in

Nikkor Z 50mm f/1.2 en 14-24mm f/2.8 – Nieuwe Nikon Z-objectieven


16 september 2020, 08:55

Nikon introduceert twee nieuwe Nikkor Z-objectieven: de Z 50mm f/1.2 S en de Z 14-24mm f/2.8 S. Hiermee breidt Nikon haar objectievenlijn uit met twee belangrijke professionele “werkpaarden”.

De extreem lichtsterke Nikkor Z 50mm f/1.2 S biedt “meer diepte en detail” en heeft een “adembenemende bokeh en fijn gedetailleerde puntlichtbronnen, ongeacht of er foto’s gemaakt worden of video”. De nieuwe 50mm is ontworpen om optimaal gebruik te maken van de grote hoeveelheid licht die de Nikon Z-vatting mogelijk maakt, aldus het persbericht.

Fantastische scherpte

De 50mm heeft behalve een lichtsterkte van f/1.2 ook een geavanceerde optische constructie met 17 lenselementen in 15 groepen, waaronder twee elementen van ED-glas en drie asferische elementen. Nikon belooft daardoor een fantastische scherpte van rand tot rand en een adembenemende bokeh. De 50mm maakt ook filmische video-opnamen mogelijk met een grote controle over de scherptediepte en zonder zichtbare focus breathing. De autofocus is snel, precies en stil, zelfs bij opnamen op korte afstand of met een kleine scherptediepte.

Je brood verdienen

De Nikkor Z 14-24mm f/2.8 S biedt aan de onderkant van het zoom-programma een lekkere allround groothoekzoom waar je als reportagefotograaf prima je brood mee kunt verdienen. Nikon noemt als belangrijkste kenmerken de “superieure optische prestaties met een uitzonderlijke scherpte van rand tot rand.” Ook hier is de autofocus snel en geluidloos voor videodoeleinden. Uiteraard ook zonder merkbare focus breathing of focus-shift tijdens het zoomen. De 14-24mm is geschikt voor filters van 112mm i.c.m. met de meegeleverde zonnekap. In de filtersleuf aan de achterzijde kun je gelkleurfilters plaatsen.

Prijzen en beschikbaarheid

Beide objectieven zijn uiteraard weatherproof. De Nikkor Z 50mm f/1.2 S kost €2499,- en de 14-24mm f/2.8 S gaat voor €2699,- over de toonbank. Levertijd nog niet bekend.
www.nikon.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een goede selectie achteraf: van groot belang

Portretten bij natuurlijk licht: sprankelende tegenlichtfoto’s