in

Maatschappelijk verantwoord ondernemen als fotograaf: zo doe je dat

De wereld wordt steeds duurzamer en steeds meer mensen worden zich bewust van klimaatverandering. Daarbij zijn ook steeds meer mensen bezig met wat er verder allemaal in de wereld gebeurt. Misschien wil je je daarom eens verdiepen in maatschappelijk verantwoord ondernemen. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Ga je maatschappelijk verantwoord ondernemen, dan houd je in feite rekening met allerlei zaken. In eerste instantie denk je misschien aan het klimaat, maar maatschappelijk verantwoord ondernemen omvat veel meer. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsomstandigheden, armoede en vergrijzing. Het komt erop neer dat je niet zomaar ergens investeert, maar dat je bewust kiest in welke zaken je investeert.

In deze serie proberen we je op verschillende gebieden te helpen met het opstarten van je fotografiebedrijf. Benieuwd naar de andere artikelen? Die kun je hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Professioneel fotograaf worden!

Waarom maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Het is voor je fotografiebedrijf stiekem best belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Veel klanten hebben ethische vragen en kiezen graag voor iemand die zich hier ook mee bezig houdt. Ga je aan de slag met maatschappelijk verantwoord ondernemen, dan investeer je niet zomaar in een doel, maar in een doel waar je achter staat. Zo voorkom je dat jouw geld bijvoorbeeld naar kinderarbeid of het winnen van olie gaat.

Een nadeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen is wel dat het vaak wat meer geld kost. Je kiest immers in veel gevallen de wat duurdere optie, omdat de eerlijke arbeid die daarachter zit nu eenmaal ook wat duurder is. 

1. Klein beginnen

Het is altijd goed om klein te beginnen. Dat begint al bij bewustwording. Ga dus eens na hoe duurzaam je op dit moment al leeft. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met je afval scheiden, met minder printen en of je wat kunt verbeteren aan je vervoer (bijvoorbeeld met het OV, met de fiets, of met een elektrische auto).

2. Let op je inkopen

Als fotograaf heb je veel spullen. Heb je een nieuwe camera, lens, tas of iets anders nodig? Ga dan eens na of je dat misschien tweedehands kunt kopen. Dat is niet alleen een stuk duurzamer, het scheelt je ook geld. Ook het materiaal waar je apparatuur van gemaakt is is van belang. Zit er bijvoorbeeld LED verlichting in je studiolampen en is er geen duurzamere optie dan die wegwerp regenhoes?

3. Steun andere initiatieven

De bovenste punten gaan voornamelijk over het milieu, omdat je deze zaken gemakkelijk bij jezelf kunt beginnen. Je kunt echter ook maatschappelijke initiatieven ondersteunen en dat hoeft niets te maken te hebben met het milieu. Zo kun je maandelijks doneren aan een fonds tegen kinderarbeid, of aan een stichting voor gehandicaptenzorg. Er zijn meer dan genoeg opties! Als beginnend fotograaf heb je misschien nog niet erg veel omzet, maar je zou wel bijvoorbeeld een percentage van je winst kunnen doneren aan goede doelen.

4. Let op je pensioen en je bank

Ook de bedrijven waar je zelf in investeert of lid van bent hebben invloed op hoe maatschappelijk verantwoord je bent. Ga bijvoorbeeld eens na in welke doelen jouw bank investeert. Wil je een pensioen afsluiten of regelen? Ook dan is het goed om na te gaan waarin wordt geïnvesteerd. Hetzelfde geldt overigens voor verzekeringen.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Op pad in Nederland: fotografeer het Station Arnhem Centraal

Hasselblad XCD 4/28P