in

Maak van je foto een collodium in Photoshop


22 april 2016, 19:38

Collodiumfotografie, waarbij de natte glasplaat werd belicht, is pure 19e-eeuwse nostalgie. Nog altijd zoeken liefhebbers met gloednieuwe wet plate-camera’s die rokerige sfeer op en nemen dan de ongezonde chemicaliën voor lief. Het kan veel makkelijker en gezonder met Photoshop.

Voor en na

foto: Ruadh Delone (delone)

01 Scherp en vaag


Om het effect van de collodiumtechniek te imiteren, gebruik je de professionele versie van Photoshop. Typisch voor de natte plaat-techniek is dat alleen bepaalde zones heel scherp zijn. Met het filter Verscherpen, Slim verscherpen drijf je de scherpte van het detail op. Dupliceer de achtergrondlaag met Ctrl+J (Mac OS: Cmd+J). De natte plaat-foto is nooit over het volledig oppervlak scherp, omdat de opname tijd kost. Dat los je op met het filter Vervagen, Bewegingsonscherpte op de bovenste laag. In dit voorbeeld gebruiken we het filter Bewegingsonscherpte met de instelling Hoek 10° en Afstand 20 pixels. Nu ben je alle scherpte kwijt. Daarom plaats je op de bovenste laag een masker met Laag, Laagmasker, Alles onthullen.

02 Kanaalmixer


In de bovenste laag verschijnt een wit vlak. Selecteer een breed penseel met zachte rand en gebruik zwart als voorgrondkleur. Schilder met zwart op de zones die je scherp wilt houden, tot je de perfecte combinatie hebt van scherp en onscherp. Voeg de lagen samen door met de rechtermuisknop op de bovenste laag te klikken en kies de opdracht Eén laag maken. De zwart-witomzetting laat je in dit geval over aan de Kanaalmixer. Ga naar Afbeelding, Aanpassingen, Kanaalmixer. Vink in de optie Monochroom aan. Sleep het schuifje van het kanaal Blauw naar +200 en sleep het kanaal Rood naar links tot ongeveer -43. Om nog meer huiddetails terug te halen, sleep je het kanaal Rood verder naar rechts. Zoek zo naar een krachtige zwart-witbalans.

03 Textuur en sepia


Vervolgens plak je een textuur over de afbeelding. Je hebt duizenden gratis texturen in Google. Wij kozen een afbeelding van een verweerde muur. Zet de overvloeimodus van deze textuurlaag op Vermenigvuldigen als je de foto donkerder wilt maken of gebruik de overvloeimodus Bedekken. Verlaag de dekking van deze textuurlaag, zodat de details van afbeelding zichtbaar blijven. Om de foto een zachte sepiatint te geven, klik je in het deelvenster Lagen op de zwart-witte bol Plaats nieuwe aanpassingslaag. Kies de aanpassingslaag Fotofilter. In het vakje Filters klik je op het pijltje dat naar beneden wijst en selecteer daar Sepia. Sleep het schuifje Dichtheid naar 80% en sluit het dialoogvenster Fotofilter. Bewonder het resultaat.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Benro Filters: Glazen insteeksystemen

Tekst in je foto met de app Fontmania