in

Makkelijk bewerken in meerdere programma’s vanuit Lightroom

Hoe goed Lightroom Classic ook is, soms wil je toch overschakelen naar een ander programma. Bijvoorbeeld naar Photoshop, om daar retoucheerwerk te doen. Dat kan ook gelukkig. Hier vertellen we je hoe.

Wil je veel meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lightroom Encyclopedie 2023, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwste functies in Lightroom 2023 uitleggen en laten zien.

Lightroom Classic biedt je talloze functies. Zo til je jouw foto’s naar een compleet ander niveau. Maar af en toe wil je weleens een uitstapje maken naar een ander programma, omdat dat andere programma wellicht in een specifieke taak nét iets slimmer is dan Lightroom. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan een uitstapje naar Topaz DeNoise AI om heel gericht ruis weg te werken uit een foto, of naar Adobe Photoshop om een achtergrond te vervagen. Gelukkig biedt Lightroom Classic een simpele maar doeltreffende samenwerking met andere programma’s, zélfs met programma’s buiten de Adobe-familie.

Ondanks de vele tools ben je soms genoodzaakt je bewerking in een ander programma voort te zetten.

Bewerken in

Als je in Lightroom Classic werkt, kun je eenvoudig die uitstap naar een ander programma maken als onderdeel van je workflow. Dit kan vanuit zowel de Bibliotheek- als de Ontwikkelen-module. Ga hiervoor simpelweg met je muisaanwijzer in je foto staan en klik erop met je rechtermuisknop. Er verschijnt een menu. Hier kies je voor Bewerken in.

Achter Bewerken in krijg je een overzicht te zien met programma’s die gekoppeld zijn aan jouw versie van Lightroom Classic. Programma’s die je uit de Adobe-familie gebruikt, zoals Adobe Photoshop, zijn hier standaard present. Maar wellicht ook andere programma’s, afhankelijk van de samenwerkingsmogelijkheden van die specifieke programma’s. In ons voorbeeld zie je bijvoorbeeld ook nog Topaz DeNoise AI staan. Het programmaoverzicht dat je hier aantreft, is dus afhankelijk van wat jij allemaal op je pc of Mac hebt geïnstalleerd, én van de vraag of de betreffende programma’s met Lightroom Classic samenwerken.

Wij kiezen in ons voorbeeld voor Bewerken in Adobe Photoshop 2022. Zou je hier voor een ander programma kiezen, dan blijft de verdere werkwijze gelijk. Nadat je hebt gekozen met welk programma je verder wilt werken, krijg je nog een menu met opties. Je kunt in dat menu aangeven met welk soort beeld je verder wilt werken in je externe programma, zoals in ons voorbeeld dus in Adobe Photoshop.

Kies na een rechtermuisklik voor Bewerken in.

De opties die je kunt kiezen, zijn als volgt. Bij Een kopie bewerken met Lightroom-aanpassingen worden de bewerkingen die je tot nu toe in Lightroom hebt gedaan, toegepast op een kopie van je foto. Die kopie met deze bewerkingen wordt geopend in je externe programma. Bij Een kopie bewerken wordt een kopie van het originele bestand bewerkt, zonder Lightroom Classic-aanpassingen. Ten slotte wordt bij Origineel bewerken het originele bestand zelf bewerkt, eveneens zonder Lightroom Classic-aanpassingen. Je werkt dus met een niet-ontwikkelde foto.

De opties met welk soort beeld je verder wilt werken.

Naar de externe editor en weer terug

In ons voorbeeld kozen we ervoor om een kopie te bewerken met Lightroom-aanpassingen. Nadat je je keuze hebt gemaakt, wordt je foto geopend in de externe editor. In ons geval is dat dus in Adobe Photoshop. Nu kunnen we alle bewerkingen doen die we voor ogen hebben. In dit geval willen we in Photoshop de draden van de afrastering verwijderen met de daarvoor aanwezige tools. Je kunt je foto dus volledig naar eigen inzicht bewerken in het programma van jouw keuze. Nadat je je bewerkingen hebt gedaan en geen verder aanpassingen meer wilt doen, kies je ervoor om je beeld dat je bewerkt hebt in het externe programma op te slaan. Dit kan in de meeste programma’s via het menu Bestand, waarna je kunt kiezen voor Opslaan.

Na de externe bewerking sla je je foto op.

Werk je ook met Photoshop, dan is de kans groot dat Photoshop automatisch afsluit nadat je op Opslaan hebt geklikt. Zo niet, sluit het programma dan op de traditionele manier. Het programma wordt afgesloten en je zult terugkomen in Adobe Lightroom Classic. Lightroom staat namelijk nog steeds open en is actief in de achtergrond gebleven, terwijl jij je aanpassingen deed in je externe editor.

Na terugkeer zal je aangepaste foto voor je staan, met alle bewerkingen die je deed in het externe programma. Heb je net als wij ervoor gekozen om te werken met een kopie, dan zie je in je filmstrip die kopie terug, die nu actief is en geplaatst is naast het origineel. Je kunt nu indien gewenst simpelweg weer verder in Lightroom met je aangepaste foto.

De aangepaste foto verschijnt weer in Lightroom Classic.

Pro tip:

Wist je dat je ook meerdere foto’s tegelijk kunt openen in bijvoorbeeld Photoshop? Selecteer meerdere foto’s in Lightroom Classic, klik op één van die foto’s met je rechtermuisknop en kies wederom voor Bewerken in. Je kunt er zelfs voor kiezen om je foto’s als lagen te openen in Photoshop.

Voorkeuren

Kijk nog eens goed naar de kopie van onze foto. De bestandsnaam van die kopie eindigt op .tif. Dit is niet meer het originele raw- of jpeg-bestand. De foto is dus omgezet naar een ander bestandstype. Dat moest ook wel, aangezien we besloten hadden om de eerdere Lightroom-bewerkingen door te voeren op de afbeelding voordat we in het externe programma aan de slag gingen.

Hoe die omzetting gedaan wordt, kun je zelf bepalen. Daarvoor ga je in het hoofdmenu naar Voorkeuren. Als je dat menu opent, kom je in een scherm met allerlei instellingen, die je voorkeuren vastleggen betreffende alle facetten van Lightroom. Kies voor het tabblad Extern bewerken. In dit scherm kun je aangeven hoe Lightroom Classic bestanden moet omzetten voordat ze worden doorgezet naar het externe programma. Hier kun je bijvoorbeeld de gewenste Bestandsindeling of Kleurruimte kiezen. Deze instellingen kun je per extern programma vastleggen.

Bij de Voorkeuren kun je aangeven hoe bestanden ‘vertaald’ moeten worden voor extern gebruik.

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto’s

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe vind je freelance fotografieklussen?

Het ultieme portret: zo maak je hem!