in ,

Welke camera moet ik kopen ?

Kijken, kijken, kopen

Je kijkt weer eens naar je telefooncamera. Je zit er al een tijdje aan te denken. Wat zou het fijn zijn als je toch iets meer mogelijkheden zou. En dan besluit je het: ik wil een nieuwe camera kopen! Maar nu? Waar moet je op letten en wat is minder belangrijk? We zetten alle aandachtspunten voor je op een rij.

Soort camera

De belangrijkste drie cameratypes zijn de compactcamera, de spiegelloze systeemcamera en de spiegelreflexcamera. Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden, maar we kijken hier naar deze drie en dan met name de laatste twee. De drie types in het kort.

Compactcamera

Wil je niet alles zelf instellen, handzaamheid, geen gedoe met het wisselen van objectieven en een goede kwaliteit voor het delen van foto’s en filmpjes op social media, dan is wellicht een compactcamera voor jou het meest geschikt. Onder de 180 euro kun je tegenwoordig al een goede compactcamera kopen met filmfunctie.

compactcamera

Systeemcamera

Wil je iets meer mogelijkheden om zelf één en ander in te stellen, vind je het geen probleem of juist een voordeel om objectieven te wisselen, maar houd je nog steeds van handzaam? Dan is misschien een spiegelloze systeemcamera iets voor je. Systeemcamera’s zijn meestal iets sneller dan compactcamera’s. De sensor is groter voor een betere beeldkwaliteit en over het algemeen maak je er kwalitatief betere video’s mee.

systeemcamera

Spiegelreflex

Hoewel de verschillen tussen de systeemcamera en de spiegelreflex steeds kleiner worden, zijn er nog wel verschillen. Een spiegelreflexcamera heeft vaak nog een grotere sensor, zodat de kwaliteit van de beelden beter is. Daarnaast heeft hij een optische zoeker en zie je alles ‘echt’ door de lens. Ten slotte werk je met een spiegelreflexcamera een fractie sneller dan met een systeemcamera. Dat is wel zo handig als je sportmomenten wilt fotograferen bijvoorbeeld.

spiegelreflex

Merk camera

Als je deze eerste keuze hebt gemaakt, begint pas het echte kiezen. Waar moet je allemaal op letten en welk merk kies je?

Canon en Nikon domineren weliswaar de spiegelreflexcameramarkt, maar er zijn veel meer merken die goede fototoestellen leveren. Denk aan Olympus, Sony of Pentax om er een aantal te noemen. Wat een overweging kan zijn om een bepaald merk te kiezen naast de kwaliteit en de prijs, is de hoeveelheid accessoires. Voor de grotere merken heb je meer keuze aan bijvoorbeeld objectieven, verenigbare flitsers en andere accessoires.

Sensor

Als je een camera kiest, bedenk dan van tevoren wat je ermee vast wilt leggen. Als je bijvoorbeeld graag portretten met een beperkte scherptediepte maakt, dan zijn niet alleen diafragma, brandpuntsafstand en de afstand tot je onderwerp van belang, maar telt ook de grootte van je sensor. De regel is: hoe groter de sensor, hoe meer je de scherptediepte kunt beïnvloeden. Dit is een van de redenen waarom foto’s genomen met een compactcamera, met een kleine sensor, vaak alles scherp laten zien. De hoofdreden voor de keuze voor een  grotere sensor is dat deze meer informatie verzamelt waardoor de beeldkwaliteit enorm toeneemt.

Objectief

Een goed objectief is een veel betere investering dan een dure ‘body’. De body wordt tegenwoordig soms al na drie of vier jaar vervangen, terwijl een goed objectief wel een leven lang mee kan gaan. Het is dan wel belangrijk dat je overweegt welk objectief of welke objectieven voor jouw soort fotografie geschikt of handig zijn.

Kijk bij de aanschaf van het objectief ook naar de lichtsterkte. Hoe lager het getal, des te lichtsterker de lens. Dit betekent niet alleen dat je in slechte lichtomstandigheden betere foto’s kunt maken, maar je hebt ook meer creatieve mogelijkheden met de scherptediepte van je foto. Een lichtsterk objectief is wel duurder dan een minder lichtsterke.

Waar gebruik je de verschillende objectieven voor:

  • Ultragroothoek/fisheye (< 18 mm): vertekend beeld door de extreme bolling van de lens
  • Groothoek (± 18-30 mm): voor groepsfoto’s, landschappen, straat- en documentaire fotografie
  • Normaal (± 30-70 mm): voor portretten en ‘normale’ foto’s
  • Telezoom (± 70-300 mm): voor portretten en sportactiviteiten
  • Supertelezoom (> 300 mm): sport- en wildlife.

Prijs

Niet onbelangrijk bij de zoektocht naar een camera … de prijs. Als je weet wat je wilt fotograferen, dan wil je een camera kopen die past binnen je budget. Hieronder vind je een globale opsomming van de prijzenrange van de verschillende cameratypes.

  • Kleine compactcamera: tussen 50 en 300 euro, waarbij je rond 180 euro al echt een goede camera te pakken hebt.
  • Superzoom compactcamera: tussen 200 en 900 euro, waarbij je rond de 300 euro al een zeer goede camera kunt kopen.
  • Kleine systeemcamera en spiegelreflexcamera voor starters: tussen 300 en 900 euro, waarbij een camera bij de ondergrens al erg goed kan zijn.
  • Grote systeemcamera en overige spiegelreflexcamera’s: vanaf 900 euro.

Overige opties

Er zijn nog heel veel extra mogelijkheden om te vergelijken.
Het zoombereik bijvoorbeeld, dat hangt af van het onderwerp dat je wilt fotograferen. Let daarbij niet op de digitale zoom, dat is een softwarematige vergroting en verslechtert slechts de beeldkwaliteit.
Een zoeker. Compactcamera’s hebben deze niet meer, maar systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s nog wel. Kan handig zijn als de zon het lastig maakt op je schermpje te kijken.
Video, want steeds vaker wordt er ook gebruikgemaakt van bewegend beeld. Wil je dat, houd er dan wel rekening mee dat je in minimaal 4K moet kunnen filmen.
Ingebouwde gps, kantelbaar scherm, aanraakscherm, welke in- en uitgangen de camera heeft zodat je weet of je bijvoorbeeld externe flitsers kunt aansluiten, of ie (spat)waterdicht is en beschermt tegen stof, voor als je in een avontuurlijke bui bent…

Maar hoe geavanceerd jouw camera ook moet worden, het aloude cliché blijft natuurlijk overeind: het is niet de camera die de foto maakt, dat ben je zelf!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe fotografeer je de maan? – Inclusief tips voor de supermaan

Review: Fujifilm X-T200