in

Meer functies en verbeterde workflow – Lightroom 12.0

In de nieuwste Lightroom-versie introduceert Adobe volop nieuwe tools om je foto’s nog gemakkelijker te kunnen bewerken. Bovendien is de workflow verbeterd.

In Lightroom 12.0 van 24 oktober 2022 worden nieuwe camera’s, mobiele apparaten en objectieven ondersteund, maar de belangrijkste verbeteringen zijn preciezere selectie-tools.

AI maskeren

Nieuw in Lightroom is de functie AI maskeren om personen te selecteren. Je kunt nu objecten selecteren met behulp van het penseel of de rechthoek selectie-tool. Door deze functie kun je nog gerichter een portretfoto retoucheren of meerdere onderwerpen tegelijk in je foto corrigeren. In het verleden waren de lucht of het onderwerp alleen automatisch te selecteren en moest je soms meerdere selecties maken om verschillende onderwerpen of details aan te passen. Daarnaast kun je nu ook de achtergrond apart selecteren. Wel zo prettig als je bijvoorbeeld die achtergrond wilt vervagen. De functie ‘verwijderen met behoud van inhoud’ zorgt er bovendien voor dat je heel snel storende elementen kunt verwijderen waarbij Lr automatisch het gewiste gedeelte vult met vergelijkbare content.

Desktop versus mobiel

Als het gaat om je workflow, zorgen extra aanpasbare voorkeuren voor het wisselen van deelvensters ervoor dat je snel twee foto’s kunt vergelijken op de desktop. Ook exporteert Lr nu sneller de bewerkte beelden vanaf je desktop door GPU ondersteuning en optimalisatie van het geheugengebruik. Op je smartphone of tablet zorgen nieuwe adaptieve voorinstellingen voor portretten, lucht en onderwerp ervoor dat je nu echt alle kanten uit kunt met je beelden. Bovendien kun je vanaf nu op je mobiele apparaat instelingen plakken in video’s en kleurverloop toepassen. 

Prijzen en beschikbaarheid

Adobe Lightroom kun je downloaden via de Adobe website. Een abonnement in combinatie met Photoshop is er al vanaf € 24,19.

www.adobe.com


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Straatfotografie- Ontdek de geheimen van de straat

QUIZ: wat weet jij van paddenstoelenfotografie?