in

Macrofotografie in de lente!

Heb je al een macro-onderwerp uitgekozen? Met de volgende tips maak je de mooiste macrofoto’s in de lente!

Wil je nog meer leren over het fotograferen in het lenteseizoen? In de nieuwste Zoom Academy Cursus Fotograferen in de Lente leer je hoe je het seizoen op z’n mooist vastlegt.

Macro-objectief

Voor de beste macro-resultaten gebruik je een echte macrolens met een afbeeldingsmaatstaf van 1:1. De speciale constructie staat garant voor optimale beeldkwaliteit in het ‘dichtbijgebied’.

Macro-objectieven zijn er in allerlei brandpunten, vanaf 50 tot 200 mm. Het voordeligste objectief is de 50 mm en zo’n lens is al prima geschikt voor bijvoorbeeld plantenfotografie. Het nadeel van 50 mm is dat je wel heel dicht op het onderwerp moet kruipen en daardoor is dit type minder geschikt om schrikachtige dieren als insecten, reptielen of amfibieën te fotograferen. Voor een bredere toepassing liggen objectieven rond 100 mm meer voor de hand. Hierbij is de afstand van camera tot onderwerp groter. Ook is de onscherpte in voor- en achtergrond mooier en rustiger, dit komt het totale beeld ten goede. Bovendien zijn de brandpunten nog redelijk compact, licht en handzaam.

Met een 200mm-objectief kun je nog meer afstand tot je onderwerp houden, dat daardoor minder snel wegvlucht. Deze objectieven zijn wel duurder, groter en zwaarder.

Krokussen kun je op allerlei manieren fotograferen. Ook met meer ruimte, waarbij de onscherpe vormen van de andere planten een prachtige toevoeging zijn. Deze foto is met een 100mm-macro-objectief gemaakt.
Bob Daalder (bobphoto)
Canon 6D II · ISO 100 · F 3,5 · 1/125 SEC · 100 MM

Instellingen

Hoe hoger de diafragmawaarde, des te groter de scherptediepte. Een lage waarde als F 2,8 zorgt er bij een insect bijvoorbeeld voor dat alleen de facetogen scherp worden weergegeven. Of dat bij een regendruppel alleen de reflectie in de druppel scherp is en de rest wazig. Hierdoor trekt het scherpe hoofdonderwerp extra de aandacht. Wanneer je een vlinder of een bloem helemaal scherp op de foto wilt, heb je een hogere diafragmawaarde nodig: bij extreme close-ups F 16 of hoger. In de meeste situaties kom je op een diafragma van rond de F 11 uit.

Een hoge diafragmawaarde betekent een kleine lensopening, die maar weinig licht doorlaat. Om toch een correct belichte foto te krijgen, moet je ofwel de belichtingstijd verlengen, ofwel de lichtgevoeligheid van de sensor (iso-waarde) verhogen. Bij macrofotografie houden we de iso het liefst zo laag mogelijk, omdat ruis snel zichtbaar is. Een langere belichtingstijd geeft meer kans op bewegings- en trillingsonscherpte. Beoordeel dus zelf wat in jouw situatie de beste keuze is.

De fotograaf heeft hier goed op zijn compositie gelet, er is mooi vrije ruimte in de kijkrichting van het dier.
René Spruijtenburg (rspruijtenburg)
Nikon D500 · ISO 200 · F 3,2 · 1/4000 SEC · 105 MM

Compositie en achtergrond

Voor je compositie gelden dezelfde regels als bij andere typen fotografie. Zorg dat je bewust gebruikmaakt van de compositieregels of hier bewust van afwijkt. Laat vooral ook de omgeving een rol spelen in je beeld, maar houd wel de achtergrond goed in de gaten. Voorkom dat die te veel aandacht trekt door bijvoorbeeld een paar witte sprietjes. Als je de camera ook maar een klein stukje beweegt, krijg je een totaal andere achtergrond. Zoek dus bewust naar het mooiste beeld.

Extra tips:

  • Als je een insect op de foto zet, is het verstandig op de ogen scherp te stellen, net zoals je bij een menselijk model zou doen.
  • Probeer op ooghoogte met je onderwerp te komen.
  • Kies een zo laag mogelijke iso-waarde (200 of lager).
  • Stel het diafragma bewust in. Meestal kom je op een diafragmawaarde van F 11 of hoger uit.
  • Let op je sluitertijd: 1/10 seconde (bij gebruik van een statief) of sneller is aan te raden om bewegings- of trillingsonscherpte te voorkomen.
  • Vroeg in de ochtend is het veelal nog koud. Insecten zijn dan vaak traag en gunnen je rustig de tijd om ze vast te leggen.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotograferen in de Lente in Zoom Academy. Hierin leer je hoe je de lente op z’n mooist vastlegt.

Zo leer je onder andere:

  • Welke cameratechnieken te gebruiken
  • Alles over bloemen en jonge dieren
  • Hoe je de mooiste macro-onderwerpen vastlegt
  • Het bewerken van een typische lentefoto in Adobe Lightroom

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen in de Lente.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sigma 50mm F1.2 DG DN Art

Nikkor Z 28-400mm f/4-8 VR