinding.

Welke versie is de beste?

De onvermijdelijke hamvraag: welke versie is nou eigenlijk de beste, Lightroom Classic of Lightroom? We kunnen hier eenvoudig antwoord op geven. Ze zijn allebei superieur. Het enige verschil is de aanvliegroute.

Moeten we specifieker zijn, dan kunnen we heel voorzichtig zeggen dat Lightroom Classic meer geschikt is voor gevorderde gebruikers en professionals, die een vast werkstation hebben en werken met grote aantallen bestanden. Daarnaast hecht die doelgroep er waarde aan om met behulp van plug-ins de eigen foto’s te exporteren en te publiceren. Lightroom is wat meer gericht op gebruikers die eenvoudig en overal toegang willen hebben tot hun foto’s, zonder zich druk te hoeven maken over back-ups en veiligheid. Zij vertrouwen tevens op de zoekresultaten van Lightroom als de verzameling foto’s groter wordt.

De functionaliteit is voor het overgrote deel gelijk, met name als het op het ontwikkelen van de foto’s aankomt. Puur qua bewerkingsopties zijn beide versies gelijkwaardig, dus op basis daarvan hoef je niet de keuze te maken. Ben je een ‘cloudmens’ en werk je met veel verschillende mobiele apparaten? Kies dan voor Lightroom. Wil je klassiek werken en zelf de controle hebben over waar en hoe je bestanden worden opgeslagen, en zijn de extra features buiten de pure bewerking om belangrijk voor je? Dan is waarschijnlijk Lightroom Classic de beste keuze.

In Lightroom Classic vind je je cloudfoto’s via Catalogus, Alle gesynchroniseerde foto’s.

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek! 

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto’s

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom! Leer het nu in de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotografie Dilemma: welke apps gebruik jij?

Wat is er nieuw in Lightroom en Lightroom Classic?