in

Mist gebruiken voor mysterieuze landschapsfoto’s


14 oktober 2017, 10:00

Als warme vochtige lucht zich mengt met koude lucht, dan kunnen er dikke mistbanken ontstaan. In de herfst kan dat regelmatig voorkomen en dat is het perfecte moment om erop uit te trekken voor mysterieuze landschapsfoto’s!

Voorkom een grijze gloed

Naast het mysterieuze effect heeft mist ook een groot nadeel. Als het echt heel erg mistig is, dan kan het je foto in een grote saaie grijze massa omtoveren. Zelfs met hulp van flink wat nabewerking, valt er dan alsnog weinig uit te halen. Dat nadeel kan je maar op één manier veranderen in een voordeel en dat is de leegte gebruikten voor zeer minimalistische foto’s. Een strakke mistige achtergrond met daarop een haarscherp contrastrijk onderwerp werkt namelijk heel erg goed!

lubbertingh

De mist inzetten om het landschap te accentueren

Mistbanken bevinden zich meestal alleen laag bij de grond. Als je dus een mogelijkheid hebt om het hogerop te zoeken, doe dat dan ook! Als je zelf boven de mist uitstijgt, belemmert de nevel je foto niet. Als je een kleine overview over het landschap hebt, kan je mooi zien hoe de mist daardoorheen golft en de lagen en de vormen van het landschap accentueert.

canipel

Gebruik een telelens

Het is je vast al eens opgevallen dat vanaf een afstand de mist altijd dikker lijkt dan wanneer je er zelf middenin zit. Met een telelens kan je dit effect nabootsen! Door letterlijk wat meer afstand tot je onderwerp te nemen en vervolgens verder in te zoomen, krijg je het effect dat je op de mist kijkt in plaats van door de mist. Het gevaar is wel dat de dieptewerking in je foto door het tele-bereik een beetje verloren gaat, dus probeer in een ideale situatie alsnog te werken met een voor- en achtergrond.

jgroeneweg

Het beschikbare licht gebruiken

Binnen in een mistbank is het licht enorm diffuus, omdat het door alle individuele waterdruppels keer op keer weerkaatst wordt. Daarom zien we mist ook als witte nevel. Met dit relatief saaie licht valt vaak weinig creatiefs te beginnen. De mist komt daarom ook veel sterker tot uitdrukking in een compleet landschap, waarbij de lichtwerking op de rest van het landschap veel indrukwekkender is. Zonsopkomst en zonsondergang zijn waarschijnlijk de meest voor de hand liggende momenten, omdat ze een hele warme kleur geven en omdat het tevens de momenten zijn met de grootste kans op mistbanken.

marcosdijkos

Lange sluitertijden gebruiken

Ookal staat er slechts een klein zuchtje wind; mist is continu in beweging. Met een lange sluitertijd kan je die beweging omzet in een hele zachte waas. Het is vergelijkbaar als bij stromend water, dat melkachtig wit wordt door de langere sluitertijd. Bij mist moet je het echter wel in de extreme sluitertijden zoeken, omdat de beweging natuurlijk een stuk langzamer is. Gebruik dan ook een goed ND-filter om overbelichting van je foto te voorkomen.

l-e-o-n

Dat mist continu in beweging is, zie je waarschijnlijk het beste in deze prachtige timelapsevideo waar achttien maanden werk in is gestoken!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat maakt een fotograaf een professionele fotograaf?

De leukste locaties om een dagje te fotograferen!