
Video
Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto’s.
Gezichtsherkenning
In Lightroom Classic 11 werd de nieuwe maskermethode geïntroduceerd, waardoor bewerken van delen van een foto veel gemakkelijker werd. Met één klik kon je een onderwerp (waaronder natuurlijk ook een persoon) maskeren. Lightroom Classic 12 gaat een stap verder, met speciale persoons- en vooral gezichtsherkenning. Ziet Lightroom een persoon, dan kun je allerlei onderdelen van het gezicht apart maskeren. Laten we het eens proberen met een leuke portretfoto. De foto zou expressiever worden als we vooral de ogen wat sprekender maken. Klik het maskericoontje aan. Je ziet nu dat Lightroom de persoon of personen herkent en als een of meer ronde icoontjes laat zien. Klik op het betreffende rondje. Je kunt nu van allerlei onderdelen van die persoon aparte maskers maken. Met een rode kleur geeft Lightroom aan wat het selecteert als masker. Kies voor Oogwit en maak dat lichter door de regelaar Belichting op (+)1.00 te zetten. Op vergelijkbare wijze kun je daarna ook de pupil en iris accentueren. Klik op Nieuw masker maken, kies Personen selecteren, selecteer nu Iris en pupil en gebruik ditmaal naast Belichting ook Contrast om wat betere doortekening te krijgen. Voor de duidelijkheid zijn de maskers hernoemd naargelang wat ze doen.
Meer leren over de nieuwe versie van Lightroom? In dit artikel vertellen we je wat er nieuw is in Lightroom en Lightroom Classic.
Ouderwets schilderen
We zijn nog niet helemaal tevreden. Het linkeroog (voor de kijkers rechts) is nog steeds erg donker, maar als we de schuifjes van mijn twee maskers nog verder zouden verstellen, wordt het andere oog overdreven licht. Je zou dat kunnen oplossen door daarna op Verwijderen te drukken, een Penseel te kiezen dat je instelt op een Dichtheid van rond de 50(%), en zo het effect in het andere oog terug te schilderen. Het nadeel hiervan is dat het linkeroog dan lichter wordt terwijl de oogkas donker blijft, en dat is ook onnatuurlijk. Daarom kiezen we ervoor om die hele oogkas iets lichter te maken met ‘ouderwets’ inschilderen. Klik weer op Nieuw masker maken, kies voor Penseel en beschilder de oogkas met een Belichting van ongeveer 0,50. Helemaal perfect wordt ook dit niet, maar dit is het maximaal haalbare omdat het om een jpeg-bestand gaat. Als volgende stap gaan we de tanden wat witter maken. Klik weer op Nieuw masker maken, dan weer op de persoon en selecteer nu Tanden. Verhoog weer de Belichting om de tanden lichter te maken, en verlaag de Verzadiging om eventuele vergeling te verminderen.
Wil je graag bewerken in Lightroom, maar weet je niet of je dan Lightroom of Lightroom Classic moet kiezen? In dit artikel leggen we je uit welke van de twee voor jou het meest geschikt is.
Gezichtshuid verzachten
Tot slot gaan we de huid van het gezicht nog wat verzachten. De oneffenheden in de huid worden deels veroorzaakt door de matige kwaliteit van de jpeg-foto , maar dat maakt natuurlijk verder niet uit. Het wordt wat eentonig, maar we maken weer een speciaal masker aan, ditmaal voor de Gezichtshuid. Verzachten van de huid gaat het mooiste met een negatieve waarde voor Textuur. Ook ging het Hooglichten-schuifje wat naar links om de lichtste plekken in de huid iets donkerder te maken.
Wil je meer leren over de nieuwste versie van Lightroom 12.0? In dit artikel geven we je de belangrijkste verbeteringen.
Meer leren over bewerken in Lightroom
Dit artikel is deel 1 van de Quickstart uit Zoom editie 1/2 2023 over bewerken in Lightroom. Lees ook het tweede deel van het artikel, waarin we laten zien hoe je de achtergrond en het object kunt selecteren en maskeren, en hebben we het over het verwijderen met behoud van inhoud.
Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lightroom Encyclopedie 2023, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwste functies in Lightroom 2023 uitleggen en laten zien.