in

Nikon Z 6 II – Duidelijke verbeteringen


21 januari 2021, 10:21

Met de Z 6 en Z 7 zette Nikon twee jaar geleden de achtervolging in op de populaire fullframe-systeemcamera’s van Sony. Met succes, want beide modellen hebben een flinke schare fotografen weten te overtuigen. Nu is het tijd voor een update. Waarin verschilt de Z 6 II van de originele Z 6?

De eerste Z 6 en zijn grote broer de Z 7 vormden een grote stap voor Nikon, die anno 2021 goed blijkt te hebben uitgepakt. Nikon heeft nu in feite twee verschillende ‘lijnen’ naast elkaar: die van de digitale spiegelreflexcamera’s en de Z-lijn van de systeemcamera’s.

De introductie van de Z 6 is nog niet zo heel lang geleden. Echt reden voor een update was er dus misschien niet. Toch heeft Nikon mede naar aanleiding van de reacties een nieuwe versie uitgebracht. Optisch is er niet veel veranderd: de camera lijkt als twee druppels water op zijn voorganger. Intern is echter flink gesleuteld. De sensor met 24 megapixels is hetzelfde gebleven, maar vooral op het gebied van de beeldverwerking, snelheid en autofocus zijn duidelijk verbeteringen doorgevoerd.
Het ontwerp is dus gelijk gebleven. Maar daar hoeft niet om getreurd te worden, want de oorspronkelijke modellen hadden al een fantastische ergonomie en grip en zijn daardoor erg fijn in het gebruik. Belangrijk verschil: de Z 6 II heeft nu twee geheugenkaartsleuven. Eentje voor een XQD- of CFexpress-kaart (zoals bij de Z 6) plus eentje voor een ‘gewoon’ SD-kaartje. Voor sommige fotografen kan dat doorslaggevend zijn.

Aanzienlijk sneller

Vooral actie- en sportfotografen zullen blij zijn met de Z 6 II, want de camera is aanzienlijk sneller dan z’n voorganger. Dat komt doordat Nikon een tweede processor heeft ingebouwd. Zo kun je nu 14 beelden per seconde halen, is de buffer een stuk groter en is de autofocus verder verbeterd. De autofocus pakt je onderwerp nog beter vast, en zeker als je een onderwerp wilt volgen (tracken), zie je direct de verbeteringen. Daardoor is dit een uitstekende keuze als je snel bewegende of onvoorspelbare onderwerpen fotografeert.

De beeldkwaliteit is gelijk aan die van de Z 6 (lees: erg goed): de sensor is immers hetzelfde gebleven. Kleurweergave, detaillering, scherpte en ruisprestaties liggen op een hoog niveau, zeker in combinatie met een van de kwaliteitsobjectieven uit de Z-lijn. Video is voor de Z 6 II ook geen enkel probleem. De tweede processor zorgt ook op videogebied voor extra kracht en soepelheid.

Conclusie

Al met al is deze Z 6 II duidelijk een verbetering vergeleken met het origineel, vooral als je snel of onvoorspelbaar bewegende onderwerpen fotografeert. De tweede kaartsleuf is voor sommigen eveneens een pre. De update zorgt ervoor dat de Z 6 II weer een aantal jaren is opgewassen tegen de sterke concurrentie.

Plus- en minpunten
Erg prettig in het gebruik
Een stuk sneller dan z’n voorganger
Geen gigantisch verschil met de Z 6

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,2

Specificaties

  ModelNikon Z 6 II
  Prijs€ 1.999,- (body)
  LeverancierNikon Nederland, www.nikon.nl
  Sensorcmos-sensor, 24,5 megapixel, fullframe
  Resolutie6048×4024
  Videoresolutie3840×2160
  Lichtgevoeligheidiso 100-51200 (uitbreidbaar)
  Burstrate14 bps
  Opnameformaatjpg, raw
  Soort lenzenNikon Z (F via adapter)
  Verlengingsfactor1x tov 35 mm
  Scherpstellenhybride AF (contrast- en fasedetectie), handmatig
  Zoekerelektronisch, oled, 3.690.000 pixels
  LCD-monitor8 cm, kantelbaar tft-touchscreen
  Gewicht/ Afmetingen body705 gram/134×100,5×69,5 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lightroom Workflows door Pro’s – Zoom Academy Live | Schrijf je nu gratis in!

Irix 45mm f/1.4 GFX Dragonfly voor Fujifilm – Betaalbaar middenformaat