in

Makkelijk je foto’s terugvinden in Lightroom Classic

Na verloop van tijd heb je duizenden foto’s. Tienduizenden! Vermoedelijk in allerlei verschillende mappen. En dan komt die dag, dat je die ene foto zoekt. Die mooie avondfoto. Waar staat ie ook alweer? Dankzij trefwoorden en alle andere criteria kunnen we iedere foto terugvinden! En dat terugzoeken is een eenvoudige klus.

Wil je veel meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lightroom Encyclopedie 2023, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwste functies in Lightroom 2023 uitleggen en laten zien.

Waar wil je zoeken?

Kijk eens goed naar je scherm in de module Bibliotheek. Aan de linkerkant zien we een mappenstructuur. Wellicht is die structuur nu nog een chaos, maar dat lossen we zo dadelijk in dit hoofdstuk nog op. Het gaat er nu puur om dat je aan de linkerkant één of meerdere mappen ziet. Wellicht een hoofdmap en daaronder submappen.

Als je nu op zoek gaat naar die éne foto of een wat uitgebreidere reeks, dan is het eerst zaak te bepalen waar je wilt zoeken. Wil je zoeken in je de totale catalogus? Selecteer dan de hoofdmap. In ons voorbeeld zal dat Lightroom Interne HDD zijn.

Wil je alleen zoeken in een bepaalde map? Selecteer dan die map. In ons voorbeeld hebben we gekozen voor de map 2012, aangezien we in die map een bepaalde foto willen zoeken die we ooit in die map geplaatst hebben.

Achter alle mappen zie je ook getallen staan. Dat getal toont aan hoeveel foto’s er zich in de betreffende map bevinden.

Voor het zoeken van foto’s blijven we in de module Bibliotheek.

Bibliotheekfilter

In het midden van je scherm zie je alle miniaturen. Staan er geen miniaturen zoals in ons voorbeeld, druk dan even op de toets G op je toetsenbord. Boven de miniaturen zie je een smalle balk, met links op die balk het woord Bibliotheekfilter. In het midden van diezelfde balk zie je de woorden Tekst, Kenmerk, Metagegevens en Geen.

Het woord Geen is wit en daarmee actief. Er staan dus geen filters aan. Gaan we nu juist wél filters aanzetten, dan kunnen we zoeken naar foto’s op basis van gegevens die beschikbaar zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om te zoeken.

De smalle balk met Bibliotheekfilter staat boven je miniaturenscherm.

Zoeken op tekst

Klik je op Tekst, dan kun je op iedere willekeurige tekst zoeken in ieder willekeurig veld. Dat betekent dat je hiermee niet alleen zoekt binnen de trefwoorden, maar ook op titel, omschrijving, bestandsnaam en noem maar op. Je hebt bovendien niet alleen de mogelijkheid om te zoeken op Bevat alles, maar ook op bijvoorbeeld Bevat niet, of Begint met of Eindigt met.

Zouden we zoeken met de term ‘Avond’, dan komen alle foto’s naar voren waar dat trefwoord aan hangt of waar het woord ‘Avond’ bijvoorbeeld in de titel voorkomt.

Met het Bibliotheekfilter kun je op allerlei dingen zoeken. Hier hebben we de mogelijkheid geactiveerd om te zoeken op Tekst in ieder willekeurig (doorzoekbaar) veld.

Zoeken op kenmerk

Bij zoeken op Kenmerk heb je de mogelijkheid om te zoeken op de al bekende vlaggen, sterren en kleurenlabels. Zo kun je dus met één druk op de knop alle foto’s met vijf sterren bovenhalen of alle foto’s met een bepaald kleurlabel. Je kunt de kenmerken in dit veld combineren, dus bijvoorbeeld alle foto’s met vijf sterren die ook het kleurlabel ‘rood’ hebben.

Door te zoeken op het kenmerk vijf sterren, vind je alleen de beste foto’s uit je verzameling.

Zoeken op metadata

De krachtigste mogelijkheid binnen het Bibliotheekfilter is ongetwijfeld het zoeken op Metadata. Als je dit kopje aanklikt, krijg je de mogelijkheid om op werkelijk allerlei soorten metadata te zoeken. Trefwoorden vind je hier uiteraard ook weer bij, want trefwoorden zijn ook metadata, maar je kunt ook zoeken op een bepaalde camera, een bepaalde lens, een bepaalde brandpuntsafstand, ISO-waarde, sluitertijd, diafragma enzovoort.

Standaard zijn er vier kolommen, waarbij je linksboven in de kolom kunt veranderen waar die kolom op moet gaan zoeken.

Daarnaast kun je het aantal kolommen aanpassen om nog meer zoekcriteria te kunnen gebruiken. Door in verschillende kolommen tegelijk te werken, kun je die combineren, en zo bijvoorbeeld zoeken op foto’s van de Etna, die gemaakt zijn met een 24-70mm-objectief, bij F 8 en ISO 400, om maar een voorbeeld te noemen. Op basis van deze mogelijkheid is iedere foto terug te vinden.

Zoeken op metadata.

Opslaan

Je kunt dus ook zoeken op bijvoorbeeld foto’s met vijf sterren van de Etna, die gemaakt zijn met je 24-70mm-objectief. En als je vaker bepaalde filtercombinaties denkt te gaan gebruiken, kun je die bovendien rechtsboven in het Bibliotheekfilter bewaren als een Voorinstelling.

Klik hiervoor op de pijltje links naast het slotje. Dan is het vervolgens later een kwestie van die voorinstelling kiezen om de filtercombinatie weer op te roepen.

Het bibliotheekfilter opslaan als een voorinstelling.

Slotje

Dan nog het slotje zelf. Als het slotje dicht staat, dan heb je het filter vastgezet. Dat betekent dat het filter blijft bestaan als je van de ene map naar de andere gaat, van 2012 naar 2013 bijvoorbeeld. Staat het slotje open, dan wordt het Bibliotheekfilter gewist en uitgeschakeld als je tussen mappen schakelt.

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto’s

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sony introduceert de 16-35mm GM II groothoekzoomlens

Zoom.nl magazine editie 9 2023 is uit!