in

Naaktfotografie: concept bedenken19 augustus 2014, 13:55

De komende tijd schrijf ik over het fotograferen van naakt. Nu heeft iedere fotograaf denk ik wel zijn of haar eigen manier van werken, stijl en techniek. Ik deel graag mijn manier van werken in deze boeiende en leuke vorm van fotografie.

Beginnen

Nu kun je gewoon beginnen. Vraag een model zich uit te kleden en gaan. Maar zo eenvoudig is het niet. Ik geloof dat als je het goed wilt doen je over van alles moet hebben nagedacht en de eerst stap is een goed concept. Nu is alles al een keer gedaan, dus echt uniek zijn is heel moeilijk. Maar ook al doe je iets na wat al gedaan is dan zorgt je eigen stijl er voor dat er iets kan ontstaan wat nog niet eerder gedaan is. Hoe begin je dus met een goed idee?

Kijk goed om je heen

Kijken is een van de belangrijkste eerste stappen. Ik absorbeer heel veel. Als ik over straat loop zie ik locaties, licht, mensen, beweging, vormen en ga zo maar door. Soms loop ik ergens en zie ik een lichtval, onmiddellijk zie ik dan opeens plaatjes voor me. Misschien dat mijn fotograafgevoel zo werkt. Maar wat ik ook veel doe is kijken naar films, het bladeren over internet en het luisteren naar muziek. Ja ook die laatste helpt bij het vinden van inspiratie. Dus ik zet mijn hersens aan het denken en fantaseren. Ik kijk wel eens een film en dan zie ik een scene, en onmiddellijk wil ik dat dan omzetten in fotografie. Niet exact maar met invloeden.

Verzamel

Daarnaast verzamel ik heel veel. Als ik een mooie foto zie dan gooi ik die in een mapje. Dus ik heb heel veel foto’s staan van films, andere fotografen, kunst en locaties. Die verschillende foto’s zorgen dat ik beelden ga zien. De lichtval van één foto. De pose in een andere foto en de locatie in een derde. Ik ga dan verbanden maken en werk naar een moodboard toe. Zo’n moodboard kan helpen bij het vinden van de juiste mensen voor je shoot. Je kunt zo beter uitleggen wat je voor ogen hebt maar het dwingt je ook om goed na te denken over wat je wil uitwerken en hoe je het neerzet.

Verhaaltjes

Vaak sluimeren ideetjes vrij lang bij mij. Ik heb concepten op de plank liggen die wachten op het juiste moment en het juiste model. En sommige gaan heel snel van bedenken naar uitwerking. Soms dient een model zich aan en heb ik gelijk een idee klaar. Het hebben van een studio is natuurlijk een groot voordeel maar laat je dit niet weerhouden. Wat ik wel altijd probeer is om een verhaaltje te bedenken, al is het maar in mijn gedachte. Wat doet dat model daar. Waarom kijkt ze zo of zit ze zo. Waar komt het licht vandaan. Wat is het voor licht. Kortom, ik vorm een heel verhaal om de foto heen.

Doe het onmogelijke

Wat ik ook doe is flink het diepe in springen met mijn concepten. Leuk hoor om een naakt model op een stoel te zetten in een witte ruimte. Niets mis mee. Maar ik ga graag verder. Een naakt model liggend in de sneeuw in maanlicht, praktisch onmogelijk. Veel te koud, dus hoe doe ik dit in mijn studio. Of een naakt in combinatie met een horror thema of iets met klei. Des te lastiger, des te leuker.

Out of the box

Soms is het ook dingen doen die juist niet voor de hand liggen. Ik wilde een model met suiker over haar lichaam. Mooie combinatie van glinstering. Nu smelt suiker heel snel en het gaat kleven. Dus gebruikte ik zeezout en water. Een veel mooier kristal en het smelt niet. Het resultaat was heel mooi. Ik had twee modellen die niet moeilijk deden om hun tong bij de tepel van de ander te houden. Resultaat, een heel spannende en erotische foto. Nadeel. Hele vieze smaak in hun mond en rood uitgeslagen borsten. Sorry, was ik vergeten. Zout ontrekt vocht.

Daag jezelf uit

Maar daag jezelf dus uit en denk buiten de standaarden. Zoek grenzen op en ga er overheen. Als je een echt gaaf en uitdagend concept hebt is het ook eenvoudiger om het juiste model te vinden. En ik heb gemerkt dat jezelf dus niet moet laten weerhouden door de onmogelijkheid van een concept en je zo tot resultaten komt die je niet voor mogelijk hield. Een naakt shoot op de rand van een vulkaan. Ach waarom niet, kwestie van een vulkaan vinden.

Wie is deze auteur?

Mijn naam is Erwin Verweij en ik ben een professioneel fotograaf maar ik doe het als hobby. Mijn passie ligt bij model fotografie in zowel fashion als glamour, waarbij ik altijd probeer grenzen op te zoeken. Ik vertel graag kleine verhaaltjes met mijn fotografie en ik deel graag mijn kennis en ervaring. Ik werk zo nu en dan in opdracht vanuit eigen studio en mijn werk is te zien op http://erwinverweij.500px.com.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony Cyber-shot RX100 III 

Fotograferen van prematuur geboren kinderen