in

Newborn fotografie

Tania Daemers

Het fotograferen van pasgeborenen vereist een speciale aanpak. Tania Daemers werkt al een tijdje met deze hele kleintjes en deelt graag haar kennis over newborn fotografie.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Een gevoel voor altijd vastleggen.

Waarom ik pasgeborenen fotografeer? Het is een gevoel dat ik moeilijk kan omschrijven. In het dagelijkse leven ben ik heel gehaast maar als ik met een newbornshoot bezig ben, kom ik geheel tot rust. Deze rust is het succes tot het begin van een geslaagde shoot. Sommige fotografen zijn allround en kiezen voor verschillende takken van fotografie. Ik wil me maar aan 1 soort overgeven en is het prille begin van een pasgeboren baby.

Newborn fotografie is niet zomaar het fotograferen van baby’tjes. Het is techniek die je niet zomaar onder de knie krijgt maar door volgen van workshops en door veel ervaring op te doen, kom je al een heel eind verder.

Veel ouders willen hun baby’tje al vlak na de geboorte fotograferen omdat deze periode zo snel vooruit gaat. Het is een periode waar je elke dag verandering merkt en deze mooie momenten willen de ouders voor altijd vastleggen op een heel mooie en rustige manier. Het is dan ook altijd eer om dit te mogen doen.

Techniek

Ik werk met een Canon EOS 7D en gebruik voor 90% mijn 50mm F1.4. Op momenten waar ik het nodig heb wissel ik dan naar mijn zoomlens 70-200mm F2., het zijn beide Canon objectieven. Ik probeer zoveel mogelijk natuurlijk licht te gebruiken maar als het kan, durf ik ook mijn externe studioflitser te gebruiken samen met een softbox. Belangrijk is dan dat de baby nergens last van heeft en dat door de softbox het licht mooi verspreid word. Mijn opstelling in de studio staat zo dat alles heel praktisch werkt en dat er in feite bijna niets moet veranderd worden. De softbox staat altijd schuin links van de baby en aan de andere zijde een reflectiescherm die ik uiteraard verplaats waar nodig.

Een geslaagde foto hangt af van de accessoires en het matchen van de kleuren.

Voorbereiding

Je kan nog zoveel voorbereid hebben voor jezelf maar met newborn fotografie loopt niet alles altijd volgens plan. Bedenkt daarom ALTIJD plan B en zelfs ook plan C. Er kunnen een aantal poses zijn die je van te voren bedacht hebt maar niet elke baby houdt van een bepaalde houding en dat is telkens verschillend, van baby’tje tot baby’tje. Het lichaam is namelijk altijd verschillend, denk bijvoorbeeld aan verschil in gewicht/lengte, korte of lange ledematen. Elke baby reageert dus op zijn of haar eigen manier. Ik ben van mening dat je dat heel erg moet respecteren , leg dus nooit een baby in een bepaalde houding die hij/zij niet leuk vindt. Ga over naar een andere houding of indien nodig naar plan B of C. Een rustige baby straalt ook rust uit op je eindresultaat en dat is van super belang.

Wakker worden ze zeker maar als je eenmaal de techniek onder de knie hebt hoe een baby opnieuw te laten slapen kan je al snel verder werken.

Foto’s met de ouders.

Wat ik meestal probeer in een shoot is foto’s van de kleine met beide ouders of 1 van de ouders. Ik zal nooit een ouder hiervan op de hoogte brengen voor de shoot maar zal pas tijdens de shoot, wanneer ze mij volledig vertrouwen, de vraag stellen om samen met hun kindje op de foto te staan. Ouders kunnen dan soms heel verrast kijken maar door hen gerust te stellen en in hen te vertrouwen krijg je super resultaten waar ze zelf heel blij en geen seconde spijt van hebben.

Ouders kunnen verrast zijn als je ze onvoorbereid vraagt maar ze zullen geen seconde spijt hebben als ze je vertrouwen.

Tips

1) Alles draait om veiligheid
Laat een baby nooit zomaar alleen! Hij of zij kan heel vast slapen maar op een onverwacht moment kunnen ze verschieten waardoor ze uit hun pose raken en het is dan van groot belang dat er altijd iemand extra aanwezig is. Een ouder of een extra assistent(e) is een must bij newborn fotografie.
2) Accessoires
Newborn fotografie begint bij het fotograferen van een jonge baby maar alles wat daar rond zit, hangt af van de accessoires en het matchen van de kleuren. Als dat niet goed zit krijg je nooit een geslaagde foto.
3) Voorbereiding
Start nooit met een newbornsessie zonder voorbereiding. Alles moet op voorhand voor jezelf als fotograaf vastliggen. Je moet van te voren weten hoe, wat en wanneer. Elk klein detail moet een plaats gekregen hebben zodoende alles tijdens de shoot in volledige rust kan gebeuren. Tijdens de shoot mag je niet meer nadenken wat zouden we nu eens kunnen doen? Dit schept geen vertrouwen naar bijvoorbeeld de ouders en die moeten volle vertrouwen in je hebben bij zo’n shoot. Ook mag er geen verloren tijd zijn zodat je als fotograaf al je tijd kan doorbrengen met de baby.
4) Pose’s
Je kan een babytje – op een heel veilige manier- in veel verschillende poses leggen. Als ze onder de 10 dagen oud zijn merken de kleintje hier niets van en slapen ze geheel overal door. Op deze leeftijd zijn ze gemakkelijk te poseren in de typische gekrulde houdingen van in de baarmoeder . Uiteraard doe je dit heel voorzichtig en veilig.

Veiligheid, rust ,hygiëne, comfort , warmte en een goed voorbereid fotograaf is wat elke ouder verlangt van een newborn sessie. Streef daar voor net zoals ik.

Wil je nog meer weten over newborn fotografie? De Zoom.nl Fotodokter hielp onlangs een Zoomer die een newborn shoot had gepland. Lees het advies en tips daarvoor bij de Fotodokter.


Wie is deze auteur?

Mijn naam is Tania Daemers, ik heb een eigen fotostudio en mijn interesse ligt heel erg in newborn fotografie. Ik probeer van elke foto een kunstwerkje te maken. Zo mooi, zo puur en zo bijzonder.. en zo wil ik ook het moment vastleggen op foto. Veel ouders vragen me of ik ook oudere kindjes fotografeer maar ik concentreer me 100% op newborn fotografie en het geven van workshops rond dit onderwerp. Wil je meer van mijn foto’s zien of meer informatie, kijk dan op mijn website.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De maan fotograferen – Zo doe je dat

Belichting: Expose to the Right