in

Naaktfotografie: hoe ga je te werk bij een naaktshoot – do’s en don’ts

Erwin Verweij

In mijn vorige blogs heb je kunnen lezen hoe ik zelf ben begonnen met naakt, hoe je een goed concept kunt bedenken en hoe je aan modellen kunt komen. Nu de naakt fotosessie zelf. Hoe ga je te werk?

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Daar sta je dan met een model dat zich heeft gemeld voor een fotoshoot. Je apparatuur staat klaar maar hoe nu verder. Je hebt afgesproken om naaktfotografie te doen en je hebt hier nog niet echt veel ervaring mee. In mijn vorige blogs heb je kunnen lezen hoe ik zelf ben begonnen met naakt, hoe je een goed concept kunt bedenken en hoe je aan modellen kunt komen. Nu de naakt fotosessie zelf. Hoe ga je te werk?

Doe het veilig

Natuurlijk begin je met een veilige en goede werksfeer. Rustig beginnen. Kletsen. Werk laten zien. Als je met een visagiste (mua) werkt dan kan er al heel snel een goede sfeer ontstaan. Mijn ervaring is vooral om niet te haasten. Neem je tijd om aan elkaar te wennen. Het mag dan fotografie zijn, het is ook werken met elkaar net als iedere andere werkplek. Het is nieuw, dus dan is een beetje bekend raken met elkaar een heel goed begin. Maar uiteindelijk wil je aan de slag. Ik ben altijd een heel groot voorstander van openheid. Vooraf bij het maken van de afspraak maar ook tijdens de shoot. Zeg wat je van plan bent en hoe je wilt beginnen. Het is geen leuke date. Je gaat fotograferen en hard werken. Je kunt het langzaam opbouwen. Beginnen met kleding. Een beetje inschieten, dan lingerie misschien en dan naakt. Veel fotografen doen dit zo. Langzaam opbouwen en dus uitkleden. Maar mijn ervaring is eigenlijk om gewoon te doen wat je hebt afgesproken. Is het naakt, dan doe je naakt. Dus niet rondjes draaien om de hete brei, uitkleden en aan het werk. Ik merk dat dit ook vaak de juiste toon zet. Professioneel aan de slag met elkaar.

Naaktloperij

Ik raad een model altijd aan om een badjas of joggingkleding mee te nemen. Als ik in studio werk dan komt het voor dat ik de set ombouw of licht verander. Dan kan het model even snel iets aantrekken. Wel zo fijn, het is tenslotte naaktfotografie en geen naaktloperij. Toegegeven dat ik wel eens met modellen werk die de hele dag er naakt bij lopen. Prima, zolang ze zich maar op hun gemak voelen. Overigens vraag ik altijd gelijk in het begin om alle knellende kleding uit te doen. BH bandjes en strings kunnen afdruk achterlaten op de huid en het kan even duren voor dat is weggetrokken. Het kan je veel nabewerking schelen als je hier op let. Dus eigenlijk bij binnenkomst gelijk uitkleden en dan is die badjas of joggingkleding heel fijn. Ook het omkleden. Het model loopt dan straks naakt, voor het uitkleden is het vaak fijn als daar een eigen plekje voor is. Een plek waar het model nog even zelf alles kan checken voor hij of zij met je aan het werk gaat. Overigens mag het duidelijk zijn dat je bij de shoot geen pottenkijkers wilt hebben. Misschien de visagist maar verder ook niemand, tenzij het model dat graag wil. Zelf doe ik de studio deur op slot maar met de sleutels erin. Geen toevallige binnenlopende mensen. Je wil een intieme en veilige sfeer en dat gaat niet lukken met mensen die er niets te zoeken hebben.

Kijken

En dan ga je fotograferen. Natuurlijk heb je vooraf alles besproken. Poses, de set of locatie en ga je aan de slag. Eigenlijk is naakt niet anders dan fashion of portret. Het verschil zit hem in het feit dat je iets meer op vormen gaat letten. Afhankelijk natuurlijk van het idee. Je let niet op een plooi in de kleding maar op een plooi in de huid. Doe dan ook goed vooronderzoek. Ja, je mag Playboys kopen, naaktfoto’s op internet door struinen en inspiratie opdoen. Kijk wat een goede houding is. Wat doet een buik als deze strekt of draait. Hoe gedragen spieren zich onder de huid. Hier komt ook gelijk iets naar voren wat veel fotografen die met naakt beginnen een beetje eng vinden; namelijk kijken. Niet door je camera maar naar het model. Hoe valt licht? Wat doet dat been?. Drukt de arm haar borst niet plat? Kijken is heel belangrijk. Ik ben hier altijd heel eerlijk in naar een model. Ja ik zie alles, echt alles. Maar dat wil niet zeggen dat je het ook op de foto ziet. Maar wederom: wees duidelijk. En het is natuurlijk handjes thuis, zeker met naakt. Waar je bij kleding nog wel eens een plooi recht kon trekken, is het bij naakt echt afblijven.

