in

Macrofotografie inspiratie: dit fotografeer je in de tuin


18 september 2020, 08:16

De tuin is een heel handige plek om macrofoto’s te maken: er zijn tal kleine inSECten die prachtig zijn om voor je macrolens te zetten. Dat er zo veel onderwerpen te vinden zijn, betekent echter niet dat het ook makkelijk is om een macrofoto te maken in je tuin. Zoom.nl·lezers geven je hun tips.

In de vijver

Daan de Vos

Ben je helemaal gek op macro en heb je plek voor een vijver in je tuin? Dan kun je die vijver ‘macroproof’ maken. Een vijver van 20 tot 50 centimeter diep is perfect voor kikkers, padden, libellenlarven en salamanders. Zorg voor een goede begroeiing, maar niet aan de voorkant, zodat je geen planten voor je lens hebt als je wilt fotograferen. Zet ook geen vissen in je vijver, die maken de vijver namelijk troebel en eten de libellenlarven op.

Heb je plek voor een vijver in de tuin, dan is dat ideaal om ook alle tijd te hebben om waterdieren vast te leggen.

Daan de Vos

Zonder statief

Kyle van Bavel, kyle.zoom.nl

Bij het maken van een macrofoto wordt vaak voor een statief gekozen, dat is echter niet altijd de beste optie. Soms geeft het uit de hand fotograferen juist meer vrijheid, waardoor je een ander standpunt in kunt nemen. Zo kun je bijvoorbeeld eens iets van boven fotograferen.

Voor een macrofoto moet je af en toe even op zoek gaan. Ga rustig in je tuin zitten. Gewoon op je knieën, tussen de bloemen bijvoorbeeld en kijk eens goed om je heen. Wat zie je allemaal? Zie je niet meteen iets? Wacht dan eens eventjes. Misschien komt er wel wat tevoorschijn of heb je in eerste instantie iets over het hoofd gezien.


Kijk heel goed om je heen als je macro·onderwerpen wilt vinden. Hier zou je anders zo voorbij kunnen lopen.

Kyle van Bavel, kyle.zoom.nl

Lekker traag

Patrick Strik, jodokuscul.zoom.nl

Slakken zijn niet alleen enorm langzaam, waardoor je veel tijd hebt om ze rustig op de foto te zetten, ze schrikken ook niet snel. Je kunt ze dus prima rustig even met een blaadje oppakken (voorzichtig!) en ze op de juiste plek zetten. Op die manier kun je lekker spelen met je compositie. De slak zal bij het oppakken waarschijnlijk even in zijn huisje blijven en na het wegzetten daar nog wel even in blijven zitten, maar als je even wacht, zal hij al snel weer tevoorschijn komen. Vooral bij wat kleinere slakjes, laten de huisjes nog wat licht door, waardoor ze goed tot hun recht komen bij bijvoorbeeld tegenlicht.


Slakken zijn lekker langzaam, waardoor je de tijd hebt om ze mooi te fotograferen.

Patrick Strik, jodokuscul.zoom.nl

Dauw nabootsen

Sjoukje Postma Kunnen, kunnen.zoom.nl

Wil je een foto maken met dauw op je onderwerp? Dan kun je dat gemakkelijk doen door voorzichtig met een plantenspuit wat water op je onderwerp te spuiten; want macro in de tuin hoeft niet per se altijd van inSECten te zijn! Zo kun je ook prachtige macrofoto’s van planten of delen van planten maken. Bij een heel licht onderwerp, zoals een zaadpluis, is het slim om dit onderwerp mee naar binnen te nemen. Zo’n licht onderwerp waait namelijk bij het geringste zuchtje wind al weg. Leg je onderwerp dan bij een raam, zodat je nog wel van natuurlijk licht hebt.

In de tuin hoef je niet altijd aan de slag te gaan met insecten!

Sjoukje Postma Kunnen, kunnen.zoom.nl

Scherpte is alles

Aan een onscherpe macrofoto heb je niet zo veel, daarom is het enorm belangrijk dat je goed scherpstelt. Handmatig scherpstellen kan daarbij erg handig zijn, op die manier kun je precies scherpstellen op het punt dat je voor ogen hebt. Let ook op je diafragma: wil je slechts een klein deel van het inSECt scherp hebben? Stel dan je F·getal zo laag mogelijk in, zodat je echt alleen een klein deel scherp hebt.

Kijk goed naar waar je de scherpte wilt hebben én hoe groot je de scherptediepte wilt. Daar kun je zelf je eigen keuze in maken.

Lucie van Meteren, lucievanmeteren.zoom.nl

Meer inspirerende beelden

Deze bidsprinkhaan van een halve centimeter is door Hanny vastgelegd alsof hij op een maanlandschap loopt.

Hanny Bosveld, dylano.zoom.nl


Dit lieveheersbeestje zit op een mooie bloeiende hyacint. Je moet bij lieveheersbeestjes vaak wel wat geduld hebben tot ze een mooi plekje opzoeken.

Leo Deknatel, leerya.zoom.nl


Deze libelle is lekker imposant geworden door de manier van fotograferen.

Will Bergers, willbergers.zoom.nl

Bij het vroege ochtendlicht kun je een geweldige sfeer krijgen, zo ook hier bij deze kievitsbloemen.

Marc Broekman, marcbroekmanphotography.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vijf pro-tips voor portretfotografie met natuurlijk licht

Hier moet je op letten bij architectuurfotografie