in

Nederlander in de prijzen bij Sony World Photography Awards 2024

De winnaars van de17e editie van de Sony World Photography Awards (SWPA) zijn gisteravond bekendgemaakt tijdens een gala-ceremonie in Somerset House in Londen. Tijdens een indrukwekkende galaceremonie werden de beste fotografen van over de hele wereld geëerd en bekroond.

Juliette Pavy uit Frankrijk werd uitgeroepen tot Fotograaf van het Jaar voor haar aangrijpende serie getiteld “Spiralkampagnen: Forced Contraception and Unintended Sterilisation of Greenlandic Women”. Deze serie belicht de gedwongen anticonceptie en onbedoelde sterilisatie van Groenlandse (ook zeer jonge) vrouwen door de Deense autoriteiten, een krachtig en ontroerend project dat de ernstige gevolgen van deze praktijken uit de jaren 1960 en 1970 onderzoekt. Het leverde Pavy naast de eer van de titel ook een geldprijs van $25.000, Sony camera-apparatuur en de gelegenheid om volgend jaar haar nieuwste werk te presenteren.

Nederlandse en Belgische fotografen

Onder de professionele fotografen bevonden zich ook Nederlandse en Belgische fotografen zoals Eddo Hartmann, die in de categorie Landschapsfotografie won met zijn serie “The Sacrifice Zone”, en Kayin Luys uit België, die de titel Student Fotograaf van het Jaar ontving voor zijn intieme portretserie van zijn schoonfamilie. De Nederlandse Jasper Doest behaalde de 3e plaats van de categorie Wildlife & Nature.

Voor deze serie reisde Eddo af naar Kazachstan, naar een locatie waar ooit de belangrijkste nucleaire testfaciliteit van de Sovjet-Unie was. Van 1949 tot 1989 werden hier meer dan 450 nucleaire tests uitgevoerd, zonder rekening te houden met de lokale bevolking en het milieu. Het gebied is nog steeds zwaar vervuild. De foto’s in deze serie zijn gemaakt met een infraroodcamera, die met name het bladgroen in beeld als een rode kleur toont. Dit staat symbool voor de onzichtbare straling van de nucleaire explosies.

Sebastião Salgado 

De ceremonie was ook een gelegenheid om Sebastião Salgado te eren, die de Outstanding Contribution to Photography Award ontving. Salgado, bekend om zijn indrukwekkende zwart-wit fotografie, draagt al meer dan vijf decennia een zeer belangrijke bijdrage aan de wereld van de fotografie. Zijn werk heeft wereldwijd erkenning gekregen en blijft indrukwekkend.

Tentoonstelling

Alle foto’s zijn te bekijken in de tentoonstelling, die te bezoeken is van 19 april tot 6 mei 2024. Meer dan 200 foto’s en digitale beelden zijn te zien in Somerset House, inclusief een deel van het werk van Salgado. 


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sony FE 16-25mm F2.8 G

Uitgelegd – Wat is beeldstabilisatie?