in ,

Maak objecten vrijstaand met de app PixelClipper

Janou Zoet

Voor het vrijmaken van objecten in foto’s heb je niet langer Photoshop nodig. Janou Zoet testte de app PixelClipper voor op de iPad.

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Voor iedereen die moeite heeft met Photoshop of gewoon op een simpele manier de achtergrond uit een foto wil verwijderen is er een ideale oplossing. Er is namelijk een app verkrijgbaar, die dat voor je oplost. De app heet ik PixelClipper en is verkrijgbaar voor de iPad. Wil je het toch in Photoshop? Check dan deze drie stappen.

Gedoe met layers

Ideaal als je het mij vraagt. We hebben allemaal wel eens de situatie dat het landschap op de foto heel mooi is, maar de lucht uitgebeten of gewoon ronduit saai. Om de grijze lucht te veranderen in een mooie blauwe lucht, met je je normaal gesproken wenden tot Photoshop om het landschap vrij te maken en de lucht te veranderen. Een heel gedoe met layers, masks en selectiepools volgt. Zeker als je geen intensief gebruiker van Photoshop bent, een lastige klus!

Het inspireerde fotograaf, app-ontwikkelaar en ervaren gebruiker van Photoshop Inge Wiedijk om een makkelijke manier te ontwikkelen waarmee mensen zonder gebruik van Photoshop een object of persoon vrij kunnen maken. Het resultaat is PixelCliper: een intuïtieve en gebruiksvriendelijke iPad app waarmee je in een handomdraai de achtergrond van je foto verandert.

De app werkt inderdaad heel eenvoudig. Om te beginnen maak je met de app een foto, of kies je een foto uit je foto bibliotheek. Met de optie ‘pick color’ geef je met je vinger aan welke kleur uit de foto verwijdert moet worden. Je kiest daarmee als het ware een pixel met een bepaalde RGB-waarde.

Magie

De app zorgt er vervolgens voor dat alle pixels met die waarde verwijderd worden. Zodra je de kleur/pixel gekozen hebt, verdwijnt die kleur dus uit je foto. Wat een magie! De app verwijdert zelfs de moeilijke plekken, zoals tussen de takjes van de boom of tussen de haren van een persoon.

Indien nodig, kun je met de RGB-schuifjes nog handmatige aanpassingen doen in de tolerantie, als de lucht bijvoorbeeld niet helemaal een egale keur is (dan kan het zijn dat er nog wat lucht achterblijft). Met de schuifjes is het een beetje uitproberen welk effect het heeft. Het is ook nog mogelijk om handmatig de laatste details te verwijderen met de optie ‘erase’. Als je uitschiet en teveel verwijdert (of als de app een beetje teveel heeft weggehaald) is het met de optie ‘paint back’ makkelijk om de missende delen terug te tekenen.

Je kan vervolgens je foto in deze transparantie versie opslaan in een .png file om er op je computer mee verder te gaan. Of je voegt er in de app meteen een nieuwe achtergrond aan toe. In het voorbeeld kies ik ervoor om de grijze lucht om te toveren tot een vrolijke blauwe lucht. Je klikt op ‘background’ en kiest de lucht van je keuze uit je foto bibliotheek. Die foto wordt automatisch toegevoegd en je nieuwe foto is klaar! Oke, ik heb nog wel wat oefening nodig om met de RGB schuifjes die witte rand om mijn object tot een minimum te beperken, maar het resultaat mag er verder wezen.

Je kan je foto vervolgens opslaan of delen op diverse social media kanalen.

Helemaal onderaan het menu van PixeClipper kom je via de ‘i’ in een handige tutorial voor het gebruik van de app. Voor meer info over PixeClipper is deze video ook een aanrader.

De enige minpuntjes die ik heb kunnen vinden zijn dat je niet een stap terug kan doen in de handelingen. Als je een foutje maakt, kun je alleen alle aanpassingen resetten en niet alleen het laatste stapje. Ook is niet mogelijk om in te zoomen op de foto. Dat maakt het werken aan details lastiger. Al is dat op te vangen door de RGB-waardes zo goed mogelijk te regelen met de schuifjes.

Conclusie

PixelClipper is een hele handige en eenvoudige iPad app, waarmee je in een paar handelingen objecten vrij kan maken zonder enige kennis van Photoshop of andere ingewikkelde foto software. PixelClipper is te downloaden in de App Store voor € 0,99 en is alleen verkrijgbaar voor op de iPad.


Janou Zoet

Mijn naam is Janou Zoet. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelance fotograaf en content creator. Voor mijn fotografie- en video opdrachten gebruik ik een Canon EOS 5D Mark III, maar sta net zo graag met een smartphone in mijn handen. Keer op keer verbaas ik me weer over de kwaliteit van smartphone foto’s, het gemak van de camera’s en alle handige en creatieve bewerkingsapps die verkrijgbaar zijn. Wil je meer weten over smartphone fotografie, of ben je geïnteresseerd in een workshop? Neem dan een kijkje op mijn blog www.foonfoto.nl.


Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 fotolocaties voor het vastleggen van de Melkweg

7 lensfouten en wat je er aan kunt doen.