in

Nikon Z fc – Compact en retro

Nikon kondigt Z fc DX-formaat systeemcamera aan. De buitenkant is retro-geïnspireerd op de iconische Nikon FM2 SLR uit 1982, maar van binnen is het een volbloed APS-C compacte systeemcamera.

De legendarische FM2

Het ontwerp van het pentaprisma en de balans tussen zwarte en zilveren elementen op de camerabody van de Nikon Z fc vormen een afspiegeling van de klassieke FM2. Ook zie je er overigens duidelijk elementen van de fullframe Df dslr in terug (die nu uit productie is). Bovenop de body bevinden zich drie instelschijven en een klein venster waarin het diafragma wordt weergegeven. Met de instelschijven kunnen je de sluitertijd, belichtingscorrectie en ISO-gevoeligheid instellen. Daarnaast kun je allerlei instellingen met de i-knop en het i-menu met één druk op de knop aanpassen op basis van je persoonlijke voorkeuren.

20,9 megapixels

Technisch is de nieuwe Nikon Z fc een APS-C systeemcamera met een 20,9 megapixels DX-sensor. De camera ondersteunt oogdetectie AF bij foto én video. Ook wordt breedveld-AF met oog-en gezichtsdetectie ondersteund. Dankzij een groot standaard ISO-gevoeligheidsbereik van 100-51.200 kun je ook in donkere situaties met de Z fc uit de voeten

Een EVF met organisch EL-scherm zorgt voor een natuurlijk zoekerbeeld.

Video-opnamen kunnen in 4K UHD worden opgenomen zonder extra beelduitsnede, en er is ook een slow motion-functie aanwezig. De camera ondersteunt tevens de Webcam Utility software waardoor je de Nikon Z fc kunt gebruiken als webcam.

Objectieven

Nikon heeft tegelijkertijd twee nieuwe objectieven gepresenteerd, speciaal voor de Z fc: de Nikkor Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition en de Nikkor Z 28mm f/2.8 SE. De eerste is de bekende 16-50mm standaardzoom maar dan met een zilverkleurige behuizing. De nieuwe Z 28mm f/2.8 SE is een compact en licht objectief dat ideaal is voor het maken van portretten en stillevens. Het ontwerp is geïnspireerd op de klassieke Nikkor-objectieven uit de tijd van de FM2.

Prijzen en beschikbaarheid

De Nikon Z fc is leverbaar vanaf 28 juli als losse body voor €999,-. Er zijn ook twee kits, Met Nikkor DX 16-50 SL voor €1149,- en met Nikkor 28 f/2.8 SE voor €1249,-.

www.nikon.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Op foto-expeditie in eigen tuin: creatief met weinig middelen

Avondfotografie: zo bewerk je een avond cityscape