in

Macrofotografie binnenshuis: de beste tips

In de winter zijn er vaak een stuk minder onderwerpen om aan de slag te gaan met macrofotografie. Buiten tenminste. Waar veel mensen vergeten te kijken, is binnenshuis. Zonde eigenlijk, want ook binnen in huis is er enorm veel te fotograferen. In dit artikel geven we je daarom handige tips en inspiratie.

Slecht weer en geen zin om naar buiten te gaan? Niet getreurd, binnen zijn er meer dan genoeg leuke onderwerpen om te fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan macrofotografie binnenshuis! Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de winter leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Wil je meer leren over fotograferen in de winter? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de winter!

Goed poetsen

Bij macrofotografie zie je enorm veel details en binnenshuis ligt er vaak wel wat stof. Natuurlijk wil je voorkomen dat de aandacht van de kijker vooral op al het stof op je onderwerp komt te liggen. Zorg er dan ook voor dat je, voordat je begint met fotograferen, je onderwerp goed poetst. Zo zorg je ervoor dat je foto er netjes en strak uitziet en niet dat stof als een storend element op je foto staat.

binnenshuis

Foto: Stephanie71 – ISO 200 · ƒ/2.8 · 1/80s · 70mm

Doe de gordijnen dicht

Ben je op zoek naar zacht, diffuus licht, maar komt er van buiten te hard licht binnen? Denk er dan aan om de gordijnen dicht te doen. Zo zorg je ervoor dat er een stuk minder licht binnenkomt. Je kunt ook op zoek gaan naar een raam dat op het noorden gericht is, ook daar komt vaak mooi, zacht licht naar binnen. Ga je op een regenachtige dag aan de slag, dan hoef je je hier overigens waarschijnlijk niet zo druk over te maken. Heb je veel last van weerspiegeling op het oppervlak van je onderwerp, dan kun je er ook voor kiezen om de gordijnen dicht te doen. Of gebruik een polarisatiefilter!

Kleuren en texturen

Binnenshuis zijn kleuren en texturen enorm belangrijk. Dit is immers wat je foto interessant maakt, nu je geen bepaald insect of plantje op de foto zet. Focus je op knallende kleuren, bijzondere texturen, interessante vormen of pakkende kleurcontrasten. Door deze elementen mee te nemen in je foto, maak je het beeld gelijk een stuk interessanter.

binnenshuis

Foto: 1957 – ISO 320 · ƒ/2.8 · 1/640s · 100mm

De beste onderwerpen binnenshuis

In huis zijn er enorm veel leuke onderwerpen om te fotograferen, je moet alleen even weten waar je moet kijken. Denk bijvoorbeeld aan het hoogpolige tapijt of de koeienvacht die je in de woonkamer hebt liggen. Ook in de keuken zijn enorm veel onderwerpen te vinden. Wat dacht je van een vork, een garde of een simpele schuimspaan? In de badkamer kun je je focussen op een haarborstel. Andere leuke onderwerpen zijn bijvoorbeeld schrijfgerei, kamerplanten, of de slangen van je stofzuiger. 

binnenshuis

Foto: sandeh – ISO 400 · ƒ/13 · 1/125s · 50mm

De juiste apparatuur voor macrofotografie binnenshuis

Ga je aan de slag met macrofotografie binnenshuis, dan is dat technisch gezien niet heel verschillend met buiten. Gebruik een statief, zodat je gemakkelijk de juiste compositie kunt bepalen en dingen in je beeld aan kunt passen. Verder kun je, als het nodig is, een ringflitser gebruiken. Heb je geen macrolens? Kijk dan eens of je aan de slag kunt met een zoomlens. Ga je op een wat grotere afstand staan, dan kun je met veel zoomlenzen toch een redelijke macrofoto maken. Later is het dan een kwestie van croppen.

binnenshuis

Foto: Jan-Bo – ISO 100 · ƒ/5.6 · 1/30s · 76mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sigma 500mm F5.6 DG DN OS Sports en 15mm F1.4 DG DN Art

Zo voorkom je bewegingsonscherpte