in

Maak van je foto een stencil


25 april 2015, 09:22

Met het stencileffect breng je een afbeelding terug tot de essentie door alle detail weg te halen. Dit is geen techniek die je met één snelle filteringreep tevoorschijn tovert. In alle tussenstappen wil je de controle houden over wat je wel en niet wilt laten zien.

Voor en na

foto: Karin van Waesberghe (Thyra03)

01 Waarden beperken


Deze keer maken we gebruik van de professionele versie van Photoshop. Eerst zullen we de nuances uit de afbeelding weghalen, terwijl we de typerende trekjes van het model willen behouden. Ga daarvoor naar Afbeelding, Aanpassingen, Waarden beperken (Posterize). Bij Niveaus geef je een lage waarde in. Wij houden het hier op 10. Vervolgens zet je de foto om in zwart-wit. Gebruik hiervoor niet de modus Grijswaarden, maar kies Afbeelding, Aanpassingen, Zwart-wit. Je kunt in dit venster de knop Automatisch gebruiken, maar beter is bij Voorinstellingen een instelling met een hoog contrast zoeken. Klik op OK.

02 Drempel


Kies nu de functie Drempel bij Afbeelding, Aanpassingen, Drempel. Verschuif het witte driehoekje tot je de ideale balans vindt tussen detail en essentie. Let er vooral op dat het personage herkenbaar blijft. Vervolgens gebruik je het filter Knipsel. Dat zit bij Filter, Artistiek, Knipsel (Cutout). Dit stel je in met drie eenvoudige regelaars: Aantal Niveaus, Eenvoud Rand en Precisie Rand. Versleep de schuifjes tot het stencileffect helemaal naar wens is. Klik op OK en selecteer het gereedschap Penseel met voorgrondkleur wit. Schilder hiermee over eventuele vlekjes op de achtergrond die je nog wilt wegwerken. Het is de bedoeling dat uitsluitend het personage als een zwarte stencilafdruk te zien is.

03 Rechtzetten


Wanneer je tevreden bent met de zwart-witweergave dan is de afbeelding nu klaar. Je kunt de stencilweergave ook een kleurtje geven. Kies dan Selecteren, Kleurbereik en klik met het pipet uit het deelvenster Kleurbereik op het zwart van de afbeelding. Klik op OK om de zwarte afbeelding in één keer helemaal te selecteren. Open het deelvenster Lagen en druk Ctr+J (Mac OS: Cmd+J) in. Hierdoor komt de zwarte selectie meteen op een nieuwe laag terecht. Klik onder in het deelvenster Lagen op de FX-knop, voor de laageffecten, en selecteer Kleurbedekking. Klik op het kleurvakje om de nieuwe kleur te selecteren. Nog even de lagen samenvoegen en klaar.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Video: Lightroom Exporteren – Export Voorinstellingen Maken

Review: Sigma 18-300mm F3.5-6.3 Macro OS HSM C