in

Nabewerking van een portretfoto in Lightroom en Capture one

Als je een portret gaat bewerken, is het belangrijk dat je de sfeer en het karakter van het portret versterkt. Zoek dus naar extra contrast en naar goede kleuren en tonen om de persoonlijkheid in het portret extra dimensie te geven.

Lightroom

Rechtzetten/Bijsnijden

Allereerst heb je de foto geïmporteerd in de module Bibliotheek. Om het portret te bewerken, schakel je over naar de module Ontwikkelen.

De verticale lijnen in het beeld hellen iets, dus het is nodig om daar aanpassingen aan te doen. Dat doe je in het paneel Transformatie dat zich een heel eind naar beneden bevindt in de rechterkolom. Via Upright kun je op diverse manieren je beeld aanpassen: automatisch of bijvoorbeeld via hulplijnen. Plaats de hulplijnen op verticale lijnen die recht zouden moeten staan en na een enter komt dat helemaal goed.

De uitsnede van het beeld is nu aangepast en als je die uitsnede naar je eigen hand wilt zetten, kan dat via het gereedschap met de prachtige naam Uitsnijdbedekking in de gereedschapsbalk bovenin het rechterpaneel.

Als eerste stap zetten we de verticale lijnen wat rechter en passen we de uitsnede aan.

Belichting

Het beeld is op sommige plekken net wat te donker en ook de balans tussen lichte partijen en schaduwpartijen kan beter. Aanpassingen doe je via het paneel Standaard waarin je met schuifjes de belichting, de hoeveelheid en aard van de schaduwen, de witte en zwarte tinten én de textuur en helderheid kunt regelen. Wij kiezen voor een beetje meer licht, iets minder schaduwen en wat meer helderheid en textuur voor extra pit.

Hier passen we de belichting aan.

Helderheid/Contrasten

Het schuifje Helderheid in het paneel Standaard dat we net gebruikt hebben zorgt – in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden – niet per se voor meer helderheid in het beeld, maar wel voor meer contrast en pit. Samen met het Contrast-schuifje bovenin het paneel Standaard kun je die opties dus gebruiken als je het beeld wat expressiever wilt maken. Als de contrasten te groot worden, kun je via het schuifje Schaduw altijd de schaduwen weer wat ophelderen. Doe dat niet te sterk, want een goed portret heeft ook schaduw nodig.

Lokale bewerkingen

Als je nog niet overtuigd bent van bepaalde gedeeltes van je beeld, kun je deze ook specifiek aanpakken door middel van een of meerdere lokale aanpassingen via een masker. Dit doe je met het Aanpassingspenseel dat zich aan de rechterkant van de balk met gereedschappen bovenin de rechterkolom bevindt. Op deze manier kun je via een lokale aanpassing kleine gedeeltes van je beeld aanpassen en de rest ongemoeid laten. Zo kun je bijvoorbeeld de huid van je model oplichten of schaduwen lokaal versterken of lokaal ophelderen.

Gebruik het Aanpassingspenseel voor lokale aanpassingen.

Kleuren/Kleurtoon

In Lightroom heb je veel mogelijkheden om de kleuren in je beeld aan te passen. De meeste kleuren in het portret dat wij hier als voorbeeld gebruiken zijn op orde, behalve die in de schaduwen. Die zijn – mede door kunstlicht dat ook meedoet in de belichting – te oranje, vooral te zien aan de linkerhand van Paolo. Dit kun je bijvoorbeeld via een lokale aanpassing oplossen, maar ook via het paneel HSL/Kleur of Kleurverlopen toepassen. Bij die laatste kun je bijvoorbeeld de kleuren van de middentonen, schaduwen en hooglichten separaat aanpassen.

In ons geval is het nodig om de kleuren in de schaduwen wat meer naar de blauwe tinten toe te halen. Dat doen we door de cirkel in het rondje van de schaduwen meer naar de blauwe kant te verplaatsen. Ook kun je daar de sterkte van de kleuren en de lichtheid aanpassen door middel van de schuifjes onder de drie kleurencirkels.

Capture One

Rechtzetten/Bijsnijden

In dit portret van de beroemde fotograaf Paolo Ventura, dat docent Jasper van Bladel in zijn Milanese studio maakte, lopen de verticale lijnen net niet helemaal recht. Dat is het eerste wat aangepast moet worden. Dit doen we via de tool Rechtzetten bovenin het gereedschappen-balkje en via de tool Trapezium verticaal. Via vier punten kun je het programma vertellen waar de lijnen zouden moeten lopen. Als je op Toepassen klikt, staan de lijnen opeens recht. Snijd vervolgens je beeld bij naar eigen smaak via de tool Bijsnijden die je ook bovenaan in de gereedschappenbalk vindt.

Ons portret in de werkruimte van Capture One.

Belichting

Vervolgens gaan we kijken naar de belichting. Ga daarvoor naar de module Belichting links in beeld. We gaan kijken hoe we de belichting kunnen aanpassen, want het beeld is nu nog wat te donker en ook zijn de contrasten tussen licht en donker net wat te groot.

In de module Belichting kun je allereerst de schaduwen iets oplichten, waarna je ook via het algemene Belichting-schuifje het hele beeld wat op kunt lichten. Let op de heldere delen en hooglichten. Zijn die te licht? Ga dan aan de slag met de module Hoog Dynamisch Bereik die zich één stapje lager bevindt. Via het schuifje Hooglichten kun je weer informatie in je lichte delen terugvinden.

We passen de schaduwen en de heldere delen aan.

Helderheid/Contrasten

Via het schuifje Contrast en via de schuifjes Klaarheid en Structuur (verder naar onderen in de module Belichting) kun je vervolgens wat extra pit aan je beeld geven. Pas op: ga niet te ver. Bij een portret is dat vaak meteen te zien aan bijvoorbeeld iemands gezicht of kleding.

Schaduwen/Lokale bewerkingen

Mocht je na deze aanpassingen nog niet tevreden zijn over bijvoorbeeld schaduwpartijen die in de weg zitten, dan kun je deze eventueel ook nog aanpassen via een lokale bewerking. Dat betekent dat je slechts een klein gedeelte van je beeld aanpast en de rest ongemoeid laat. Dit kun je doen door met diverse lagen te werken. De module Lagen is de bovenste in de hoofdmodule Belichting. Druk op het plusje en teken met het penseel op de plek die je aan wilt passen. Met M wordt het masker zichtbaar. Pas vervolgens je bewerking toe en kijk hoe die in het beeld past. Via de Opaciteit van de laag kun je de aanpassing vervolgens nog finetunen.

Aanpassingen zullen worden uitgevoerd op het rode vlak, het masker.

Kleuren/Kleurtoon

De kleuren in dit portret zijn voor het grootste gedeelte prima in orde. Toch is de linkerhand van Paolo iets te oranje door het samenspel van natuurlijk licht en een lamp die verderop in de ruimte brandt. Via de module Kleur kun je hier wat aan doen, namelijk door de kleurbalans in de schaduwen in het beeld aan te passen in de tool kleurbalans. De cirkel in het midden kun je naar believen verplaatsen om zo de kleuren in de schaduwen, middentonen en hooglichten te veranderen. In feite is dat Colorgrading.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Voorbereid op vakantie: zo reinig je je fototas

Canon EOS R3 gepresenteerd