18 november 2017, 10:00
Zoom.nl blogger Robert Riewald schrijft in deze blog over natuurfotografie. Hij geeft je verschillende tips en trucs om (nog) mooiere foto’s van natuur en landschap te maken, zowel in je eigen omgeving als tijdens verre (foto)reizen.
Als je zelf je reis maakt: plan je locaties
Vaak is een locatie op een bepaald moment van de dag op z’n mooist. Dit kun je vooraf uitzoeken door bijvoorbeeld de locatie op te zoeken in Google maar ook op zoom.nl of 500px.com. Ideaal is wanneer je weet hoe laat de zon ondergaat of opkomt en op welke plek dat is. Een mooie (betaalde) app hiervoor is The Photographer’s ephemeris. Hiermee kun je jouw beste tijd voor die locatie vooraf bepalen.
Neem je deel aan een georganiseerde fotoreis dan word je, als het goed is, op het juiste moment naar de juiste plek gebracht. Ook dan is het handig van tevoren te bekijken wat je daar ongeveer kunt verwachten zodat je gericht aan de slag kunt.
Kom op verschillende momenten van de dag
Een locatie kan er op andere momenten van de dag heel verschillend uitzien. Als voorbeeld hieronder de beroemde Cipressi di San Quirico d’Orcia in het vroege ochtendlicht en laat in de middag.
Wat leg je vast van het landschap?
Als je een landschap ziet, kan het zo mooi zijn dat je het liefst een zo wijd mogelijke groothoeklens neemt om “alles” vast te leggen. Je loopt dan wel kans dat er op je foto zoveel te zien is, dat de foto op zich minder interessant wordt. Waarmee je ook zou kunnen experimenteren, is juist een telelens om bepaalde details prominenter in beeld te brengen om daarmee het landschap juist te benadrukken.
Als voorbeeld een panorama van de heuvels van Val d’Orcia, genomen met een 24-105 mm lens (op 45mm) van het hele landschap. Er is heel veel te zien, maar het is juist de witte wolk die veel aandacht trekt.
Links in het midden zie je een rijtje cipressen. Met een 150-600 telelens (op 552 mm) heb ik vervolgens dat rijtje benadrukt, met een deel van het landschap op de achtergrond. Zo krijg je een heel ander perspectief maar het beeld van het landschap blijft behouden.
Zorg dat je onderwerp goed afsteekt
Vooral bij dieren heb je de neiging om je te concentreren op het dier en de omgeving te vergeten. Als voorbeeld deze blauwe agaam. Met een blauwe lucht als achtergrond valt ie veel minder op dan wanneer je de moeite neemt om ‘m goed te plaatsen in het landschap met juist een contrasterende achtergrond. Moet ie wél zolang blijven zitten uiteraard!
Improviseer
Het kan heel goed zijn dat een bepaalde foto die je voor ogen had, niet gemaakt kan worden door weersomstandigheden, licht, etc. Blijf om je heen kijken, want er is bijna altijd wel iets wat het waard is om gefotografeerd te worden. Vergeet vooral ook niet achterom te kijken!
Zo wilde ik afgelopen september het beroemde kapelletje in Val D’Orcia (Capella della Madonna di Vitaleta) fotograferen. Ik ging ’s avonds, met de ondergaande zon in m’n rug, in de hoop dat de wolken achter de kapel mooi aangeschenen zouden worden. Dat was helaas niet het geval.
Achter me was echter een waar spektakel aan de gang. Met een telelens (191 mm) en wat onderbelichting kon ik onderstaande foto vastleggen. Ik was er niet voor gekomen, maar vond het achteraf toch de moeite waard.
De blik van de kijker
Bij een landschapsfoto is het mooi als je de objecten in de foto zodanig weet te plaatsen dat de aandacht van de kijker er ook naar uit gaat. Dat kan op verschillende manieren. Eén daarvan is als de personen of dieren in de foto ook hun blik gericht hebben op het beeldbepalende element. Als voorbeeld een eenzame boom in de Kalahari woestijn in Namibië. Op de eerste foto lijken de zebra’s naar de boom toe te lopen en er naar te kijken: er is interactie.
In de volgende foto zijn ze er voorbij en is er geen interactie met de boom meer. Ze lijken zelfs naar iets buiten ons blikveld te kijken. Daardoor wordt de foto in mijn ogen minder interessant.
Wees creatief en probeer dingen uit
Op Zoom.nl en ook verder op internet zie je onvoorstelbaar veel voorbeelden van hele creatieve foto’s. Als ik een foto zie die me aanspreekt, vraag ik me af hoe zoiets gemaakt is. Met vragen en zoeken, kun je dat vaak prima uitzoeken. Zo vond ik de techniek achter het maken van een startrail erg interessant. Deze techniek kun je ook op andere manieren toepassen: Zo zijn er in Toscane een aantal hele mooie met cipressen omzoomde slingerwegen. 1 van die wegen heb ik in het blauwe uurtje met steeds 30 seconden sluitertijd gefotografeerd, telkens als er auto’s over reden. In het schemerlicht zijn de auto’s zelf niet zichtbaar maar hun lichten wel. In onderstaande foto heb ik een tiental foto’s samengevoegd (met de techniek als in het startrail-artikel beschreven). Wellicht leuk om zelf eens te proberen.
Last but not least: back-up
Het is een open deur, maar geheugenkaartjes kunnen stuk gaan of haperen. Regel daarom voldoende kaartjes en leg jezelf die discipline op om tijdens een reis regelmatig een back-up van je foto’s te maken. Ik doe dat zelf in 2-voud: op een laptop én op een losse harde schijf, die ik in een andere koffer bewaar.
Natuurfotografie tips
Wil je meer handige natuurfotografie tips? Bekijk dan dit overzichtsartikel.