in

Macrofotografie in je eigen tuin: kleine dieren en insecten fotograferen

17 april 2020, 09:26

Je hoeft niet ver van huis om prachtige macrofoto’s te maken. In je eigen tuin vliegt en loopt ook al heel wat moois om te fotograferen! We leren je hoe je het beste insecten kunt fotograferen.

Insecten

Eigenlijk leven we op een insectenplaneet. Wist je dat er per persoon zo’n 250 miljoen insecten leven? Een bijzondere wereld van dieren met een onvoorstelbare variatie in vormen, kleuren en levenswijze. Van de 0,15 mm kleine sluipwesp tot de in de tropen levende wandelende tak van 40 cm lang. Ongeveer een miljoen soorten zijn er beschreven en mogelijk zijn er nog enkele miljoenen soorten nog niet ontdekt. De kreet dat elke foto al een keer gemaakt is, gaat bij insecten dus niet op!


Insecten zijn perfect om te fotograferen met een 5:1-vergroting!

Foto: marcojongsma.zoom.nl

In een tuin of omgeving met wat planten komen al snel veel verschillende insecten voor. Neem er vooral de tijd voor. Benader ze behoedzaam en bekijk ze vanuit allerlei posities. Zoals we al vaak gezegd hebben: in de macrowereld kan een paar centimeter naar links of rechts al een totaal ander beeld opleveren.

Een prima moment om insecten te fotograferen, is de vroege ochtend, als ze nog niet zijn opgewarmd. Dan blijven ze rustig zitten en heb je genoeg mogelijkheden om dichtbij te komen. Zodra de zon ze heeft opgewarmd, worden ze veel actiever en wordt het fotograferen lastiger. Tegen de avond, als de temperatuur daalt, wordt het weer wat gemakkelijker, omdat de insecten dan weer rustiger worden.


Libellen warmen zich in de ochtend vaak nog even op, tot ze volledig opgedroogd zijn.

Foto: Tom Kruissink (tom-kruissink.zoom.nl)

Padden en kikkers

De gewone pad kun je gemakkelijk in je eigen tuin aantreffen. Deze is vooral in de schemer actief en tijdens een regenbui lijkt het wel of ze van alle kanten tevoorschijn komen. De gewone pad is mooi van lelijkheid. Hij is daardoor een dankbaar onderwerp. Heb je weleens de ogen van een pad van dichtbij bekeken? Prachtig! De traag bewegende padden laten zich gemakkelijk van dichtbij fotograferen, anders dan kikkers, die vaak in het water wegduiken.

Voor kikkerfotografie heb je een vijver nodig, behalve voor de bruine kikker die ook op het land leeft. De groene kikker is een echte waterbewoner. Eigenlijk zijn er drie soorten groene kikkers in de Benelux: de meerkikker, de poelkikker en een hybride van deze twee: de bastaardkikker.


Kikkers kijken vaak recht in de camera.

Foto: Hay Hermans (hayke.zoom.nl)

Voor kikkerfotografie zijn er, naast de aanwezigheid van een vijver, nog drie dingen van belang: een macro-objectief van 90/100 mm of langer, een hoekzoeker en een rijstzak. De mooiste beelden van kikkers ontstaan namelijk op ooghoogte en hiervoor moet je aan de rand van de vijver gaan liggen met de camera op een rijstzak voor stabiliteit. Als de kikkers nog niet aan je gewend zijn, zullen ze in eerste instantie onderduiken, maar weldra ook weer bovenkomen. Het is een kwestie van stilliggen en ze komen vanzelf weer dichterbij, binnen opnameafstand.

Ligt de vijver niet in een beschutte hoek, dan kun je het beste wachten op een windstille dag. Dan kun je namelijk ook de mooie weerspiegeling van de kikker in het wateroppervlak fotograferen.

Kleine-dierenwelzijn

Macrofotografie is een feest voor de creatieve fotograaf, maar er zijn wel regels als je met (wilde) dieren werkt:

  • Verplaats dieren niet naar een meer fotogenieke plek. Een bekend voorbeeld is de kikker op een paddenstoel.
  • Jaag dieren nooit op.
  • Leg beweeglijke insecten niet in de koelkast of vriezer om hen vervolgens te fotograferen.

Kortom: gebruik je gezonde verstand en respecteer het welzijn van de kleinere schepsels.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De 10 belangrijkste architectuurfotografie tips voor beginners

Quiz: beheers jij je camera?