in

Nauwkeurige kleuraanpassingen met Puntkleur in Lightroom Classic

Adobe heeft Lightroom Classic 13 uitgebracht, met daarin weer een paar interessante nieuwtjes. Zo kun je nu zeer nauwkeurige kleuraanpassingen doen met Puntkleur.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto’s.

Voor

Na

Selectief kleuren aanpassen

Als je in een foto een bepaalde kleur wilt veranderen, zoals bijvoorbeeld de kleurverzadiging verminderen, dan kon je dat natuurlijk in Lightroom Classic doen met HSL. Hierbij heb je een handig hulpmiddel waarbij je de cursor op de betreffende kleur zet en die dan via je scrollwiel aanpast. Maar de nauwkeurigheid van HSL is niet zo groot. Zo kun je bij deze foto (een scan van een oude dia) wel de overdreven kleurverzadiging in de rechterbovenhoek verminderen, maar dan gaat de kleurverzadiging van de hele lucht omlaag. En dat was niet de bedoeling. Alleen die verzadigde rechterbovenkant aanpakken lukt ook met HSL niet. Met een masker zou het misschien wel lukken, maar nu is er iets veel beters!

HSL is een mooie methode om individuele kleuren aan te passen. Maar de nauwkeurigheid is niet zó groot dat je alleen de oververzadigde rechterbovenhoek in deze foto kunt aanpakken.

Puntkleur

Met het nieuwe Puntkleur heb je die hoge nauwkeurigheid wél. Deze nieuwe functie is niet bedoeld voor grove ingrepen, maar juist voor hele subtiele aanpassingen. Klik met het pipet op de kleur die je wilt wijzigen. Klap het subpaneel Bereik open achter het gelijknamige schuifje, dan kun je met Kleurtoonbereik, Verzadigingsbereik en Luminantiebereik nóg nauwkeuriger instellen welke kleur wel moet worden aangepast en welke niet. Vink je Bereik visualiseren aan, dan blijft de geselecteerde tint in kleur en wordt de rest van het beeld zwart-wit. Bij deze foto was het voldoende om het Verzadigingsbereik te verkleinen, zodat echt alleen die sterk verzadigde blauwe kleur wordt geselecteerd en de blauwe lucht daaronder niet.

Vink Bereik visualiseren aan om te zien wat je doet, en gebruik dan Kleurtoonbereik, Verzadigingsbereik en Luminantiebereik om de kleurselectie te verfijnen.

Kleurverandering aanbrengen

Vink Bereik visualiseren weer uit en gebruik dan de drie schuifjes onder het kleurvlak (Verschuiving in kleurtoon voor de kleur zelf, Verschuiving in verzadiging voor de kleurverzadiging en Verschuiving in luminantie voor de helderheid van de kleur) om de kleur naar smaak aan te passen. In dit voorbeeld verlagen we de kleurverzadiging, zodat die gelijk wordt aan de lucht daaronder. Je ziet in het kleurvlak een klein rondje voor de oorspronkelijke kleur en een groter rondje voor de nieuwe kleur, en zo kun je het ook doen: door het oorspronkelijke rondje te verslepen. Je ziet ook dat het om redelijk subtiele verschuivingen gaat. Van blauw naar magenta of cyaan kan in één keer; van blauw naar geel kan ook wel, maar dan moet je het in stappen doen.

Wil je graag bewerken in Lightroom, maar weet je niet of je dan Lightroom of Lightroom Classic moet kiezen? In dit artikel leggen we je uit welke van de twee voor jou het meest geschikt is.

Met de Verschuiving in …-schuifjes verander je de kleur. Je kunt ook het rondje in het kleurvlak verslepen.

Meer leren over bewerken in Lightroom

Dit artikel is deel 1 van de Quickstart uit Zoom editie 1/2 2024 over bewerken in Lightroom. Lees ook het tweede deel van het artikel, waarin we laten zien hoe je de scherptediepte in je foto aanpast met Vage Lens in Lightroom Classic. 

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lightroom Encyclopedie 2023, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwste functies in Lightroom 2023 uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotowedstrijd de opdracht: Bokeh

Scherptediepte toevoegen met Vage Lens in Lightroom