Licht en verstoppen

Let bij dat vooronderzoek ook heel goed op wat licht doet. Een lamp recht van voren kan mooi zijn maar het kan ook voor heel plat licht zorgen, alles is te zien. Leuk als je dat wilt maar met een beetje schaduw spelen vind ik zelf mooier. Het laat meer de nuances van spieren en vormen zien. Speel met dat licht. Smaken verschillen maar ook hier is het weer heel belangrijk dat je van te voren weet wat je sfeer gaat worden. Met kleding kom je nog wel weg met plat en direct licht. Bij naakt kan het een verschil maken tussen mooi en ordinair. Het is overigens ook leuk om met dat licht bepaalde gedeeltes van het lichaam te bedekken. Borsten of schaamstreek in de schaduw houden kan een spannend effect geven. Een naaktfoto kan juist spannender zijn door net niet te laten zien en het aan de fantasie van de kijker over te laten. Je kunt bedekken met door die ene hand van het model tussen camera en lichaam te houden of een been. Kwestie dus van goed perspectief en wederom goed kijken. Het is soms millimeterwerk om net die hand van het model zo te manoeuvreren dat deze bedekt. Bedekt naakt noemen we dat. En dat wil dus niet perse zeggen dat je het zicht op borsten of schaamstreek verstopt met kleding of een strategisch geplaatste bloemenvaas.

Let op je woorden

Ik denk dat praten en duidelijk zijn bij naaktfotografie nog belangrijker is dan bij kledingshoots. Het model is immers zeer kwetsbaar. Neem de tijd. Laat zelfs zien wat je bedoelt met een houding. Doe het zelf voor. Ga daar maar eens liggen en neem die vreemde pose aan. Weet je ook eens hoe dat voelt. En laat veel terug zien in je camera of op je laptop. En let ook op hoe je iets zegt. Omdat het model zeer kwetsbaar is moet je even je woorden goed kiezen. “Buig iets naar achteren want anders heb je hier een vet-rolletje” is niet echt bevorderlijk voor het zelfvertrouwen. “Kun je iets strekken, dan valt het licht heel mooi op je buik” veel beter en je zegt hetzelfde. Ik vraag ook altijd hoe het model wil dat ik iets noem. Borsten en billen, helder. Maar ja wat als ik wil dat een hand intieme delen afdekt. “Hou je hand iets meer voor je ….” tja hoe wil je dat ik het noem. Het klinkt vreemd maar ik vraag het netjes.

Klein beginnen

Naaktfotografie is intiem en heel leuk om te doen. Er is een enorm vertrouwen en dat maakt dat ik het zelf echt een eer vind om iemand op een heel kwetsbaar moment zo mooi mogelijk neer te zetten. Ik respecteer altijd de wensen. Iets niet willen is prima. En als het de eerste keer is moet je dan gelijk voor een volledige alles bloot shoot gaan? Welnee. Begin eens eenvoudig met lingerie. Mijn tip voor beginnende naakt fotografen is om te starten met bodyscapes. Dit is heel intiem maar ook heel veilig. Je kunt spelen met licht en schaduw. Het model kan relaxed liggen en als fotograaf komt het er vooral op aan om goed licht neer te zetten en kleine landschapjes te maken. Hier leer je ook heel veel over wat licht op naakt doet. Bewegingen van het model zijn klein. De set kan heel klein zijn. En het model kan eventueel anoniem blijven. Ik heb zelfs meegemaakt dat een model in slaap was gevallen tijdens zo’n shoot. Zo relaxed en rustig waren we aan het werk. Een compliment voor de ontspannen sfeer en een lachwekkend momentje toen ik haar moest wakker maken.

Conclusie

Dus, is naakt fotografie eng of moeilijk? Nee, maar bedenk dus dat het heel belangrijk is om goed en eerlijk te communiceren. Zorg dat de sfeer ontspannen is maar professioneel. Een fijne werksfeer is altijd goed. Zet muziek aan, neem de tijd, zorg voor genoeg pauzes, een kop koffie en blijf kletsen. Mijn shoots zijn altijd gezellig en er hangt een positieve sfeer. Denk aan de kwetsbaarheid van het model en beantwoord die met respect als fotograaf. Dan voorspel ik dat je heel mooie foto’s gaat maken. Mocht je het nog steeds moeilijk vinden om de eerste stap te zetten naar naakt of überhaupt het fotograferen met een model. In het nieuwe jaar geef ik enkele workshops en je mag mij natuurlijk altijd contacten met vragen.


Erwin Verweij

avatar

Mijn naam is Erwin Verweij en ik ben een professioneel fotograaf. Mijn passie ligt bij model fotografie in zowel fashion als glamour, waarbij ik altijd probeer grenzen op te zoeken. Ik vertel graag kleine verhaaltjes met mijn fotografie en ik deel graag mijn kennis en ervaring. Ik werk in opdracht vanuit eigen studio of op locatie en mijn werk is te zien op http://www.ifacilitatephoto.eu


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen in de schemering – Wat zijn de beste instellingen?

De voordelen van tethered fotograferen