in

Macrofotografie: zo krijg je het mooiste licht


28 april 2020, 08:11

Hoe dichter je op je onderwerp kruipt, des te meer licht er verloren gaat. Als je dat combineert met snelle, bewegende insecten, dan kun je je voorstellen dat het goed belichten van een macrofoto nog niet zo eenvoudig is. Er zijn natuurlijk genoeg situaties waarbij je simpelweg gebonden bent aan het beschikbare licht. Maar wat is eigenlijk het mooiste licht om bij te fotograferen?

Fotograferen bij daglicht

Een dunne laag bewolking op een zonnige dag, is eigenlijk perfect om bij te fotograferen. Het wolkendek fungeert als een enorme softbox. Het houdt niet zozeer het licht tegen, maar verstrooit het wel, waardoor schaduwen veel zachter zijn. Bovendien is er dan nog voldoende licht om het diafragma iets verder te sluiten, de ISO-waarde laag te houden en bewegingen te bevriezen met een korte sluitertijd.

Bewolking zorgt voor een egale belichting van je beeld.

Foto: roeliesteinmann.zoom.nl

Het gouden uur

Ondanks dat ‘het gouden uurtje’ klinkt als één uur, gaat het in feite om twee momenten op de dag. Zowel het eerste uur na zonsopgang als het laatste uur vóór zonsondergang hebben een prachtige goud/geel/oranje gloed. Dat licht zorgt voor een warme en zachte sfeer in je beelden. De schaduwen zijn op dat momenten nog mooi subtiel en er is nog voldoende licht om een goede belichting neer te zetten. Je kunt op deze website heel eenvoudig achterhalen wanneer het eerstvolgende gouden uur plaatsvindt.

Tijdens het gouden uur heb je prachtige warme tinten.

Foto: sauerfotografie.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Camera instellingen voor concertfotografie

Plaatselijke bewerkingen in Lightroom: selectief bewerken