in

Nikon Z 8 – Topprestaties in compacter jasje

Wie de Nikon Z 9 een maatje te groot (en misschien ook te zwaar en te duur) vindt, heeft wellicht een goede koop aan de onlangs geïntroduceerde Z 8.

Zowel de naam als de specificaties laten doorschemeren dat deze systeemcamera hoogstwaarschijnlijk de gedoodverfde opvolger betreft van de D850 spiegelreflex. De Z 8 biedt in veel opzichten met de Z 9 vergelijkbare specs in een compactere, handzamere en lichtere body: het gewicht, zonder objectief maar mét accu, ligt net boven de 900 gram. Net als z’n oudere grote broer heeft de Z 8 geen mechanische sluiter. De slijtvaste elektronische sluiter maakt een ellenlange reeks serieopnamen tot 20 beelden per seconde mogelijk in raw-formaat, en de sensor is dezelfde stacked cmos-sensor van fullframe-formaat met bijna 46 megapixels. Bij lagere resoluties zijn zelfs beeldsnelheden tot 120 bps haalbaar. 

Ook de EXPEED 7-processor en het geavanceerde, met ‘deep-learning’, onderwerp- en oogherkenning toegeruste AF-systeem met bijna 500 scherpstelpunten moeten met de Z 9 vergelijkbare prestaties garanderen. Verder kun je filmen in maximaal ruim 8K. Lange opnametijden (tot anderhalf à twee uur achtereen) zijn mogelijk en voor serieus gebruik staan ook het ProRes 422 HQ-formaat en 12 bits raw-video intern op het menu. In ruil voor het lichtere gewicht en de lagere prijs heeft de Z 8 op sommige andere fronten veren moeten laten. Zo is slechts één geheugenkaartslot voor een CFexpress-kaart aanwezig; de tweede sleuf is bestemd voor SD-kaarten.

Verder heeft de accu minder capaciteit. Al valt daar een mouw aan te passen met behulp van de optionele MB-N12 batterijgreep, waarmee de camera meteen in de portretstand meer houvast biedt. Uiteraard zijn een meervoudig kantelbaar aanraakscherm, een hulpscherm op de bovenkant en een elektronische zoeker present. Die laatste biedt een beeld met 3,7 miljoen beeldpunten zonder black-outs. Ook beschikt de vanzelfsprekend weerbestendige body over ingebouwde vijfassige beeldstabilisatie plus Synchro VR voor een optimale samenwerking met gestabiliseerde objectieven. Tot slot telt de camera legio aansluitmogelijkheden, waaronder maar liefst twee usb-c-poorten. De Nikon Z 8 wordt eind mei leverbaar voor een bodyprijs van € 4.599,-.

www.nikon.nl


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gezocht: de mooiste fotolocaties van Japan

Lucht vervangen in Photoshop: zo ga je aan de slag!